FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LOONBEDRIJF FA. JAKOBS

Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 13 juni 2014 14:00

Vorig jaar stuurde Michiel Jakobs van hun loonbedrijf in Limburg al een oude fotoserie. Deze nieuwe serie stamt uit 1993 en 1995 toen Wanssum een watersnood plaatsvond. Ook toen was het loonbedrijf actief met trekkers om het water een halt toe te roepen. Dat levert zeer bijzondere beelden.
image
Een Furukawa 335 shovel die net nieuw is in 1993 met mensen in de bak die door de overgelopen straten van Wanssum rijdt.

image
Links staat een Case International 845 xl Plus met een pomp en rechts een van de 956's met waterpomp aan de Geijsterseweg aan het terrein van de Covas. Het terrein is gelegen aan de haven van Wanssum waar jaren lang de bieten gereinigd en verladen werden in het schip. De pompen legen het riool wat volgelopen is met water dat achter de nooddijken is gestroomd.

image
De Case IH 845 XL plus met zelfbouw pomp aan het gebouw van toendertijd Wanssum Beton pompt de volgelopen betonfabriek leeg. Op de achtergrond de grote tanks van Vollenhoven Olie.

image
Mankrachten op de neus. Plastic en tempex dat in de fabriek lag in met het water eruit gepompt en wordt eruit gevist.

image
Koffie voor de chauffeurs. De pompen draaiden dag en nacht in een tijd dat mobiele telefonie nog niet algemeen was. Groot materieel pendelde door het water om berichten over de stand van zake te verspreiden. De John Deere 6600? is van loonbedrijf Hendrix & Smits uit Castenray, de Volvo shovel waarschijnlijk van Maessen Grondverzet uit Venray en op de voorgrond een stukje van de 856 xl van Jakobs.

Dit is twee jaar later ook aan het terrein van de Covas. Je ziet het verschil in dijken. Waren ze in 93 nog van zandzakken, ze zijn ze nu van gebroken puin. Ditmaal was men niet verrast door de snelheid van het water en wist men beter waar de nooddijken het meeste nut hadden.

image
Nu alleen de 956 XL nog aan het riool met een stuk lager waterpeil. De dorpsbevolking kwam regelmatig langs voor een praatje.

image
Zo zag de supermarkt in 1993 eruit. Net een oorlogsgebied maar het was voor de wateroverlast.

image
Doordat men verrast werd door het water schoot het leger met groot materiaal te hulp om te helpen met zandzakken vullen en het bouwen van een grote voetgangersbrug dwars over het bestaande viaduct wat reeds diep onder water stond. Zo kon men van de ene kant van het dorp de supermarkt nog bereiken. Op de achtergrond het wit groene gebouw van landbouwbelang.

image
Intussen staat in Geijsteren de Dorpsstraat vol tot aan de eerste kroeg in de straat.

image
De 956 XL in 95 aan het Covas terrein.

image
Een schip voor de verlading van turf ligt vast in de insteekhaven. Normaal enkele meters lager want de trechter staat op het vaste land en was met een lange transportband op het schip te bereiken.

image
Case IH 856 XL aan de pomp samen met een John Deere 6600.

image
Maessen kiept ondertussen flink door aan de dijken.

image
De Case IH 856 XL met veenhuis 8 kuubs tank aan de kade bij Landbouwbelang, voor het droog houden van vitale delen van de voerfabriek.

image
International 1056 XL aan de pomp.

image
De 856 XL en een MB Trac 1600 met Kurstjens Tri Axer beiden aan de voerfabriek van Landbouwbelang. De twee grote MB Trac's op het bedrijf waren ideale trekkers tijdens dit werk door hun grote wielen. De MB Trac 1500 staat niet op de foto maar was toen bezig met het ophalen van de melk bij de veehouders. De waterstanden waren zo hoog dat de melkwagens er niet meer door durfden of konden. De 1500 trok de aanhanger van de vrachtwagen rond door de regio. Bij een lege tanker en veel stroming kwamen de wielen van de grond en dreef de aanhanger schuin achter de trekker aan. Erg indrukwekkend!

Met dank aan Michiel Jakobs voor het scannen van de foto's en het maken van de beschrijvingen. De andere fotoserie met oude foto's van Fa. Jakobs kun je hier terugvinden.

REACTIES

comment Door Tijger op vrijdag 13 juni 2014 18:28 quote
Zeer mooie reportage, die water overlast moet je ook niet te veel mee maken.
Hier wordt niemand vrolijk van.
Gelukkig kunnen ze het voortaan drooghouden door middel van aan gelegde dijken.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.