FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: HEDRO FARMS VI

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 31 maart 2019 14:00

Met deze zesde fotoserie komen we aan het einde van de oude foto's van Hedro Farms in Polen. Na alle werkzaamheden op het veld zien we ook nog wat van de gewassen, de omgeving en het bedrijf zelf. Gedurende de jaren is daar behoorlijk wat gebouwd.
image
Graafwerkzaamheden met een Atlas mobiele kraan.

image
Ursus C-385 met een lading hout voor het timmeren van drukwanden in de productbewaring.

image

image
Bouwen van de drukwand. De JCB heftruck met schepbak helpt een handje.

image
Door de jaren heen, en terwijl het bedrijf zich ontwikkelde, werd er heel wat verbouwd en gebouwd.

image
Nieuwe loods voor het sorteren en verpakken van aardappelen, uien en wortelen.

image
Sorteerinstallatie.

image
Oude koeienstal met een prachtig gewelfd plafond wordt voorzien van een nieuwe vloer.

image
Weersextremen zijn niets nieuws voor de mannen van Hedro. Deze suikerbieten hebben flink te lijden.

image
Maar zo te zien kwam het uiteindelijk wel goed, getuige deze foto van Ed. Hij staat hier met de voorzitter van een akkerbouwstudieclub uit Horst op de foto. Ed: "Theoretisch zou dit gewas voor Nederlandse begrippen een top opbrengst leveren. Echter, spoedig na deze foto viel de droogte in en kwam het gewas niet verder dan 45 ton per hectare."

image
Koolzaadopslag wordt weggemaaid in de suikerbieten.

image
Enkele mooie winterse plaatjes.

image
Het palast (paleis) in de sneeuw.

image
Het dorpje Sadków, nabij de stad Wrocław (Breslau) wordt voor het eerst in 1279 vermeld. Vanaf 1714 behoort het toe aan het riddergoed van de familie Von Rothkirch. Dit deel van Polen was toen nog Duits. Door een brand werd hun huis in 1739 verwoest. In de komende 5 jaar werd een nieuw paleis gebouwd in de barokstijl.

image
Aan het einde van de 18e eeuw werd het gebouw verbouwd in een klassieke stijl. In de 19e en 20e eeuw vonden opnieuw verbouwingen plaats. Na 1945 werd het landgoed overgedragen aan de Poolse staat. Het paleis en de grond kwam in handen van een staatsboerderij.

image
Het paleis werd door de staatsboerderij gebruikt als kantoorgebouw en woonruimte. Sommige kamers werden door een school gebruikt. Gedurende de jaren werd er steeds wat verbouwd en gerepareerd aan het paleis. Na de val van het Communistisch regime in 1989 kwam het bedrijf en de grond in handen van het Agentschap voor Landbouwpacht. In 1995 werden het paleis en de gebouwen eerst verhuurd en later verkocht aan de mannen van Hedro Farms.

image
Het paleis wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als kantoor en woonruimte. Dat is best uniek. In de buurt staan nog steeds een kerkje en het mausoleum van de familie Von Rothkirch.

image
Zwaden met uien die na een regenbui uit elkaar zijn gespoeld.

image

image
Verschil in grondslag is hier goed merkbaar vanuit de lucht.

image

image
Bekijks tijdens de tarweoogst.

image

image
Een prachtig perceel koolzaad.

image
Ed en kompaan Herbert Bos in de koolzaad.

image
Lokale rivier tijdens overvloedige regenval.

image
De Poolse nationale tv deed hier verslag.

image

image

image

image
Aanleg van een tank om ureum (vloeibare stikstofhoudende kunstmest, RSM genaamd) in op te slaan.

image
Oude stallen en kuilplaten.

image

image
Kijkje op het erf in de beginjaren. Als staatsbedrijf werd de boerderij in de jaren 70 omgeturnd tot proefstation voor de akkerbouw. Er vond onder andere veredeling van suikerbietenrassen plaats.

image
Met een groot gedeelte van de trekkers en machines.

image

image

image

image
Het graan voor gebruik als zaaizaad komt uit een silo en valt in een trechter voor de vijzel. Hier staan enkele spuitdoppen van een klein spuitje op gericht. Die bespuiten het graan met een ontsmettingsmiddel. Via de vijzel wordt het gemixt op een kipper gedraaid en klaar is Kees. Een kind kan de was doen. Voorheen ging het zaaizaad in zakken en dat was handwerk. Herbert en Ronnie vonden het systeem uit, vandaar de relaxte houding van Herbert. Alles onder controle!

image

image

image
Deze stallen gingen dienst doen als productopslag.

image
Vrachten uien.

image

image

image

image

image

image

image

image
Mooi perceel aardappelen.

image
En uien.

image
Peen. De 3 belangrijkste gewassen voor vele jaren op het bedrijf.

image
Zaaiuien spuiten.

image
Door de Renault 1181-4 met Sieger HD veldspuit.

image

image
Net als in de beginjaren bevat het bouwplan vandaag de dag vooral granen en suikerbieten op 2 locaties.

image

image

image
Twee van de 3 eigenaren zagen we al eerder in deze serie terugkomen, en wel vaker in de vorige series. De derde, Ronnie Luteijn, bleef buiten schot. Tot slot ook nog een foto van hem.

Met dank aan Herbert Bos, Ronnie Luteijn en in het bijzonder Ed van Cleef voor alle foto's, hulp en informatie! Voor veel oud-stagiairs een herkenbare serie.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 31 maart 2019 18:43 quote
Prachtig zulke ondernemers.
comment Door modest op zondag 31 maart 2019 19:19 quote
Dank om te delen, prachtig !
comment Door niewiem op maandag 1 april 2019 07:26 quote
Niels, jij ook bedankt voor het scannen van alle foto's en het samenstellen van de series met duidelijk commentaar.Nog enige toelichting: in het begin kochten we in Nederland gebruikte Nissan Patrol's. Daar viel wel eens een deur of achterklep af maar dat werd weer snel verholpen. Motorisch waren ze echter niet kapot te krijgen en ze waren beresterk.Ideaal voor in het ruige veld.Smile
comment Door Niels (Administrator) op maandag 1 april 2019 15:43 quote
Geen dank hoor Ed leuk om te mogen doen!
comment Door charel op woensdag 3 april 2019 22:15 quote
Prachtig deze serie weer. Wel lekker om zo'n avontuur met zijn drieën aan te gaan denk ik, het zal ook wel eens eenzaam geweest zijn of tegen gezeten hebben zoals de foto's van compleet ondergelopen akkers.
Zijn de meeste machines er nu nog die hier op de foto's staan? Dit zullen ondertussen al een beste hoeveelheid uren hebben.
Denken jullie nog over opnieuw opstarten van de aardappelteelt nu dit de laatste jaren, in Nederland tenminste, toch weer een winstgevende teelt is.
Hebben jullie nooit de ambitie gehad om flink te groeien? ik lees wel eens verhalen van Nederlanders die het in de voormalige DDR tot bedrijven van +10.000ha geschopt hebben, maar dat moet je ook maar willen natuurlijk.

Bedankt voor het delen van de foto's en mocht u zich vervelen in de winter, als spreker op een bijeenkomst voor het agrarisch jongeren contact bent u altijd welkom. Prachtig zo'n kijkje over de grens.
comment Door niewiem op donderdag 4 april 2019 07:12 quote
Charel, de meeste machines zijn weg, vooral van de aardappelteelt omdat we hiermee gestopt zijn.De stortbakken zijn vervangen door een Breston en Grimme.We denken er voorlopig nog niet aan om weer te beginnen met aardappelen omdat de markt hier totaal verrot is en we natuurlijk ook niet meer zoveel werknemers hebben.Ook de grondmarkt was corrupt en is nu aan banden gebonden. Je mag alleen nog grond van een buurman kopen.En wij menen : wat je doet moet je goed doen.Met weinig mensen een zo hoog mogelijke opbrengst per ha zien te realiseren. Zo blijft het ook overzichtelijk en ga je er niet aan zoals de door jou genoemde bedrijven in de voormalige DDR.Smile
comment Door niewiem op donderdag 4 april 2019 07:29 quote
Eenzaam hebben we ons nooit gevoeld. We woonden het eerste jaar met zijn drieen bij elkaar en we waren allen vrijgezel.In de zomer tot 11 uur s'avonds dorsen en dan nog even het bruisende Wroclaw in en de volgende dag weer om 7 uur s'ochtends present. Zoals Herbert altijd zegt: s'avonds een vent, s'morgens een vent. Dat proberen we nu ook onze Nederlandse stagiaires te leren.Tegenvallers waren en zijn er altijd zoals bij iedereen. Je leert ervan en gaat gewoon verder. Zo hebben we nu dus een greppelfrees en telen we alleen daar uien waar we kunnen beregenen.
comment Door KeesdeNood op donderdag 4 april 2019 13:56 quote
Prachtig was het om te zien maar ook jouw/ jullie verhaal te horen .Loveit
comment Door charel op donderdag 4 april 2019 22:11 quote
Groot is ook zeker niet altijd goed inderdaad. Dank je voor je uitgebreide antwoord. Dus geen Magnum, 7810 of 6910S met 30.000 of 40.000 draaiuren
comment Door niewiem op vrijdag 5 april 2019 07:27 quote
We hebben nog twee 7810's met een 20.000 uur op de teller. Ze zijn vanaf het begin een beetje 'gekieteld' en geven 250 pk aan de aftakas.Ze zijn loeisterk en lopen altijd. Machtig mooi motorgeluid.Werden ze zo nog maar gebouwd.Smile
comment Door charel op zaterdag 6 april 2019 10:04 quote
Die blijven totdat er geen onderdelen meer te krijgen zijn?
En nu is het bij jullie net als in Amerika? Een paar grote rupstrekkers en alles strip till?

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.