FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE I
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 27 januari 2019 14:00
Een alternatieve oude fotoserie deze keer. Sinds 1950 bericht vakblad Landbouwmechanisatie over techniek in de landbouw en later specifiek de akkerbouw. Dit levert een schat aan unieke beelden op, waarvan een gedeelte in hun eigen archief ligt. Een greep uit de collectie van 1967.
We beginnen met het januarinummer van 1967. Op de voorpagina de Haco slootreiniger in actie aan een Porsche trekker.
Centraal staat de jaarlijkse Smithfield Show in Londen, die van 5 tot 9 december werd gehouden. Bij de foto wordt vermeld dat het beursgebouw 'Earls Court' binnen enkele jaren plaats moet maken voor flatgebouwen. Hoofdredacteur Ir. J. Crucq vermeldt dat er weinig nieuws was.
Een rijenspuit van de bekende fabrikant Ransomes, type Cleanrow. Bijzonder is dat ieder spuitdopje door een elektromotor wordt aangedreven. Dit zijn zogenaamde Vibrajet-doppen.
De Bamfords BL 58 pers is de opvolger van de BL 50. De opraper is nu 142 centimeter breed met een maximale zwadbreedte van 155 centimeter. De perswagen maakt 80 slagen per minuut, zo vermeld het bijschrift.
De Armer bietenrooier van de Ierse suikermaatschappij wordt door fabrikant Pierce geproduceerd. Naast bieten is het klembandprincipe ook geschikt om wortelen, kroten, radijs en prei mee te rooien. Hij hangt aan een David Brown 990 Selectamatic.
Een actiefoto van het 2 fase rooisysteem van Johnson Engineering. Met 2 voorraadrooiers worden 2 rijen aardappelen gerooid en in 1 zwad afgelegd. De voorste machine deponeert het product tussen de ruggen, waarna de tweede zwadrooier het geheel nog eens rooit en op een zwad legt. Tot slot worden de aardappelen met een lader opgeladen. Het systeem kan 4 maar ook 6 rijen tegelijk oogsten. Voor de zwadrooiers staan 2 Fordson Major trekkers, gevolgd door een Ford 6X.
Lely toont in London de Twindisc schijvenmaaier. De mesjes zijn scharnierend bevestigd. Werkbreedte is 5 voet (1,50 meter).
Massey Ferguson toont hun 515 maaidorser met een zogenaamde naschudder: Multi-Flow. Het stro valt na de schudders op een rooster en wordt door een strovleugel achteruit geworpen. De achtergebleven korrels worden door een vijzel opgevangen. Ook het type 415 is hiermee uit te rusten.
Zetor toont in London hun nieuwe 3013 smalspoortrekker. Deze heeft een breedte van 125 centimeter en gebruikt als basis de 35 pk 3011.
De Gustin trommelschudder is voor 1967 verbeterd op een aantal punten. De machine heeft 4 tanden meer dan het vorige model. Importeur is N.V. Massee & Zoon uit Zwolle.
In de rubriek nieuwe werktuigen wordt deze Becker Hydromat zaaibedbereider met 6,6 meter werkbreedte besproken. Importeur is H.J Hoegen Dijkhof Handelsmaatschappij.
In 1966 beleefde de zelfrijdende 2-rijïge bunkerrooier van Vicon zijn tweede testseizoen. Uitvinder is firma Heyens uit Hulst. In 1965 experimenteerde zij voor het eerst met deze machine. Hier wordt hij gedemonstreerd in België. De rooier heeft een 73 pk Perkins dieselmotor en 3,5 ton bunker die rijdend gelost kan worden. De capaciteit bedraag maximaal 0,5 hectare per uur.
Ook de getrokken 2 rijïge bietenrooier is nieuw van Vicon. De machine kopt 2 rijen apart van de 2 te rooien rijen. Hij kan op zware grond tot 2 hectare per dag oogsten. Het rooisysteem is een vereenvoudigd exemplaar van Steketee. Het artikel vermeld dat 'de verwachting is dat deze getrokken rooier perspectieven biedt voor grote bietentelers, combinaties van bietenverbouwers en loonwerkers.' Echter, nu weten we dat zowel het getrokken model als de zelfrijder het succes van de originele rooimachine niet konden evenaren.
De redactie van LM brengt een bezoek aan de International fabriek in het Duitse Neuss. De kleinste trekker die daar geproduceerd wordt is deze McCormick 323. In Duitsland is de trekker net nieuw geïntroduceerd. Neuss bouwt sinds 1908 machines. Na de oorlog start er de trekkerproductie. Per dag worden 100 trekkers gebouwd, met een doel om 28.000 trekkers per jaar te bouwen. Nederland is het belangrijkste exportland voor Neuss!
C.A. den Otter, directeur van proefboerderij de Oostwaardhoeve, schrijft in het blad over het sorteren van aardappelen. De schoksorteerder met rollenleesband van Schouten wordt als een ideale machine gezien voor boeren die zelf hun aardappelen sorteren. Uit het archief van dhr. Den Otter scande we al eerder een groot aantal foto's en dia's in die hier te zien waren.
Op de voorpagina van het februarinummer 1967 staat deze zelfrijdende slootkantengraver van de Nederlandse Heide Mij.
De Weidner schudeg met een werkbreedte van 2,5 meter is nieuw. Hij wordt door Veldkoning uit Roermond geïmporteerd.
Voor oogst 1966 introduceerde Cebeco de Aros 800 maaidorser. Een lichte machine van 2.300 kilo die voor minder draagkrachtige gronden bedoeld is. Werkbreedte is 2,2 meter en in de graantank past 15 hectoliter.
Trekkerafdeling Ford Nederland breidt zijn verkoopprogramma uit met de County FC 654 (Forward Control). De trekker is bedoeld om zware lasten te dragen en gebruikt als basis een Ford 5000.
Het februarinummer sluit een 3-delige serie af over de Duitse fabrikant Speiser uit Göppingen, Würtemberg. Het bedrijf bouwt dan al meer dan 100 jaar machines. Hier de Speiser Presto blazer met toevoerband om maïs in een torensilo te blazen.
De Rapido opraapwagen met een aangebouwde hakselaar. De hakseltechniek bevindt zich ook in de Jaguar hakselaar. Met de vijzel kan gras worden gehakseld, maar er past ook een 1-rijïge maïsbek aan. Uiteindelijk kocht Claas de firma Speiser. Zij maakte de Jaguar populair. In Nederland werd Speiser geïmporteerd door G.J Vlogtman uit Holten.
Er wordt veel aandacht besteed aan het poten van aardappelen in losse grond, waar de trekkerwielen niet overheen rijden. Dit uiterst eenvoudige systeem is vast aan een International McCormick gemonteerd. De elementen kunnen we bewegen.
Een Fiat 415 met aanaardploegjes en een Vicon pootmachine. Deze combinatie was van de landbouwhogeschool in Wageningen. Op de achtergrond zie je de stad in aanbouw.
Dit frame is met een hydraulische cilinder omhoog te klappen.
Ook de pootmachine is aangepast. De wielen zijn veel verder naar achteren geplaatst en de aandrijving geschiedt nu met een ketting.
Studenten met een Fordson Dexta aan het ploegen. Waarschijnlijk op de praktijkschool in Schoondijke.
Een bijzondere 'bietenrijen-bevloeingsmachine' van de heer N.J.J. Geertsema uit Kolhorn. In 1962 mislukte de chemische onkruidbestrijding omdat het te droog was. Omdat volvelds beregenen niet als optie werd gezien bouwde de eigenaar deze machine op een oude Fordson E27N Major (Blauwe Reiger). Boven de achteras werden 2 tanks van 600 liter gemonteerd.
Zonder af te stappen kan uit de sloot worden bijgetankt. De gift bedroeg 3 tot 4 millimeter en kostte 13 gulden per hectare. Goedkoper dan overzaaien en het werkte goed.
Veel bekijks voor een demonstratie machinaal witlof rooien in Oude-Tonge. Het artikel vermeld dat veelal op de vlakke grond wordt gezaaid maar de ruggenteelt snel toeneemt. De rijafstand bedraagt 66 centimeter. Omdat bijna geen personeel voor het handwerk meer is te vinden moet de teelt noodgedwongen mechaniseren. Drie verschillende soorten machines werden getoond, waaronder deze aangepaste Romas aardappelrooier.
Een andere rooimethode is deze Franse Agricultor Arraras. De machine bestaat al een aantal jaar en leverde goed werk. Wel moet er voldoende rechtopstaand loof op de rug staan.
Voor het rooien met een aardappelrooier moet eerst het loof worden verwijderd. Dit gebeurt meestal met een aangepaste aardappelloofklapper of maaikneuzer. Op de achtergrond zie je een International rupstrekker die met een lichter werd gedemonstreerd.
REACTIES
Door Pascal op zondag 27 januari 2019 16:41
Fantastische serie, Niels!!
Door KeesdeNood op zondag 27 januari 2019 18:55
Goed idee om daar eens in te duiken Niels.
Door bolinder op zondag 27 januari 2019 18:58
Prachtig ga zo door.
Door Niels (Administrator) op zondag 27 januari 2019 19:21
KeesdeNood schreef:
Goed idee om daar eens in te duiken Niels.
Ja Kees zeker. Helaas ontbreken er veel foto's die zijn teruggestuurd naar de fotograaf of uitgeleend of iets anders. Maar er zitten hele mooie plaatjes tussen. Het is veel werk om alles te scannen en ik heb niet alle nummers om de informatie erbij te zoeken helaas.
Door xc70 op zondag 27 januari 2019 19:56
prachtige reeks
Door niewiem op maandag 28 januari 2019 09:26
Heel mooi, Niels.Ben benieuwd wat je nog meer op de plank hebt liggen(inside geintje).
Door Niels (Administrator) op maandag 28 januari 2019 15:16
niewiem schreef:
Heel mooi, Niels.Ben benieuwd wat je nog meer op de plank hebt liggen(inside geintje).
Ja Ed ligt nog heel veel moois te wachten.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.