FOTO'S VAN CHRIS KONINGS II

Door Niels in Agrifoto Foto's, woensdag 20 november 2019 14:00

Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar gerooid wordt... gaat ook weleens wat kapot. Zeker in zo'n extreme herfst wordt het uiterste van mens en machine gevraagd. Chris legde op zijn unieke manier vast hoe tot diep in de nacht gewerkt werd aan een veldreparatie.
Je zit ’s avonds thuis en er komt een App-berichtje. De foto die erbij kwam, sprak boekdelen: Stukken! Regen maakte alles guur, en al snel bleek dat de rooier ”door zijn rug was gegaan”. Ter plekke een noodreparatie uitvoeren om hem daarna voorzichtig naar de thuishaven te rijden voor verdere reparatie was het enige dat kon worden geprobeerd.
Een aggregaat en lampen op statief werden aangevoerd, en na een goede 3 uur werk kon men voorzichtig proberen de rooier uit de grond te trekken. De andere dag, na opnieuw een flink aantal uren werk, draaide hij zijn eerste voorzichtige rondjes. Ik noem dit vakwerk!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door bolinder op woensdag 20 november 2019 16:57 quote
Geweldig dit had met een modern lasapparaat nooit gelukt.
comment Door KeesdeNood op woensdag 20 november 2019 17:39 quote
Mooi vast gelegd Chris het herinnert me aan de momenten waarop we ook zo bezig waren .
comment Door Gerbert op woensdag 20 november 2019 20:24 quote
Ik vind mooiSmile
bolinder, dit is een modern lasapparaat. Veel plezier met zo'n oud, groot en zwaar slagschip erbij te beuren.
comment Door niewiem op donderdag 21 november 2019 11:31 quote
Goede reclame voor Grimme. Mooi stukje laswerk. Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Wij hadden eens een lekke band van onze Riecam aardappelrooier op het veld. Er moesten een kraan en een shovel aan te pas komen om hem op te hijsen want er zaten geen steunpunten aan om op te tillen. Die hebben we er naderhand meteen aangelast. Die lekke band kostte ons een hele dag. Trouwens mooi vastgelegd op foto, Chris. Smile
comment Door chriskonings op donderdag 21 november 2019 17:15 quote
Dank voor de reacties.

Re: "Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren".

Helemaal mee eens. De foto's geven slechts een beeld, maar in werkelijkheid geloof je je ogen niet als je dit ziet. Zwaar staal dat als een luciferhoutje is geknakt.
In zo'n geval vraag ik me wel eens af in hoeverre een fabrikant het risico neemt om een constructie op de markt te brengen waarvan men de zwakke plek wéét, maar waarmee men de gok waagt dat de zwakke plek zich niet te vaak zal openbaren.
De belasting is natuurlijk groot, maar tegelijk ook niet constant gedurende een heel jaar en in redelijkheid mag dit dus niet gebeuren.

In dit voorbeeld was er het geluk dat men in staat was op het land een voldoende sterke, provisorische maatregel uit te voeren, maar de kosten zouden aanzienlijk anders zijn geweest als dat niet gelukt was, óf de schade nóg groter.
comment Door charel op donderdag 21 november 2019 21:53 quote
Ik vind dit anders aardige lompe rooiers, een 4 rijer op 2 van die kleine wielen al dan niet aangedreven. Dat je in zo’n jaar nog zo ver komt met zo’n machine vind ik al een wonder.
Was de hele breuk mooi blank of was er al een deel aan de onderkant een beetje bruin en was de scheur dus al een tijdje aan het groeien? Op onze krakei ook al verschillende van dit soort vermoeiings scheuren ontdekt en gerepareerd. Op een gegeven moment krijg je dat met oudere machines. Voor het seizoen rustig met een zaklamp een rondje doen kan wat aan het licht brengen, maar jaren als deze stellen de machines wel erg op de proef.
Verder mooi in beeld gebracht en knap licht in het land, dat lijkt me super prettig werken.
comment Door bolinder op vrijdag 22 november 2019 12:29 quote
Beste Gerbert misschien heb ik het verkeerd gezien,maar dacht toch echt dat het een electroden lasapparaat was en geen mig of mag apparaat.
comment Door niewiem op vrijdag 22 november 2019 12:41 quote
Het is voor een fabrikant goedkoper om een nieuwe machine meteen op de markt te zetten incl alle kinderziektes , dan nog een jaar langer uit te testen. Hele series terug halen zullen ze ook niet gauw doen.
comment Door chriskonings op vrijdag 22 november 2019 14:01 quote
niewiem schreef: Het is voor een fabrikant goedkoper om een nieuwe machine meteen op de markt te zetten incl alle kinderziektes , dan nog een jaar langer uit te testen. Hele series terug halen zullen ze ook niet gauw doen.
Dat denk ik ook wel, maar toch.......
Ik kan me niet aan de gedachte dat sommige producten binnen té smalle marges op de markt komen. Als fabrikant kun je dan allerlei ontwijkende antwoorden verzinnen of noemen waaronder je je product kunt verbergen. Óf er is niet genoeg getest, en men komt de problemen in de loop der tijd vanzelf tegen. Het mooiste voorbeeld van kortgeleden is het AZ-stadion. Ik denk ook aan de boer als consument. Tenslotte betaal je voor zo'n machine best een stevige prijs, en in redelijkheid mag je daar dan wel iets voor terug verwachten in duurzaamheid.
comment Door Gerbert op vrijdag 22 november 2019 15:52 quote
Bolinder,
Dat is waar, het is een elektroden apparaat maar wel een nieuwe inverter, die zijn veel compacter dan een ouderwets zwaar apparaat.
Maar met een mig/mag was dit inderdaad niet gelukt, er gaat niets boven een elektroden apparaat in de buitenlucht.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.