ZELFBOUW HAKSELAAR MET EIGEN VERHAAL

Door Peter in Achtergrondartikelen, maandag 18 mei 2009 21:45

De gebroeders van Schrier hakselen zelf hun gras en maïs met een eigenbouw hakselaar. Aan de machine kleeft een uniek verhaal wat Agrifoto heeft uitgelicht.
“Het begon met twee banden voor onze mesttank”

“Het begon allemaal met twee banden voor onze mesttank” verzucht Van Schrier kijkend naar zijn hakselteam, “en dit is het eindresultaat.”
Dat de gebroeders van Schrier, melkveehouders in het Zuid-Hollandse Hekelingen, niet vies zijn van een potje sleutelen blijkt wel aan hun aparte hakselploeg. Een zelfbouw hakselaar met dito silagewagens.

Achter de onopvallend ogende hakselaar schuilt een bijzonder verhaal waarvan het vertellen de moeite waard is.
imageDe hakselaar, genaamd Agri-Jobber, begon zijn leven als een experimentele werktuigendrager gebouwd door de Zweedse firma Köckums. “Hij was voornamelijk bedoeld om natte graangewassen in Zweden te hakselen” zo verteld van Schrier. “Omdat het in Zweden vaak zomers ook nat is lukt het niet altijd om het graan droog binnen te krijgen. Hiervoor werd een bunker-hakselaar ontwikkeld die het gewas maaide met het maaibord van een combine en vervolgens in containers blies. Het product wordt droog geblazen zodat het gemakkelijker te bewaren is.” Ondanks het nobel streven van de firma Köckums had het project weinig toekomst.image Vrij snel na het bouwen van een eerste machine werd het bedrijf overgenomen door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Onder de RDM vlag, maar nog steeds in Zweedse handen, werd het project Agri-Jobber voortgezet en bouwde men nog twee andere machines. De trekker van de familie van Schrier werd gebruikt voor het hakselen van maïs in Groningen tijdens een uiterst nat seizoen. Na enkele uren belandde de gehele combinatie in een sloot. “Einde project”, zegt van Schrier. Na enkele ongelukkige tests werd de machine in een vergeethoekje van de droogdok maatschappij gestopt waar er niet meer naar om werd gekeken tot het faillissement.

“Bij de machine kregen we een autotrailer vol papieren”

Tijdens hun zoektocht naar een set ballonbanden voor een mesttank werd Van Schrier getipt door een familielid die werkzaam was bij de RDM. Hij vertelde dat er wellicht iets geschikts bij zat in het faillissement van de RDM. Bij nadere inspectie bleek het niet alleen om twee banden te gaan maar om een complete hakselaar met drie silagewagens, talloze reserveonderdelen en een enorme berg papieren.
“Wij waren van plan absoluut geen cent meer uit te geven dan nodig”, zo doet Van Schrier uit de doeken. “Vanuit Zweden was er speciaal iemand komen kijken die zou proberen alle Agri-Jobber spullen te verkopen. Dit viel zwaar tegen toen hij erachter kwam dat wij alleen op zoek waren naar twee goedkope banden. Onder druk van de RDM, die huur eiste van de Zweedse eigenaar, werd uiteindelijk de complete hakselaar, silagewagens en bijbehorend materieell verkocht voor een schijntje aan Van Schrier.”
imageBij de machine zelf zat een complete autotrailer vol papieren die allerlei tekeningen en verslagen bevatten over de machine en wat er precies mee is gebeurd. Als snel kwam Van Schrier tot de conclusie dat er drastisch verbouwd moest worden om van de machine iets bruikbaars te maken. Allereerst werd de hakselaar een meter smaller en enkele meters korter gemaakt. Alles aan de machine werd hydraulisch aangedreven, veel te gecompliceerd volgens Van Schrier. Na de rigoureuze verbouwing werd er een driepuntshef en aftakas op de machine gebouwd zodat deze een aanbouw hakselaar kon aandrijven. Voor het hakselen van gras gebruikt men nu een C 3000 FD pick-up en met een Champion 3000 voorzetstuk wordt maïs gehakseld. Beide hakselunits zijn van het Duitse merk Kemper.
Ook de silagewagens die met de Agri-Jobber meekwamen werden verbouwd. Origineel waren de wagens zo ontwikkeld dat de dissel 90 graden kon kantelen zowel als container en aanhangwagen gebruikt kon worden. Het lossen van de karren gebeurde door middel van een afschuifsysteem.
Inmiddels heeft Van Schrier één van de wagens verbouwd met een vaste dissel. Ook kan de wagen nu kippen, wat minder gecompliceerd is als het afschuifsysteem.
De wagens zijn origineel voorzien van twee deuren aan de achterkant. Omdat dit systeem in de praktijk omslachtig werkt werd een hydraulisch achterslag gebouwd door Van Schrier. Van één van de twee silagewagens werd ook een stuk afgesneden om hem lager te maken. Het is anders een groot probleem voor de hakselchauffeur om in de kar te kunnen kijken.

Caterpillar D8 op de kuil

imageNiet alleen in het veld maar ook op de kuil zijn enkele bijzondere machines te vinden. Voor het vast rijden van de kuil gebruiken de gebroeders geen normale trekker maar een Caterpillar D8 2U rupstrekker op stalen rupsen.
Dit 16,5 ton wegende monster van 177 PK heeft geen probleem het vers gehakselde gras vast te rijden. De trekker werd door Van Schrier letterlijk van de schroothoop gered en totaal gereviseerd. Nu loopt de rupstrekker weer als een zonnetje en wordt hij ieder jaar ingezet.
Om het gras op de kuil te schuiven en te verdelen wordt een Caterpillar 922 shovel gebruikt. Ook deze machine is door Van Schrier onder handen genomen en kreeg een andere motor en versnellingsbak. “De originele hydrostatische aandrijving werd erg warm tijdens het werk op de kuil. Daarom werd de bak vervangen door een powershift versnellingsbak. We hebben sindsdien geen problemen meer gehad.” verteld Van Schrier.

Technische gegevens
Motor: 300 PK Scania
Bouwjaar: 1980
Aandrijving: Hydrostaat
Hakselunit: Kemper C 3000 FD pick-up en Champion 3000 rij-onafhankelijke bek

REACTIES

comment Door Hendrikrobben (Crewlid) op maandag 18 mei 2009 22:14 quote
Prachtige en bijzondere machine . En een knap staaltje zelfbouw !
comment Door dries op dinsdag 19 mei 2009 07:26 quote
jaja proficiat voor die mensen ik zou het niet kunnen hoor
comment Door jiri op dinsdag 19 mei 2009 13:57 quote
prachtig verhaal dit !Smile
comment Door Schrabbekerke op dinsdag 19 mei 2009 16:16 quote
Echt mooi verhaal!
comment Door maartenpep op dinsdag 19 mei 2009 18:09 quote
mooi mooi verhalen overhakselaars zie ik graag vooral over zulke
comment Door johniedriver op dinsdag 19 mei 2009 19:23 quote
Donders mooi! Biggrin
comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 19 mei 2009 19:24 quote
Bedankt voor alle leuke reacties. We doen ons best jullie iedere keer leuke dingen te brengen.
Tips over mogelijk interessante machines die we in deze serie kunnen laten zien ontvangen we natuurlijk graag! En als je zelf een verhaal hebt geschreven of wil schrijven is dat natuurlijk ook erg leuk.
comment Door Gerbert op zondag 24 mei 2009 13:45 quote
Prachtig artikel Niels.
Meer foto's zou overigens wel leuk zijn Wink
comment Door HuibZ op zondag 24 mei 2009 16:09 quote
als ik me niet vergis heeft deze machine ook al eens in de trekker en werktuig gestaan, maar dat is al jaren geleden....maar idd, mooi apparaat.
comment Door op zondag 16 oktober 2011 17:32 quote
Moooi echt prachtig!! Loveit

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.