GASTFOTO'S VAN CHRIS LOCKWOOD II

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 18 maart 2020 14:00

Twee weken terug zagen we al een fotoreportage met rupstrekkers aan het werk in Engeland. Wat bijzonder is dat dit trekkers met stalen rupsen zijn en die nog altijd op akkerbouwbedrijven worden ingezet. Dat zie je alleen daar. Chris maakte er een film van.
image
International BTD-6 met Ransomes Dauntless 10C palkastcultivator, rib rol en zig-zag eggen.

image
Hier werd land klaargelegd om zomergerst te zaaien.

image

image

image

image
Toen deze rupstrekkers na de oorlog snel populair werden waren dergelijke treinen heel gebruikelijk om in te zetten.

image

image

image
Land klaarleggen voor suikerbieten door een iets grotere International TD-8 en zware zig-zag eggen gevolgd door een set lichtere eggen.

image

image
Het bijzondere is dat de IH motor in dit exemplaar plaats heeft gemaakt voor een Perkins 6354 motor. Een loonwerker voerde meerdere van deze conversies uit in het oosten van Engeland.

image

image

image

image

image
Suikerbieten rollen door een Fiat 80-65 rupstrekker met een imposante 12,8m brede Needham cambridgerol.

image
Het laat direct zien waar dit soort trekkers sterk in zin: Met heel weinig vermogen (70 pk) en een lage bodemdruk toch een grote machine trekken.

image

image

image

image
Opnieuw suikerbietenland klaarleggen.

image
Hier is een Britse Track-Marshall 70 met Blench penneneg aan het werk (die in het Engels Dutch harrow wordt genoemd).

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Een IH TD-8 met 9,1m brede Needham cambridgerol.

image
Ook hier worden suikerbieten gerold.

image

image

image
Deze trekker is voorzien van een IH D-358 motor afkomstig uit een 1055 trekker. De cabine is zelfbouw.

image

image

image
Dezelfde Fiat 80-65 als net, maar nu aan het eggen in de zomerveldbonen met een 10,5m brede Einböck wiedeg.

image
Ook hier komt de lage bodemdruk goed van pas. Het gewas wordt nauwelijks beschadigd.

image

image
Zo zie je mooi de deurconstructie die direct doet denken aan den Delorean auto.

image

image
Een nieuwere Track-Marshall 155 aan het kopeggen met een Lely Lelyterra 4m rotorkopeg.

image
Dit stuk werd gekopegd om ingezaaid te worden met een akkerrand voor akkervogels.

image

image

image

image

image

image
De 2-delige dvd richt zich op rupstrekkers voor agrarische doeleinde. Enkele bulldozers zijn ook te zien zoals deze IH TD-8 met schuifblad.

image
Deze trekker is voor de verandering wél voorzien van zijn originele 4-cilinder motor.

image
De grond van een eerder uitgegraven sloot wordt hier gevlakt over het perceel heen.

image

image

image

image

image
Zo belanden we in de zomermaanden, wanneer de rupstrekkers weer een rol spelen op het bedrijf. De meest populaire klus voor deze trekkers blijft molploegen. Het drainagebedrijf Miles specialiseert zich er zelfs in.

image
Belangrijk is om de molploeg met een constante snelheid door de grond te trekken. Dat kan alleen een rupstrekker met stalen rupsen. Het bedrijf zet onder andere deze Caterpillar D8H 22A daarvoor in. Erachter een Miles molploeg, die het bedrijf ook verkoopt.

image

image

image
In geheven toestand zie je de flinke woelpoot met erachter een keramische wartel. Deze maakt op zo'n 50-60cm diep een gang in de ondergrond. De gangen worden dwars op de drainbuizen getrokken, die met grind zijn gevuld. Zo wordt additionele drainage aangelegd. In Nederland was het systeem vooral op veengrond lang populair.

image
In grote delen van Engeland is het nog altijd de gangbare praktijk. Het molploegen wordt eens per 10 jaar uitgevoerd. Zo lang kunnen de gangen meegaan.

image

image

image

image
Een zeer zeldzame rupstrekker aan het werk. De Caterpillar AG 6. Erachter een 6m brede Simba Series 2B schijveneg en 6,6m Simba Cultipress.

image
Caterpillar lanceerde de trekker in 1986, tegelijk met hun Challenger 65 op rubberen rupsen. In tegenstelling tot die laatste werd dit model nooit succesvol. Begin jaren 90 viel definitief het doek.

image

image

image

image

image
Molploegen door een Track-Marshall 90 met Tuckwell gedragen molploeg.

image

image

image

image

image

Deze unieke DVD-serie mag je als rupstrekkerfan niet missen. Hij zit vol met indrukwekkende scenes vol stof, diesel en het onmiskenbare geluid van rupstrekkers.

Over een periode van 10 jaar is de DVD-serie Steel Tracks at Work gefilmd. De focus ligt op rupstrekkers met stalen rupsen die nog steeds op Britse bedrijven worden gebruikt gedurende alle seizoenen. Deze trekkers waren lang populair voor het uitvoeren van de hoofdgrondbewerking. Ondanks dat hun populariteit is afgenomen, door de opkomst van vierwielaandrijving en rubberen rupsen, hebben ze nog steeds enkele unieke voordelen. Vooral bij het uitvoeren van molploegen en de zaaibedbereiding.

Meer dan 55 rupstrekkers zie je in dit 2-delige programma. Met machines van Caterpillar, Track Marshall, Fiat, International, New Holland, Fowler, Massey Ferguson, Belarus, County en Scaip. Zowel kleine als grote modellen zijn te zien, met vermogens van 50 tot 350 pk. Tussen de oudste trekker (een Caterpillar D2 van 1941) en de nieuwste (een Scaip Warrior van 2015) zit bijna 75 jaar verschil. Naast de trekkers worden ook veel klassieke machines gebruikt zoals de Dowdeswell DP1 ploeg, verschillend van 4 tot 8 scharen.

De 2 DVD's volgen de seizoenen. Deel 1 loopt van januari tot augustus. Het begint met de zaaibedbereiding en zaaiwerkzaamheden, tot aan de eerste stoppelbewerkingen. Deel 2 loopt van augustus tot december. We zien de hoofdgrondbewerking, zaaibedbereiding, zaaien, rollen en winterland ploegen voor de voorjaarsgewassen.

De DVD's kosten per stuk €20,00 of tezamen €35,60. Verzending naar Nederland of België is gratis. DVD 1 duurt 98 minuten en DVD 2 duurt 100 minuten. Je kunt ze hier bestellen. Problemen met bestellen? Neem dan contact op met ons via info[at]agrifoto.nl en we helpen je.

REACTIES

comment Door Gerbert op woensdag 18 maart 2020 21:37 quote
Mooi hoorSmile
comment Door manus op donderdag 19 maart 2020 10:01 quote
Zeer mooie serie!!!
comment Door Verplanke op zondag 22 maart 2020 08:21 quote
Prachtig

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.