FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1954 II
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 29 maart 2020 14:00
In de oogstmaanden van het jaar veel aandacht uiteraard voor de oogst van verschillende producten, maar ook ontwikkelingen op het vlak van drainage. Verder worden beurzen bezocht, bijvoorbeeld in Engeland. Daar stond een speciale Fordson Major.
Veel nieuws van de Britse Royal Show gehouden op het terrein van Windsor Castle. Hier de 3-schaar Ferguson ploeg. De extra schaar is bedoeld voor het afploegen van kanten.
Een 2-schaar rondgaande International McCormick ploeg voor montage in de hef.
Kunstmeststrooier die langs de trekker kan worden geklapt van de firma Robot. Ervoor staat een Fordson Major.
McBain erwtenmaaier die Van Driel en Van Dorsten importeert. Hij kan tevens als zwadmaaier worden gebruikt.
Loofklapper van Catchpole voor aardappelloof.
De Reynolds uienoogstmachine die 6 rijen rooit. In 2 rijen worden ze verzameld. De elementen hebben draaiende holle platen. Loopwielen drijven het geheel aan.
De Mitchell Colman graandroger. De trekker, een David Brown, verzorgt de warme lucht en drijft de ventilator aan met zijn aftakas.
Inkuilmachine van een coöperatie met Hanomag trekker ervoor, die in juni op de voorpagina prijkte.
IH Farmall Cub met harkschudder.
Ford 8N met maaibalk in een artikel over loonbedrijven.
Een zelfbinder van de loonwerker. De schrijver suggereert ook dat gemengde bedrijven in de toekomst zelf maaidorsmachines aan gaan schaffen, maar noteert dat ‘vele lezers wellicht bedenkelijk het hoofd hebben geschud bij deze woorden.’
De Engelse National Institute of Agricultural Engineering (NIAE) in Silsoe organiseerde een opendag. Britse machinefabrikanten zitten in hun hoogtijdagen en produceerde in 1953 voor meer dan 1 miljard gulden aan machines. Het NIAE bouwde deze Fordson Major om tot hydraulisch aangedreven trekker. In de achterwielen zijn 2 hydromotoren gebouwd.
De pompaggregaat van deze trekker die door de dieselmotor wordt aangedreven. Door alle elementen weegt de trekker bijna 2,5 ton.
Detail van de wielen. De trekker wordt met 1 hendel bediend en rijdt zowel naar voren als achteren 18 km/u.
Voor gebruik in de tropen, bijvoorbeeld de natte rijstteelt, paste ze in Silsoe deze Massey-Harris Pony aan op grotere banden. Ervoor staan de originele banden.
Op de voorpagina deze Caterpillar aan het schijveneggen, genomen door W.F van Heemskerck Dücker. Hoogstwaarschijnlijk gefotografeerd in de Noordoostpolder.
Over mechanisering van de bietenoogst is altijd veel te schrijven. Deze 3-rijïge Hurtz rooimachine is afkomstig uit Duitsland. ‘De Duitse rooimachines zijn over het algemeen niet geschikt voor zware grond’, concludeert de auteur.
De firma Barth & Zoon te ’s-Gravendeel bouwde deze zelfrijdende vlastrekmachine. De werkbreedte bedraagt 6x35cm. Hij is gebouwd op het onderstel van een auto.
De oogst van suikerbieten in de VS. De Marbeet rooier aan een International Farmall H.
Zicht op de bietenkoppen vanaf de chauffeursplek.
Een 2-rijïge John Deere bietenrooier.
Ook in oktober prijkt op de voorpagina een foto genomen in de Noordoostpolder. Twee Caterpillar rupstrekkers trekken een Werklust greppelploeg door de grond.
Hoegen Dijkhof uit Doetinchem heeft samen met de heer Van Zadelhof een erwtenmaaier geconstrueerd voor montage aan een Unimog. De maaibalk meet 6 voet.
Massey Harris-Ferguson bouwt in Duitsland zelf maaidorsers. Nieuw is dit type met een 5,5 voet maaibord. Hij is leverbaar met een 4-cilinder Volkswagen of Ford motor. De machine weegt 1.300 kilo.
Bevestiging van het Wolf zaaiapparaat achter een rondgaande ploeg om stoppelknollen te zaaien. De trekker is een Allgaier.
Voor het leggen van drainagebuien heeft de Directie van de Wieringermeer, afdeling Noordoostpolderwerken, een Amerikaanse Buckeye drainsleuvengraver aangekocht. Hij wordt door een 47 pk GM dieselmotor aangedreven en weegt maar liefst 7 ton.
Het achteraanzicht van de machine met graafwiel. De eerste ervaringen zijn zeer goed.
De sleuf met buizen. Nog steeds zijn 5 tot 8 personen nodig voor het leggen van 300 meter lange drains.
Op de voorpagina in november onmiskenbaar de suikerbietencampagne. Vlekkeloos verliep de oogst van 1953 niet. De granen waren begin november net van het land en de aardappel- en bietenoogst viel letterlijk in het water. Scholieren, studenten, vrijwilligers en andere personen moesten handmatig helpen oogsten.
Deutz heeft de sprong in zijn vermogens verkleind door een 22 pk model toe te voegen.
De Amazone verzamelrooier waarvan 1 exemplaar in Nederland is geïmporteerd.
In het Franse Rambouillet werd een internationale grondbewerkingsdemonstratie gehouden. Daar werd deze International Farmall Super FC-C met halfrupsen getoond. Achter de trekker een 2-schaar aanbouwploeg van IHC.
Eén schaar Bonnel aanbouwkantelploeg met een bijzonder hefsysteem en achterwielen.
Bonnel bouwt ook een 3-schaar variant voor gebruik achter zware wieltrekkers.
Bucher 2-wielige trekker met een aangedreven grondbewerkingsmachine die veel weg heeft van een spitmachine.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.