FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1970 VIII
Door Niels in Agrifoto Foto's, woensdag 29 maart 2023 19:00
Nieuws van beurzen en demonstraties in het laatste nummer van 1970. Van de Zuidlaarder Landbouwbeurs tot een rooidemonstratie van aardappelen in Engeland tot grond- en zaaibedbewerking in de Flevopolder. Een mooie collectie dus.

De bietenoogst van 1970 leerde eens te meer: Laat geen bieten in het zwad liggen (het was een laat voorjaar waardoor de oogst naar achter werd geschoven en in het water viel). We zien een International McCormick met Hilleshög lader en een BM Volvo met Miedema kipper langszij. Foto: J. Bouma.

Op 15 oktober werd samen met de nationale ploegwedstrijden in Oostelijk Flevoland een werktuigendemonstratie gehouden. Hier een Kongskilde combinatiewerktuig bestaande uit triltanden en een verkruimelrol. De werkbreedte bedraagt 4,20m.

Rau Rotex combinatie van een eg en verkruimelrol. Goede diepteregeling en gemakkelijk in transport.

De Tarantella draaieg is afkomstig uit Denemarken. De 6 egvelden gaan draaien door het contact met de grond.

Vicon blokeg geschikt voor het zaaiklaar maken van lichte grond voor bieten en uien. Het rolblok drukt de grond dicht.

De Lely Roterra eg in een nieuwe uitvoering met 2 rotorsnelheden.

Compacte combinatie van een Amazone schudeg en Sulky zaaimachine.

Met de Huard Citrac combinatie kan zeer kort worden gedraaid. Achter de Renault hangen een Weidner schudeg en Hassia zaaimachine.

Vicon schudeg met een speciale zaaimachine. Goed voor de gewichtsverdeling, maar de zaaimachine kan niet los worden gebruikt.

Rau Rotex combinatie van een triltandcultivator en verkruimelrol plus een zaaimachine om breedwerpig te zaaien.

De Rau Rotex freescombinatie. Hier wordt het zaad eveneens breedwerpig gezaaid en aangedrukt.

De Rijdende Melk Ontvangst (RMO) met elektromotor op de pomp. Hier is het melklokaal boven de wachtruimte bij een doorloopstal gelegen. De melkauto is van ‘De Maatschap’ uit Dronrijp.

De Landbouwbeurs in Zuidlaren trok een recordaantal van 80.000 bezoekers. De Fiat 650 heeft, samen met de 750, de Fiat 670 opgevolgd. Hij heeft een driecilinder motor die 65 pk ontwikkelt.

De Zetor trekkers zijn leverbaar met een ruime veiligheidscabine. Ze kosten 1.600 gulden, inclusief trekkerzitting.

Driezijdig kippende wagen van Krone met 10 ton laadvermogen en Trelleborg banden. Hij kost 14.000 gulden in de luxe uitvoering.

Twaalf tons kipwagen van Miedema met tandemstal waar 16-20 banden onder zitten. Hij kost 9.300 gulden.

Legrand 14 ton kipwagen met hydraulische remmen en een geveerde tandemas en dissel. In de luxe uitvoering kost hij 16.000 gulden.

Bij de Lister kunstmeststrooier wordt de kunstmest door 2 vijzels verdeeld. De overtollige kunstmest gaat terug in de voorraadbak. Brinkmann en Niemeyer is de importeur. De 6 meter brede machine kost 3.400 gulden.

Rekord kalk- en kunstmeststrooier. Met vijzels wordt het product verdeeld. Voor het vullen kan een vijzel worden gebruikt. De machines waren op de stand van Zonna, Beilen te zien.

Bij de Farmhand pakkenverzamelwagen hoort een extra lange voorlader, die compleet met klauwvork 5..600 gulden kost.

De pakkenverzamelwagen van Oosterhuis uit Overschild kan de pakketten bij elkaar afleggen.

De heer Meijer uit Lellens heeft een pakkenverzamelaar gemaakt die met kleppen de pakken naar beneden laat glijden. Het pakket kan op een slede worden meegenomen.

De interessantste pootmachine van Cramer is de SD 3000. Deze machine heeft een 1.500 kg voorraadbak die door een hydraulisch bediende laadbak kan worden gevuld.

De Belgische Themilco aardappelrooier wordt door Franken en Van Weel uit Roermond verkocht.

Famec hydraulische slootkraan van Faber te Sneek.

De Parmiter eenarmige voorlader wordt aan de zijkant van de trekker gemonteerd en kan met hulpstukken ook als slootreiniger worden gebruikt. DIGO uit Schipluiden importeert en verkoopt de machine voor 3.750 gulden.

Neuero hooiverdeler voor langwerpige schuren. De eindpijp zwenkt heen en weer. Mouwens uit Herkenbosch importeert de hooiblazer, die 30m breed kan werken.

De Moorburg slootreiniger is opnieuw leverbaar bij Cebeco.

De nieuwe Lely Roterra eg heeft tal van wijzigingen ondergaan. Zo is de tandwielbak compacter geworden en er zijn 2 tandwielsets leverbaar. Bij het nieuwe model is de bok voor de driepuntshefinrichting verplaatsbaar. Voor het bewerken van grond tussen aardappelruggen zijn speciale lange tanden leverbaar.

De Diadem TWE 25 heet een horizontale as met tandkransen die door de aftakas worden aangedreven. Het is een stereg die Cebeco importeert.

Sanderson hefmasten voor en achterop een David Brown 770 gemonteerd.

Bij het bulkvervoer van aardappelen worden al enige tijd vrachtwagens met in de bodem een losband gebruikt. Een vlakke vloer is daarbij onhandig. Carrosseriefabriek H.W. van der Peet uit Nieuwkoop heeft op initiatief van het IBVL te Wageningen een laadbak gebouwd waarbij beschadiging wordt tegengegaan. Hier de vrachtwagen met opgeblazen luchtzak.

Door bij het vullen de zakken iets op te blazen wordt de valhoogte verkleind en laden de aardappelen zacht.

Ook de laatste aardappelen worden door de luchtzak op de losband gebracht.

Een nieuwe machine in het Claas programma is deze cirkelmaaier met 1,62m werkbreedte.

Onlangs heeft International Harvester de 5 miljoenste trekker geproduceerd. In 1831 introduceerde Cyrus Hall McCormick de graanbinder en in 1908 volgde de eerste trekker met verbrandingsmotor. In Nederland werd in 1903 de eerste McCormick trekker door Jan Boeke geïmporteerd.







REACTIES
Wat een geweldig idee met die luchtzakken. Tegenwoordig hebben veel trekkers een compressor aan boord en zou dit een best aardig alternatief zijn om valhoogte te beperken in een kipper lijkt me zo.
Niet te geloven hoe waardevast zo'n Miedema 12 tandemkipper is zeg. Nieuw 9300 gulden en nu na 50 jaar inflatie en invoering van de euro zijn ze nog meer waard dan dat ze toen nieuw gekost hebben. Toevallig van de zomer nog even op zoek geweest naar zo'n kipper om door te steken, 6000-7000 euro ben je zo kwijt.
Niet te geloven hoe waardevast zo'n Miedema 12 tandemkipper is zeg. Nieuw 9300 gulden en nu na 50 jaar inflatie en invoering van de euro zijn ze nog meer waard dan dat ze toen nieuw gekost hebben. Toevallig van de zomer nog even op zoek geweest naar zo'n kipper om door te steken, 6000-7000 euro ben je zo kwijt.
Veel oude ideeën worden weer gerecycled Charel dus ik zou zeggen maak het een succes.
Ik denk dat A-merk kipwagens (Miedema, Beco, VGM, Veenhuis) altijd zeer waardevast zijn gebleken daar val je je niet snel een bult aan.

VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.