FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1975 VII
Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 5 maart 2024 19:00
Voor het julinummer van LM bezocht de redactie de nationale graslanddemonstratie in Engeland met daar de laatste maai- en hakseltechniek. In Nederland wordt aandacht besteed aan graslandvernieuwing en de opening van Proefbedrijf Flevoland.
Een experimenteel verend bestuurdersplatform, gebouwd op een John Deere 2020, op het bedrijf van de heer Baars te Dodewaard.
Op 28 en 29 mei werd in het Engelse Kenilworth de landelijke graslanddemonstratie gehouden. Nieuw was deze Kuhn GMD 66 schijvenmaaier met 6 schijven en een werkbreedte van 2,40m.
Kuhn FC 44 met een nieuw type kneuzer boven de maaischijven.
Niemeyer cirkelmaaier met 2,10m werkbreedte en kneuzer.
De PZ CKC 165 maait en schud in 1 werkgang.
Claas Jaguar 60 met een opgebouwde 85 pk motor.
De New Holland 890 hakselaar met metaaldetector werd voor het eerst in Engeland getoond en met succes. Ook Massey Ferguson toonde een nieuwe hakselaar; de 200.
Getrokken Hesston 1014 zwadmaaier met een werkbreedte van 3,60m of 4,20m. Hij wordt volledig hydraulisch bediend.
Zelfrijdende zwadmaaier van John Deere, de 2270 met werkbreedtes van 3,60m, 4,20m of 4,80m.
Landsberg opraapdoseerwagen met 2 loswalsen en een rubberbandje voor de zijafvoer.
Rond pak afkomstig van de International 241 oprolpers.
Vork aan de voorlader van IH om de ronde pakken te kunnen vervoeren.
Haymax 3F cirkelharkschudder met ca. 4m werkbreedte.
Farmhand voorlader met klauwvork voor 10 pakken aan een John Deere trekker.
Ford 7000 met Farmhand pakkenwagen voor 100 balen.
Hayflake mobiele droger en 2 David Brown trekkers.
Na het ploegen op zware grond is het zaak om in een zo kort mogelijke periode een zaaibed te maken voor de herinzaai van grasland.
De Sis strokenfrees-zaaimachine. In smalle ondiepe geultjes wordt direct gezaaid.
De bekende Brillion graszaadzaaimachine zaait oppervlakkig en drukt goed aan.
De Lely frees begraaft de stukgeslagen zode. Door het ingebouwde rooster komt de losse grond bovenop.
De Lely zaaifrees die in 1 werkgang doet frezen, kunstmest strooien en zaaien en aanrollen.
Op 19 juni is het Proefbedrijf Flevoland van de Landbouwhogeschool te Swifterbant officieel geopend door Ir. P. van der Schans. Doel van het bedrijf is om onderzoek te verrichten voor de Landbouwhogeschool die in Wageningen onvoldoende faciliteiten heeft. De basis werd gelegd in 1968, toen de RIJP 247ha grond in erfpacht uitgaf aan de Landbouwhogeschool. Hier de verwerking van product op het akkerbouwbedrijf. Op 90 ha worden gewassen verbouwd.
De vierrijïge grupstal. Er is 132 hectare grasland en 10 hectare maïsland. Er zijn 240 melkkoeien opgedeeld in groepen van 80 dieren. Verder zijn er 90 pinken en 100 kalveren.
Het maaien van bermen is door de jaren heen op veel manieren aangepakt. De ontwikkeling is nog niet op zijn einde. Hier een maai- en opzuigmachine op een Unimog.
Op deze manier is de afvoer van gras onbetaalbaar geworden.
Een primitieve beveiliging is levensgevaarlijk.
Buitenvoedering met een overdekt mechanisch voersysteem.
Groepsvoedering met gemengd, kort gehakseld voer.
Voor het laden en mengen van de voermengwagen moet de opslag op een gunstige plaats liggen.
Voeropslag aan een aansluitende erfverharding heeft veel voordelen.
Een aan de omstandigheden aangepast mechanisch voersysteem.
Opslagplaatsen en grondputten voor mengmest kunnen stank verspreiden. Hier een beluchtingsbassin met 2 drijvende beluchters.
Nadat de wapening is gelegd kan de betonmortel worden opgespoten en uitgeharkt
Hier wordt de betonmortel met een badding afgereden.
Tot slot wordt het beton met zand-cement-mortel ingeschuurd.
Beluchtingsbassin met drijvende pomp waarmee de mest naar de stallen wordt geperst.
Enkele jaren geleden is het Laboratorium voor Voertuigtechniek van de Technische Hogeschool Delft zich bezig gaan houden met het comfort van de bestuurders van landbouwvoertuigen. Daarop is een verend platform en ook een verende cabine ontwikkeld.
Bij de Bohema kipwagen met tandemas kan de spoorbreedte worden versteld van 150cm tot 180cm dmv bussen.
De complete serie van International omvat 9 types tussen 35 en 120 pk. Er zijn 3 nieuwe types toegevoegd: de 433, 533 en 633.
De Hemos slootreiniger in actie. Hemos Machinefabriek in Meppel is de laatste jaren bijzonder actief op dit gebied. De machine lijkt veel op de vroegere Wulff, maar dan wel in een moderne en praktische uitvoering.
De Stoll cirkelhark die Louis Nagel nu importeert. De machine was al enkele jaren in Nederland op de markt.
De cirkelharkschudder (patent van Stoll) wijkt af van de meeste anderen.
Nadat vorig jaar al 6 MF 1200 trekkers aan de RIJP waren geleverd heeft het bedrijf opnieuw een order van 2,8 miljoen gulden geplaatst. Maar liefst 38 trekkers van dit type zijn gekocht. De 105 pk trekkers vervangen een deel van het rupstrekkerpark. Ook worden ze ingezet bij het planten van bomen, ploegen en cultiveren. Recent heeft Brinkmann en Niemeyer de eerste 25 stuks over de weg naar Lelystad afgeleverd. Directeur B. van Meer overhandigde de sleutels aan Ir. J.H. van Kampen
REACTIES
Door GPH op dinsdag 5 maart 2024 21:52
bijna 74.000 gulden of zo'n 33.500 euro / trekker. De rekenmodellen online laten zien dat er sinds 1975 270% inflatie is, dus dat zou een huidige prijs zijn pakweg 126.000 euro. Daar koop je vandaag de dag ook nog wel een 105pk trekker voor, alleen geen knik trekker.
Door Niels (Administrator) op woensdag 6 maart 2024 08:36
GPH schreef:
bijna 74.000 gulden of zo'n 33.500 euro / trekker. De rekenmodellen online laten zien dat er sinds 1975 270% inflatie is, dus dat zou een huidige prijs zijn pakweg 126.000 euro. Daar koop je vandaag de dag ook nog wel een 105pk trekker voor, alleen geen knik trekker.
Misschien een BCS of een andere smalspoorkniktrekker Geoff. Nu heeft de RIJP vast flink wat korting gehad op deze trekkers, maar het gat blijft groot. Nu is de techniek die je vandaag voor €126.000 krijgt ook wel een stuk meer geavanceerd kan ik uit ervaring zeggen.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.