FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: HEDRO FARMS VI
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 31 maart 2019 14:00
Met deze zesde fotoserie komen we aan het einde van de oude foto's van Hedro Farms in Polen. Na alle werkzaamheden op het veld zien we ook nog wat van de gewassen, de omgeving en het bedrijf zelf. Gedurende de jaren is daar behoorlijk wat gebouwd.

Graafwerkzaamheden met een Atlas mobiele kraan.

Ursus C-385 met een lading hout voor het timmeren van drukwanden in de productbewaring.


Bouwen van de drukwand. De JCB heftruck met schepbak helpt een handje.

Door de jaren heen, en terwijl het bedrijf zich ontwikkelde, werd er heel wat verbouwd en gebouwd.

Nieuwe loods voor het sorteren en verpakken van aardappelen, uien en wortelen.

Sorteerinstallatie.

Oude koeienstal met een prachtig gewelfd plafond wordt voorzien van een nieuwe vloer.

Weersextremen zijn niets nieuws voor de mannen van Hedro. Deze suikerbieten hebben flink te lijden.

Maar zo te zien kwam het uiteindelijk wel goed, getuige deze foto van Ed. Hij staat hier met de voorzitter van een akkerbouwstudieclub uit Horst op de foto. Ed: "Theoretisch zou dit gewas voor Nederlandse begrippen een top opbrengst leveren. Echter, spoedig na deze foto viel de droogte in en kwam het gewas niet verder dan 45 ton per hectare."

Koolzaadopslag wordt weggemaaid in de suikerbieten.

Enkele mooie winterse plaatjes.

Het palast (paleis) in de sneeuw.

Het dorpje Sadków, nabij de stad Wrocław (Breslau) wordt voor het eerst in 1279 vermeld. Vanaf 1714 behoort het toe aan het riddergoed van de familie Von Rothkirch. Dit deel van Polen was toen nog Duits. Door een brand werd hun huis in 1739 verwoest. In de komende 5 jaar werd een nieuw paleis gebouwd in de barokstijl.

Aan het einde van de 18e eeuw werd het gebouw verbouwd in een klassieke stijl. In de 19e en 20e eeuw vonden opnieuw verbouwingen plaats. Na 1945 werd het landgoed overgedragen aan de Poolse staat. Het paleis en de grond kwam in handen van een staatsboerderij.

Het paleis werd door de staatsboerderij gebruikt als kantoorgebouw en woonruimte. Sommige kamers werden door een school gebruikt. Gedurende de jaren werd er steeds wat verbouwd en gerepareerd aan het paleis. Na de val van het Communistisch regime in 1989 kwam het bedrijf en de grond in handen van het Agentschap voor Landbouwpacht. In 1995 werden het paleis en de gebouwen eerst verhuurd en later verkocht aan de mannen van Hedro Farms.

Het paleis wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als kantoor en woonruimte. Dat is best uniek. In de buurt staan nog steeds een kerkje en het mausoleum van de familie Von Rothkirch.

Zwaden met uien die na een regenbui uit elkaar zijn gespoeld.


Verschil in grondslag is hier goed merkbaar vanuit de lucht.


Bekijks tijdens de tarweoogst.


Een prachtig perceel koolzaad.

Ed en kompaan Herbert Bos in de koolzaad.

Lokale rivier tijdens overvloedige regenval.

De Poolse nationale tv deed hier verslag.




Aanleg van een tank om ureum (vloeibare stikstofhoudende kunstmest, RSM genaamd) in op te slaan.

Oude stallen en kuilplaten.


Kijkje op het erf in de beginjaren. Als staatsbedrijf werd de boerderij in de jaren 70 omgeturnd tot proefstation voor de akkerbouw. Er vond onder andere veredeling van suikerbietenrassen plaats.

Met een groot gedeelte van de trekkers en machines.




Het graan voor gebruik als zaaizaad komt uit een silo en valt in een trechter voor de vijzel. Hier staan enkele spuitdoppen van een klein spuitje op gericht. Die bespuiten het graan met een ontsmettingsmiddel. Via de vijzel wordt het gemixt op een kipper gedraaid en klaar is Kees. Een kind kan de was doen. Voorheen ging het zaaizaad in zakken en dat was handwerk. Herbert en Ronnie vonden het systeem uit, vandaar de relaxte houding van Herbert. Alles onder controle!



Deze stallen gingen dienst doen als productopslag.

Vrachten uien.








Mooi perceel aardappelen.

En uien.

Peen. De 3 belangrijkste gewassen voor vele jaren op het bedrijf.

Zaaiuien spuiten.

Door de Renault 1181-4 met Sieger HD veldspuit.


Net als in de beginjaren bevat het bouwplan vandaag de dag vooral granen en suikerbieten op 2 locaties.



Twee van de 3 eigenaren zagen we al eerder in deze serie terugkomen, en wel vaker in de vorige series. De derde, Ronnie Luteijn, bleef buiten schot. Tot slot ook nog een foto van hem.
Met dank aan Herbert Bos, Ronnie Luteijn en in het bijzonder Ed van Cleef voor alle foto's, hulp en informatie! Voor veel oud-stagiairs een herkenbare serie.
REACTIES
Prachtig zulke ondernemers.
Dank om te delen, prachtig !
Niels, jij ook bedankt voor het scannen van alle foto's en het samenstellen van de series met duidelijk commentaar.Nog enige toelichting: in het begin kochten we in Nederland gebruikte Nissan Patrol's. Daar viel wel eens een deur of achterklep af maar dat werd weer snel verholpen. Motorisch waren ze echter niet kapot te krijgen en ze waren beresterk.Ideaal voor in het ruige veld.

Geen dank hoor Ed leuk om te mogen doen!
Prachtig deze serie weer. Wel lekker om zo'n avontuur met zijn drieën aan te gaan denk ik, het zal ook wel eens eenzaam geweest zijn of tegen gezeten hebben zoals de foto's van compleet ondergelopen akkers.
Zijn de meeste machines er nu nog die hier op de foto's staan? Dit zullen ondertussen al een beste hoeveelheid uren hebben.
Denken jullie nog over opnieuw opstarten van de aardappelteelt nu dit de laatste jaren, in Nederland tenminste, toch weer een winstgevende teelt is.
Hebben jullie nooit de ambitie gehad om flink te groeien? ik lees wel eens verhalen van Nederlanders die het in de voormalige DDR tot bedrijven van +10.000ha geschopt hebben, maar dat moet je ook maar willen natuurlijk.
Bedankt voor het delen van de foto's en mocht u zich vervelen in de winter, als spreker op een bijeenkomst voor het agrarisch jongeren contact bent u altijd welkom. Prachtig zo'n kijkje over de grens.
Zijn de meeste machines er nu nog die hier op de foto's staan? Dit zullen ondertussen al een beste hoeveelheid uren hebben.
Denken jullie nog over opnieuw opstarten van de aardappelteelt nu dit de laatste jaren, in Nederland tenminste, toch weer een winstgevende teelt is.
Hebben jullie nooit de ambitie gehad om flink te groeien? ik lees wel eens verhalen van Nederlanders die het in de voormalige DDR tot bedrijven van +10.000ha geschopt hebben, maar dat moet je ook maar willen natuurlijk.
Bedankt voor het delen van de foto's en mocht u zich vervelen in de winter, als spreker op een bijeenkomst voor het agrarisch jongeren contact bent u altijd welkom. Prachtig zo'n kijkje over de grens.
Charel, de meeste machines zijn weg, vooral van de aardappelteelt omdat we hiermee gestopt zijn.De stortbakken zijn vervangen door een Breston en Grimme.We denken er voorlopig nog niet aan om weer te beginnen met aardappelen omdat de markt hier totaal verrot is en we natuurlijk ook niet meer zoveel werknemers hebben.Ook de grondmarkt was corrupt en is nu aan banden gebonden. Je mag alleen nog grond van een buurman kopen.En wij menen : wat je doet moet je goed doen.Met weinig mensen een zo hoog mogelijke opbrengst per ha zien te realiseren. Zo blijft het ook overzichtelijk en ga je er niet aan zoals de door jou genoemde bedrijven in de voormalige DDR.

Eenzaam hebben we ons nooit gevoeld. We woonden het eerste jaar met zijn drieen bij elkaar en we waren allen vrijgezel.In de zomer tot 11 uur s'avonds dorsen en dan nog even het bruisende Wroclaw in en de volgende dag weer om 7 uur s'ochtends present. Zoals Herbert altijd zegt: s'avonds een vent, s'morgens een vent. Dat proberen we nu ook onze Nederlandse stagiaires te leren.Tegenvallers waren en zijn er altijd zoals bij iedereen. Je leert ervan en gaat gewoon verder. Zo hebben we nu dus een greppelfrees en telen we alleen daar uien waar we kunnen beregenen.
Prachtig was het om te zien maar ook jouw/ jullie verhaal te horen .

Groot is ook zeker niet altijd goed inderdaad. Dank je voor je uitgebreide antwoord. Dus geen Magnum, 7810 of 6910S met 30.000 of 40.000 draaiuren
We hebben nog twee 7810's met een 20.000 uur op de teller. Ze zijn vanaf het begin een beetje 'gekieteld' en geven 250 pk aan de aftakas.Ze zijn loeisterk en lopen altijd. Machtig mooi motorgeluid.Werden ze zo nog maar gebouwd.

Die blijven totdat er geen onderdelen meer te krijgen zijn?
En nu is het bij jullie net als in Amerika? Een paar grote rupstrekkers en alles strip till?
En nu is het bij jullie net als in Amerika? Een paar grote rupstrekkers en alles strip till?
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.