GASTFOTO'S VAN GEOFFREY HOVING I

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 15 januari 2020 14:00

Al enkele jaren stuurt Geoffrey ons een prachtig jaaroverzicht van zijn werkzaamheden bij landbouw- en loonbedrijf Feitsma in de Canadese provincie Saskatchewan. In deel 1 werkplaatswerk, een bezoek aan Californië en de eerste voorjaarsklussen.
image
Tijdens de lange en koude wintermaanden op weg naar een klant met de Volvo rupskraan.

image
Er wordt hier zand opgegraven wat vervolgens gebruikt wordt als bedding in de melkveestal. Geoffrey vertelt dat steeds meer bedrijven overschakelen op een zandbedding, omdat de koeien gezonder blijven met minder ziektes. De kraan is een Volvo EC220DL.

image
Omdat het droge zandgrond is, is enkel de bovenste 40cm tot 50cm bevroren. Eronder houd de grond geen water vast en is het kurkdroog. Zo kan ook midden in de winter gegraven worden.

image

image
Het graan wordt op het bedrijf zelf opgeslagen in silo's (bins). Vervolgens worden er vrachten verkocht en naar de lospunten (elevators) gebracht. Dit gebeurt meestal 's winters.

image
In februari reisde het team van Feitsma af naar Californië om de beurs in Tulare te bezoeken. Dit is de grootste beurs op het gebied van voederwinning. Een Peterbilt mag niet ontbreken.

image
New Holland Forage Cruiser.

image
John Deere 9900.

image
Krone Big X 1180.

image
Versa Bagger.

image
Nog een Peterbilt met fikse silage aanhanger.

image

image
Ook werden een aantal loonwerkers in de buurt bezocht.

image
Claas Jaguar 980.

image
Grote loonbedrijven met heel wat hakselaars.

image

image

image
De Orbis 750 bek wordt volledig gereviseerd na 2 seizoenen.

image
Alle versleten onderdelen zijn vervangen. Veel delen worden opgelast en verstevigd zodat ze weer 2 seizoenen meekunnen.

image
Naast het machineonderhoud worden 's winters ook silagewagens gebouwd. Hier een 65m³ tandemas vrachtwagenoplegger in aanbouw. Deze is voor het eigen loonbedrijf bestemd.

image
De assen worden ingekocht en volledig gereviseerd. Het frame en de bak worden zelf gebouwd.

image

image
Een 77m³ 3-asser in aanbouw voor een klant. Deze is geheel naar wens gebouwd voor het vervoer van silage.

image

image
Deze aanhanger wordt ook gebruik om restgraan en kaf te vervoeren. Dit wordt weer aan het vleesvee gevoerd samen met de silage.

image

image
Eén van de Claas Jaguar 960 hakselaars wordt naar de dealer gebracht voor wat garantiewerk, inspectie en een aantal updates vanuit de fabrikant.

image
Het eerder geputte zand van het veld naar de stal rijden, waar het gebruikt zal worden als bedding.

image
Een nieuwe aanwinst met een bijzonder verhaal. Deze John Deere 4650 was de eerste trekker die Feitsma nieuw kocht in Canada, nadat de familie emigreerde vanuit Nederland in de jaren 70. De trekker is tot 2011 van Feitsma geweest, waarna hij is verkocht. De trekker is nu weer teruggekocht en weer thuis.

image
Kippenmest naar het veld toe rijden over de vorst.

image
Onderhoud aan de Nuhn lagoon crawler. Een zelfrijdende mestmixer die drijfmest in het bassin mixt.

image
Onderhoud aan een nieuwe, gebruikt gekochte 16-rijïge Horsch Maestro SW 1630 precisiezaaimachine. Deze is aangeschaft om de zaaicapaciteit te verhogen. Door het relatief korte groeiseizoen is er een duidelijk voordeel bij wanneer de maïs snel de grond in gaat. Hoe eerder hij boven staat, des te hoger de opbrengst.

image
De aflevering van 1 van 2 nieuwe JD 8295R trekkers.

image
Voor de Horsch Maestro SW 2430 24 rijïge maïszaaimachine.

image
Na overname van een loonbedrijf in de buurt is Feitsma in 2019 gestart met het sleepslangen van vloeibare mest. Met deze sleepslangset kan 300 tot 400m² per uur verpompt worden over een afstand van 4,5 kilometer.

image
Het verspreiden van de mest gebeurt met een boom en ketsplaten.

image
De lagoon crawler in actie.

image
En ook de JD 4650 mag in actie komen.

image
De stationaire pomp voor het sleepslangen.

image

image
Een JD 9360R met 21m brede Elmers Super 7 heavy harrow (stoppeleg). Deze machine bewerkt de toplaag lichtjes, waardoor hij als eerste wordt gebruikt in het voorjaar. Dit is op 19 april.

image
Door het stro te verdelen en de grond los te maken warmt het sneller op. Zo kunnen de dorsverliezen en onkruidzaden kiemen, waarna het wordt doodgespoten.

image

image
Met de Western Star en dieplader de Volvo EC 220 D naar een klus brengen.

image
JCB Fastrac 8310 met JBS meststrooier en JCB Loadall.

image
Hiermee wordt de kippenmest gestrooid die 's winters naar het land is gereden.

image
Alle kniktrekkers van Feitsma op een rij. Klaar voor de drukke voorjaarsperiode. Een JD 9360R, 9510R, 9520R en 9420.

image
Mack Vision truck met een dubbele trailer met kunstmesttanks. Deze combinatie voorziet beide zaaimachines van vloeibare kunstmest tijdens het zaaien.

image
De Morris zaaimachine vullen met gele erwten op 27 april.

image
Nog een Mack Vision truck met spuittrailer en Case IH Patriot 4440 veldspuit. De graanpercelen van Feitsma liggen redelijk ver uit elkaar. Door de spuit op deze manier te vervoeren kan een hoge capaciteit worden behaald. Het water en de middelen worden op de trailer gemixt en gaan kant en klaar de spuit in. Zo hoeft de spuit niet telkens naar huis te rijden om daar te gaan tanken.

image
De gebruikte Horsch had affabriek geen vloeibaar kunstmest systeem. Daarom is zelf een systeem ontworpen, met tanks aan beide kanten van het chassis en een elektrisch aangedreven 12V pomp.

image
Beide zaaimachines met de tanks gemonteerd voor de werkplaats, om de puntjes op de i te zetten. Door het korte groeiseizoen wordt extra vloeibare kunstmest bij het zaad gedaan, om de opkomst zo snel mogelijk te laten gebeuren. Er wordt vloeibare fosfaat toegediend bij 50 liter per hectare, wat bij het zaad in de zaaivoor komt. De hoofdgift wordt door de kunstmeststrooier gestrooid, vlak voor of na het zaaien.

image
De 2 nieuwe 8295R trekkers.

image
JD 9520R met Morris 18m zaaimachine. Hij wordt voor het eerst gevuld, waarna hij afgedraaid kan worden.

image
Beide JD's met de 16 en 24-rijïge zaaimachine.

image

image
Het is niet allemaal modern spul. Hier even een kopakker vlakken met een mooie Case 2090 en kilverbakje.

image
Diesel en Adblue brengen bij 1 van de zaaicombinaties in het veld. Dit wordt gedaan door een GMC truck met servicetrailer.

image
De JD 9520R met Morris zaaicombinatie op het erf na een regenachtige dag.

image
JCB Fastrac 8330 met Amazone ZG-TS 8200 kunstmeststrooier. Hiermee wordt zowel het eigen graan bemest als dat van klanten.

image
Begin mei is het maïs zaaien volop bezig.

image
De klant parkeert zijn vrachtwagen in het land zodat Geoff vloeibare kunstmest kan pakken wanneer dat nodig is. Zo hoeft de boer niet steeds te komen vullen.

image
Eén nadeel van de Horsch zaaimachine is dat je niet opgeklapt de zaadtanken kunt vullen. Voor de meeste klanten moet Geoff bij hun op het bedrijf vullen met een verreiker. Dus moet altijd worden uit- en ingeklapt om dit te doen. Met beide tanks tot de rand vol kan er (afhankelijk van de zaaihoeveelheid en de zaadgrote) 150 tot 180 hectare gezaaid worden.

image
Maïs zaaien in de tarwestoppel. Deze is vooraf met de stoppeleg bewerkt.

image
Vloeibare kunstmest wordt bij Feitsma zowel voor eigen gebruik als voor derden opgeslagen. De kunstmestleverancier heeft namelijk maar 12 uur per dag vrachtwagens op de weg om kunstmest te brengen. Door het zelf op te slaan is altijd voldoende voorraad aanwezig, zodat de zaaimachines nooit hoeven te stoppen.

Met dank aan Geoffrey voor de foto's en alle informatie. Meer in deel 2!

REACTIES

comment Door FransG op woensdag 15 januari 2020 18:41 quote
Prachtige serie Geoffrey!
comment Door KeesdeNood op woensdag 15 januari 2020 19:33 quote
Inderdaad prachtig Geoffrey. Loveit
comment Door modest op woensdag 15 januari 2020 20:24 quote
Jawadde !
comment Door charel op woensdag 15 januari 2020 22:11 quote
Kan er geen vul veizel op die Horsch zaai
machine zodat je laag bij de grond je vul punt hebt en de zaaimachine ook ingeklapt gevuld kan worden?
comment Door GPH op donderdag 16 januari 2020 01:46 quote
Bedankt!

Je kunt sowieso geen mais zaad vijzelen, je krijgt te veel beschadigingen op de zaad. dit zou enkel met een lopende band kunnen. In beide gevallen is er geen ruimte op de machine op dit op te bouwen (zie foto's van opgeklapte en uitgeklapte toestand) Ook kun je de zaadtanks niet openen met de machine opgeklapt.

Daar komt bij dat we 9 van de 10 keer vullen uit pioneer pro boxen (google maar eens) Deze zetten ik met een shovel of verreiker boven de tanks en los in 5 seconde 50 zakken zaaizaad in de machine. Het is wat het is, even in & uit klappen is het einde van de wereld niet, de tijd die je verknoeit met in & uit klappen win je weer door snel te vullen uit de pro boxen.
comment Door KeesdeNood op donderdag 16 januari 2020 07:45 quote
Geoffrey het is toch ook zo dat je niet ieder uur moet vullen ( 180 ha hoe lang doe je daar over ) ?
comment Door niewiem op donderdag 16 januari 2020 08:09 quote
Geweldig, Geoffrey. Hoeveel ha kun je per dag zaaien met zo'n 24 rijer ? Ik denk dat je hem daarom maar 1 a 2 keer per dag hoeft te vullen. Na 180 ha zaaien is een kleine vulpauze dan wel welkom, denk ik.Hier bij ons in de buurt zit een Duitser die met een 36 rijer zaait. Doet op zijn fluitjes 200 ha per dag.Smile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.