FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1964 VII

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 15 maart 2022 19:00

Het is tijd voor de foto's uit het nummer van augustus 1964. Met aandacht voor het opladen van pakken stro en een graslanddemonstratie in Engeland. Uiteraard mogen ook de nieuwe machines weer niet ontbreken in het blad.
image
Geen machine maar een naamloze foto op de voorpagina in augustus van twee paarden. Foto: K. Martens.

image
Werkmethoden bij het oogsten van stro is een veelbesproken onderwerp in Landbouwmechanisatie. Hier de opgebouwde opraaplader van Roodenburg in de Haarlemmermeer. De trekker is een Ferguson FE 35 ‘Goudbuik’.

image
Persen en laden in één werkgang door twee personen. Een Fordson Major met New Holland pers. MY-KLV2 staat erop. Weet iemand waarom?

image
Hydraulisch werkende klemvork aan een trekkervoorlader (bevestigd aan een Major) van de KMWP.

image
Trekker voorlader met het klemsysteem van Farmhand aan wederom een Major.

image
Om de twee jaar wordt in Engeland een grote graslanddemonstratie gehouden. Dat is nog steeds het geval. Een opvallende opmerking die de redacteur plaatst is dat de Engelse demonstraties een verademing zijn t.o.v. de Duitsers omdat de discipline van de fabrikanten veel beter is. Wie had dat gedacht… Hier een Gloster combinatie waarbij de loswagen is uitgerust met een blazer.

image
Met een handel wordt de dosering geregeld naar de blazer toe.

image
Kneuzen van hooigras met een Lundell maaikneushakselaar. De achterklep is hiervoor open gezet.

image
Wagen van Badger waarbij met een hendel de snelheid van de bodemketting geregeld kan worden.

image
Colman wagen met twee handels voor de bediening van zowel de haspels als bodemketting.

image
Maaien en kneuzen in één werkgang met een maaibalk en kneuzer van Wilder.

image
De Mathews maaikneusmachine.

image
Bamford Wuffler trommelschudder.

image
Farmhand pakkenlader met een lange wagen. De stapelhoogte bedraagt ruim vier meter.

image
Taskers kunstmeststrooier met laadschop.

image
De kunstmeststrooier met een apart strooilichaam van Blanch-Lely.

image
Een 20 meter brede Hoegen Dijkhof veldspuit opgebouwd op een Unimog van loonbedrijf Van der Beek uit Dronten. Omdat spuiten specialistenwerk is besteden de meeste boeren het uit. Van de ruim 67.000 ondervraagde landbouwbedrijven laat bijna 90% in loonwerk spuiten, zo becijfert het CBS. Hiervan wordt 80% door loonwerkers gedaan.

image
Wanneer er water bij de hand is kan snel worden getankt. We zien een International met Urgent veldspuit op de achtergrond.

image
Een Same Samecar 240 met opgebouwde veldspuit. Vooral in het zuidwesten worden veel gewassen met steeds grotere machines bespoten. Boombreedtes variëren van 12 tot 20 meter.

image
De trekkerproefstand van de Landbouwhogeschool te Wageningen. Links het brandstofmeetpaneel en rechts de waterrem.

image
De Accord snelkoppeling bestaat uit twee driehoeken die in elkaar haken. Een nieuw systeem van Fa. Weiste & Co. Uit Soest (Duitsland). Het werd uiteindelijk het enige snelkoppelsysteem dat succesvol bleek, zij het slechts gematigd.

image
Met de Accord snelkoppeling kunnen ook twee werktuigen achter elkaar gekoppeld worden.

image
Het ploegen van stamslabonen (sperziebonen) wordt steeds meer gemechaniseerd in ons land. Ploeger uit Oudenbosch is voorloper op dit gebied. Hier hun bonenplukmachine. [1]Plukhaspel met zes lijsten voorzien van afwisselend zeven en acht dubbele verende tanden. [2]Diepteregeling voor het plukhaspel. [3]Gewasscheiders (aangepaste Pool erwtenlichters). [4]Afneembare afdekking van de opvoerband. [5]Ventilator. [6]Uitblaasopening.

image
Achteraanzicht van de machine. [7]Afvoerband voor de bonen. [8]Afzuiger voor tweede reiniging. [9]Opzakinrichting. [10]Opzakplatform verlengd met 50cm.

image
Schoningsmachine voor de bonen.

REACTIES

comment Door KeesdeNood op dinsdag 15 maart 2022 20:53 quote
Die cijfers van het aantal zelf spuitende boeren zou in de 2de helft jaren 60 snel groter worden . In die tijd werkte ik bij een Urgent dealer en die verkocht iedere winter 70/80 spuiten waarvan de meeste 12 m en een enkele 15 M was en allen in de hef.
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 16 maart 2022 14:49 quote
Weet je ook waarom dat ineens omsloeg Kees? Dachten boeren dat ze zelf meer konden verdienen toen het spuitwerk toenam op het bedrijf?
comment Door KeesdeNood op woensdag 16 maart 2022 16:10 quote
Nou ineens, het is wel zo dat er althans hier een generatie jonge boeren was/kwam die meer met de mechanische ontwikkeling hadden o a het spuiten, dan hun vaders die nog van de paarden generatie waren.
En we weten als er een schaap over de dam is volgen er meer.
comment Door bolinder op vrijdag 18 maart 2022 12:18 quote
Ik denk dat ook het onderwijs en de voorlichting meegespeeld hebben bij veel leveranciers kon je gebruik maken van een teeldadviseur en men kreeg ook op de landbouwscholen al les over bestrijdings middelen.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.