FOTO€™S UIT DE OUDE DOOS VAN: HEDRO FARMS I
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 17 februari 2019 14:00
Deze keer geen oude foto’s uit Nederland of België, maar uit Polen! Echter, wel met een Hollands tintje. Het bekende Hedro Farms is namelijk eigendom van 3 Nederlandse ondernemers. We zien hoe het bedrijf half jaren 90 van de grond af werd opgebouwd.
Om te beginnen een stukje over de historie van het bedrijf:Hedro Farms is eigendom van 3 Nederlanders: Ed van Cleef, Herbert Bos en Ronnie Luteijn. Alle 3 komen ze van een akkerbouwbedrijf. De ouders van Ed hadden een bedrijf van 35 hectare in Grubbenvorst. Herbert komt van een bedrijf met 60 hectare uit Nijbroek (Gelderland) en Ronnie uit het Zeeuwse Dreischor, waar op 40 hectare werd geboerd. Herbert en Ronnie studeerde samen aan de HAS in Deventer. Ed leerde ze kennen tijdens een project in Kazachstan.
Alle 3 begeleide de ondernemers, begin jaren 90, verschillende aardappel- en groenteprojecten voor Cebeco en Agrico in voormalige Sovjetstaten. Daar maakte ze kennis met de grootschalige landbouw. Na veel gehoord te hebben over de landbouw in Polen besloten ze er in 1994 heen te rijden. Dit werd besloten onder het genot van een biertje. Gewapend met bodem- en neerslagkaarten werd een ideale locatie gezocht.
Polen was in die periode ideaal voor jonge boeren zonder geld. In het noorden, westen en zuiden kwamen veel grote bedrijven vrij om te pachten van de staat, met oppervlaktes van 600 tot 3.500 hectare. De pachtprijs was laag en de grond redelijk. Arbeid was goedkoop, net als diesel, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Een ideaal vestigingsklimaat.
Uiteindelijk vonden de 3 een ideale plek in het kleine plaatsje Sadków, vlakbij de stad Wroclaw in het zuidwesten van Polen. Er werd gestart met granen en suikerbieten, waar al snel aardappelen en uien en later wortelen bij kwamen. Ook de verwerking en afzet gebeurde volledig in eigen beheer. Lange tijd werden veel producten aan supermarktketens en groothandelaren verkocht. Inmiddels is de teelt van aardappelen en wortelen gestopt en worden alleen nog uien verbouwd. Het bouwplan is geëxtensiveerd met veel graan, koolzaad, maïs en suikerbieten. Naast de locatie in Sadków heeft het
een tweede bedrijf tegen de Duitse grens.
Deze, en de komende 5 fotoreportages, laten zien hoe het bedrijf zich ontwikkelt gedurende de jaren 90 en de 00’s. We zien hoe de mechanisatie evolueert maar hoe ook het bedrijf steeds verder wordt
gemoderniseerd.
We beginnen met het kunstmest strooien. Uit Nederland werd een International 845XL meegenomen. Erachter hangt een Bredal strooier. Nog steeds gebruikt het bedrijf dit merk strooier.
Kunstmest strooien in het voorjaar over de tarwe. Hier staat voor de Bredal een Ford 8700 trekker, die eveneens uit Nederland kwam.
Zoals goed is te zien had het bedrijf mooie grote percelen.
Land klaarleggen met een Case International Magnum 7140 en 6 meter Frandent rotorkopeg.
De hoeveelheid stenen hier in de bodem valt mee, al kunnen er grote keien in zitten die langzaam naar boven komen. Vooral door vorst in de wintermaanden.
De Magnum met een zaaibedbereider in actie.
Nog meer grof geschut. Een John Deere 4650 met de 6 meter Frandent kopeg in actie.
Op de achtergrond een complex met oude stallen.
Vervolgens worden er suikerbieten gezaaid door Ed met de 845XL en een 12-rijïge Fähse Monozentra bietenzaaimachine.
Suikerbieten spuiten met een Renault 1181-4 en Sieger HD veldspuit. De trekkers kwamen gebruikt uit Nederland. De spuit werd wel nieuw aangeschaft. Daar zien we later meer van.
In de tarwe.
Land klaarleggen met de Magnum en voor de bietenzaaier staat deze keer een Ursus C-385.
Naarmate de jaren vorderde werd ook het machinepark moderner. Hier worden de bieten gezaaid door een John Deere 6910 S met 12 rijïge Accord Monopill zaaimachine.
Op zo'n perceel ben je wel even zoet met zaaien!
Land klaarleggen door een Claas Ares 696 RZ met Opall-Agri zaaibedbereider. De Tsjechische versie van de Lemken Kompaktor.
Uien zaaien aan de rand van de stad Wroclaw.
Door een JD 6910 S met Agricola Italiana 3x 1,80m zaaimachine.
In een prima zaaibed.
In het zuidwesten van Polen streken veel Nederlandse ondernemers mee. Ook de Groningse akkerbouwer Oldenziel, die er een akkerbouw- en mechanisatiebedrijf begon. Dit bedrijf; Polboto is ook John Deere dealer. Zo werd het hoofdmerk bij Hedro Farms al snel JD.
Een tweede JD 6910 S met Lemken Kompaktor.
Weer even terug in de tijd maar nu de aardappelteelt. De Ford 8700 staat voor een Gruse pootmachine.
De grond werd apart bewerkt door een Case IH Maxxum met kopeg.
De Magnum helpt een handje mee.
Nog geen big bags of bulk pootgoed maar alles in zakken op een HW aanhanger.
Een Ursus 1204? aan het kopeggen voor het poten.
Fiat 110-90 DT met een Grimme GL 34 Z pootmachine van een ander Nederlands bedrijf: Agro Polen. Ook die zien we regelmatig op Agrifoto voorbij komen.
Een team van 3 Case International trekkers bezig met land klaarleggen.
Een andere Nederlandse collega: Decopol aan het poten met 2 New Hollands en Grimme pootmachines. Van dit bedrijf hebben we al eens eerder oude (Poolse) foto's laten zien.
Terug bij Hedro Farms.
Pootgoed laden in bulk. Een Case IH Maxxum 5150 Plus met 3 assige Vaia kipper, die nog steeds dienst doen op het bedrijf. Een Wifo kistenvuller en Amac hallenvuller worden gebruikt.
Na het kopeggen en poten in 2 werkgangen werd dit gecombineerd.
Een andere Maxxum 5150 Plus met Breviglieri kopeg en de Gruse pootmachine.
Deze keer staat er een Case IH MX 135 tussen de pootcombinatie.
De JD 6910 S met Pöttinger Lion 300 kopeg en Gruse pootmachine.
Vervolgens ruggen frezen met de Ford 8700 en Struik hakenfrees.
Maxxum 5150 met Rumptstad hakenfrees en MX 135 met Netagco frees.
Nog zonder gps maar, op een kromme rij groeit meer.
Met dank aan Ed van Cleef, Ronnie Luteijn en Herbert Bos voor de foto's en informatie!
REACTIES
Door charel op zondag 17 februari 2019 21:13
Prachtige serie, waarom is het bouwplan ge extensiveerd?
Wat een tijd, dat je zonder een grote zak geld maar met goede zin en een paar oude trekkers wat kunt gaan opbouwen, met hoeveel hectare zijn zij begonnen, 600 of gelijk 3500? Ben erg benieuwd naar de andere series, zeker omdat door een jong gezin thuis het bezoeken van deze landbouw gebieden lastig is.
Wat een tijd, dat je zonder een grote zak geld maar met goede zin en een paar oude trekkers wat kunt gaan opbouwen, met hoeveel hectare zijn zij begonnen, 600 of gelijk 3500? Ben erg benieuwd naar de andere series, zeker omdat door een jong gezin thuis het bezoeken van deze landbouw gebieden lastig is.
Door niewiem op maandag 18 februari 2019 08:42
We zijn op 1200 ha begonnen.De grond lag bijna allemaal rond de gebouwen binnen een straal van 4 km.Het veld waar de aardappelen gepoot en gefreesd werden op de laatste foto's,was 160 ha groot en lag tegen de opslag aan.Op een tweede paasdag in 1996 maakte Ed het land klaar met de Magnum en zaaide Ronnie de bieten. Herbert pootte de eerste aardappelen in Polen met de Ford 8700.We zijn met de wortelen gestopt omdat oa door de EU gesubsidieerde producentengroepen de prijzen structureel verziekten.De aardappelprijzen waren ook structureel slecht tov de rest van Europa en export werd en wordt bemoeilijkt door allerlei inspecties. ook het vinden van goed personeel wordt steeds moeilijker omdat de jonge mensen nog steeds naar oa Nederland gaan.Nu hebben we nog 20 % van de mensen over en daar wordt het een stuk overzichtelijker door. De loonkosten stijgen de laatste jaren hard.
Door KeesdeNood op maandag 18 februari 2019 17:19
Prachtig Ed en mooie uitleg ,zo kom je nog eens iets te weten over een ander land en omstandigheden ben benieuwd naar de rest.
Door charel op maandag 18 februari 2019 20:35
Wat voor opbrengsten halen jullie in dat deel van polen? En kunnen jullie beregenen? Mooi stage bedrijf lijkt me voor Nederlandse studenten die aan grootschaliger landbouw willen ruiken.
Door niewiem op dinsdag 19 februari 2019 07:50
Opbrengsten zijn gemiddeld lager dan in Nederland, Charel. We hebben hier een landklimaat en dat betekent koude winters ( tot -30 in de negentiger jaren) en hete zomers tot 40 graden Celcius.Ook hier wordt het weer steeds extremer, droger en meer hoosbuien.We hebben 5 haspels en beregenen de uien. Zonder beregening telen wij geen uien meer.En afgelopen seizoen heeft zich dat wel geloond.Het beregenen is meestal in goede handen van Nederlandse stagiares waarover we steeds meer kunnen beschikken.Zij doen hier niet alleen technische kennis op maar vooral ook levenservaring.Dit jaar zitten we bijna vol maar voor oktober en november hebben we nog wel enkele plekjes vrij.Aanmelden kan op www hedrofarms.pl
Door modest op dinsdag 19 februari 2019 20:23
leerrijk !
Door charel op dinsdag 19 februari 2019 21:40
Ik heb al een baan in de techniek, de 30 gepasseerd en een gezin. Voor mij gaat een landbouw stage hem niet meer worden. Ik denk dat ik wel eens langs ben gereden op weg naar Krakau als ik de locatie zo zie. Ik volg het mooi hier op agrifoto. Wij hebben thuis 40ha en dromen over vergroten naar 60 of 80 en jullie zijn gestart met 1200ha, heerlijk lijkt me dat die ruimte.
Door niewiem op woensdag 20 februari 2019 07:41
Was ook wel even wennen, hoor, maar we kenden het grootschalige door onze ervaringen in Kazachstan.We hebben trouwens ook nog enkele plaatsen vrij voor stagiaires in de eerste 4 weken na Pasen. Charel , als je de volgende keer weer eens langs rijdt ,dan meld je je maar en laten we je wel wat zien.
Door charel op vrijdag 22 februari 2019 19:22
Ik zal het onthouden en jullie aanbevelen als mensen een leuk stage adres zoeken achter het oude ijzeren gordijn. Wel eens een rondje gedaan in de magdenburger börde, dat was al prachtig die grote akkers en bedrijven.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.