FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: ARIE MARCUSSE I
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 1 november 2020 14:00
De wintertijd is ingegaan. Het is weer vroeg donker en dat betekent dat ook de dozen met oude foto's weer op tafel komen. Kees de Nood is al druk geweest en scande honderden oude foto's van loonbedrijf Marcusse uit Wissenkerke in.

Al in de jaren 30 en 40 deed opa Marcusse op een bescheiden schaal loonwerk, naast de eigen boerderij. Het werk werd gedaan met paarden en bestond uit ploegen, eggen en transportwerkzaamheden met paard en wagen. Op deze foto uit 1940 staat rechts opa Marcusse met zijn 2 zoons. De linkse is Pieter Jan (kortweg: Piet), die later de opvolger werd.

Pas toen zoon Piet erbij kwam, eind jaren 40/begin 50, werd er meer werk aangepakt. In 1952 kwam er een maaibalk voor paardentractie bij.


In 1953 kwam de eerste trekker op het bedrijf. Een Ferguson TE 20 met Breston enkelas aanhanger.

Naast de Ferguson een Fordson Dexta en nog een trekpaard.

Daarna ging het snel. Halverwege de jaren 50 kwam de eerste maaidorser: een Massey Harris 890 en een International McCormick opraappers met motor. Dat was gewoon voor die tijd want de doordraaiende aftakas was er nog niet.

Het bedrijf was gevestigd aan de rand van het dorp Wissenkerke.

Links de Dexta met voorop een Vicon Acrobaat.

De M-H maaidorser.



Een nieuwe Fordson Super Dexta.


Suikerbieten rooien met de Super Dexta en een Kleine 1-rijïge rooier in 1962.


De oudere Dexta met een Vicon halfautomatische pootmachine.

Ferguson TE 20 en een David Brown.

Het bedrijf in 1967.

Een nieuwere International 624 voor de schuur.

De oude schuur.

En een nieuwe schuur.

Erwten uitploegen. Een paar jaar lang werd er achteruit gereden met een trekker omdat deze geen fronthef had. De meeste boeren deden dit werk met de hand. Ook Kees heeft het nog gedaan.


Omdat er steeds meer machines bijkwamen werd in 1965 een nieuwe schuur gebouwd en werd de oude afgebroken.





Men begon met spuiten met deze Eicher Unisuper G40 en een Urgent opbouw veldspuit. Let op de overdrukhelm met pomp die de persoon op het spatbord draagt. Deze had een actief koolstoffilter en werd in die tijd veel door loonspuiters gebruikt.

De Eicher spoot niet alleen maar staat hier voor de ploeg.


Op de plaats van de oude schuur werd een nieuwe woning gebouwd. En er kwam ook een kleurencamera aan de foto's te zien.

Een John Deere met enkelas OVA? mesttank.

In 1970 kwam er een nieuwe spuitcombinatie bestaande uit een Hoegen Dijkhof (HD) gebouwd op een Fiat 600. De totaalprijs van de combinatie bedroeg 30.000 gulden.

De IH 624 met stoppelploeg.

Het trekkerpark in 1971 bestaande uit 2 Massey Ferguson's, de JD en 2 Fiat trekkers.

In 1971 werd een Franse S.M.C 3-rijïge getrokken wagenrooier voor suikerbieten aangeschaft. De machine kostte 33.000 gulden.

Twee Fiat trekkers met Rumptstad rijenfrezen aan het werk.

Een nieuwe uitziende Fiat in 1974.


Het trekkerpark verandert in nog meer Fiat.




Suikerbieten rooien in 1974.

Aardappels poten door een MF 35 met Gruse pootmachine in 1971.

Een latere pootcombinatie. Het was hier in 1975 niet te nat om te planten. Dit perceel was enkele jaren eerder gemengwoeld door de Heidemij maar er bleven zwakke plekken in zitten. Er moest een lier aan te pas komen en de pootmachine werd afgekoppeld om de trekker los te kunnen krijgen.

Vlas trekken met speciale machines voor en door een vlaskern op Noord-Beveland. Een aantal boeren vormde zo'n kern en teelde vlas voor een Zeeuws-Vlaamse of Belgische vlasser. meestal met tussenkomst van een commissionair die het contact onderhield tussen beide partijen. We zien een aantal machines van het IMAG uit Wageningen. Het IMAG deed in de jaren 70 onderzoek naar het mechaniseren van de vlasoogst. Tot die tijd was ze nog zeer arbeidsintensief.

Eén van de leden van de vlaskern, waar loonbedrijf Marcusse voor werkte, had een goed contact bij het IMAG. Zo kwam het dat er op N-B verschillende prototypes werden getest. In een latere serie komen we hier uitgebreid op terug.

Met dank aan Arie Marcusse voor het beschikbaar stellen van de foto's en Kees de Nood voor het inscannen en samenstellen van de teksten i.s.m. Arie.
REACTIES
Prachtig. Vooral die eerste foto’s met paarden en trekkers naast elkaar.

Bedankt Ed ja zulke beelden kom je niet vaak tegen , maar je ziet ze zijn er wel.
De 3 rij SMC was een Franse rooier en werd geimporteerd door Brinkmann en Niemeyer uit Zutphen.
Volgens mij staat er in het trekkermuseum te Nisse een miniatuur van deze Eicher met veldspuit
Klopt Leon maar het is gemaakt naar de Eicher van Gebr Geene uit Wolfhaartsdijk. En Wim v d Bliek heeft het gemaakt.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.