FOTO'S VAN KEES DE NOOD: DE HEDWIGE POLDER

Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 16 juli 2018 14:00

Het lijkt misschien een beetje vreemd: Een machine website met een fotoreportage zonder machines. Voor 1 speciaal geval maken we een uitzondering. Begin juli bezocht Kees de veelbesproken Hedwige Polder om zijn landschapspracht vast te leggen.
image
Het verhaal van de Zeeuwse Hedwige Polder is landelijk bekend en al jarenlang besproken. Na jaren van procederen wordt het land toch ontpolderd.

image
Kees maakte niet alleen de foto's maar ook de teksten. Hij vertelt: "Zolang het gaat ging ik er nog eens kijken. Ik kwam er als kind al met mijn ouders."

image

image
De kaarsrechte weg van enkele kilometers lang loopt dwars door de ongeveer 300 hectare grootte polder.

image

image

image
De binnendijk aan de landzijde.

image

image

image

image

image

image

image
In het midden loopt een weg richting zeedijk en richting België.

image

image
Op de achtergrond het begin van de Antwerpse haven.

image
Prachtige zwammen op deze boom.

image

image
Een beeld vanaf grenspaal 269. De Schelde is daar niet zo heel breed. Ervoor het verdronken lang van Saeftinghe. Over enkele jaren wordt de polder hier deel van.

image

image

image

image

image

image
"Onderaan de Schelde dijk was een boerderij met ezels. De boerderij is er nog, de ezels zijn weg."

image

image
Een mooi perceel plantuien met een beetje onkruid.

image
Op weg naar de polder zag ik diverse beregeningsinstallaties draaien. Het is droog in heel Nederland. In deze polder heb je geen beregeningsinstallatie nodig. Op het heetst van de dag, rond 3 uur, zag je niets aan de gewassen. Het stond er allemaal fris op.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Wat jammer dat dit moet veranderen in natuur zoals links op de foto. Op veel plaatsen in de wereld worden kosten noch moeite gespaard om op slechte grond iets te laten groeien. Hier groeit het vanzelf.

image
Zover je kunt kijken naar het westen zie je het verdronken land van Saeftinghe.

image

image
Ik ben vaak in deze polder geweest en genoot van de natuur, de uitstraling die er was of die het had. Gisteren was ik daar alleen en dat gevoel was er niet meer. Het was er doods: alsof de ziel er al uit was.

image

image

image

Over de Hedwige Polder:
De Hertogin Hedwigepolder is een ingepolderd deel van het Verdronken Land van Saeftinghe, een natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen, Nederland. Een klein gedeelte van de polder ligt op Belgisch grondgebied. De naam verwijst naar Hedwige de Ligne (1877-1938), Hertogin van Arenberg, echtgenote van Engelbert IX Hertog van Arenberg (1872-1949), een kleinzoon van Prosper Lodewijk van Arenberg. De oppervlakte van het Nederlandse deel bedraagt 2,99 km². De straten in de polder dragen de namen van de hertog en hertogin en hun drie kinderen (Engelbert, Erik en Lydia).

Het gebied was al voor de Tachtigjarige Oorlog bedijkt. Tijdens deze oorlog staken Nederlandse soldaten in 1584 om strategische redenen (inundatie) de laatste intact gebleven dijken door en verdween Saeftinghe onder water. In de 17e eeuw werd opnieuw begonnen met het bedijken, en in 1907 was de Hertogin Hedwigepolder het laatste op de zee veroverde gebied in de oosthoek van Zeeuws-Vlaanderen. De polder ligt naast de Prosperpolder die voor de helft Nederlands en voor de andere helft Belgisch is. Aan de oostzijde van de polder was een getijhaventje dat echter slechts korte tijd in gebruik was.
Bron: Wikipedia

REACTIES

comment Door Erik_Koolhof op maandag 16 juli 2018 16:27 quote
Prachtige serie Kees, de oelewappers die deze ontpoldering er door hebben gedrukt mogen van mij bij Scheveningen de grens over, dit is zo zonde!
comment Door xc70 op maandag 16 juli 2018 19:07 quote
mooie reportage , dit allemaal door onze onbekwame politiekers die maar één ding kennen en dat is hun zakken vullen . gezond verstand kennen ze echter niet Sad
comment Door modest op maandag 16 juli 2018 19:35 quote
Spijtig, zo'n mooi gebied
comment Door bolinder op maandag 16 juli 2018 23:53 quote
Prachtig Kees ben er zelf ook niet zo lang geleden nog geweest en dan te bedenken dat zeker 90% van de Zeeuwen dit niet wil maar de minderheid schreeuwt altijd het hards en word vaak gehoord verschrikkelijk dat deze mooie natuur kapot gemaakt word door mensen die geen enkel verstand van natuur hebben en dan zoveel vogels hebben in een gebied dat de Vos er aan te pas moet komen om het probleem op te lossen en dan snappen ze niet waar de vos in eens vandaan komt terwijl ze hem zelf hebben uitgenodigd omdat ze er een zooitje van maaken in hun zogenaamde natuurgebied.
comment Door charel op dinsdag 17 juli 2018 21:26 quote
Kan er aan de andere kant van de wereld weer een half regenwoud gekapt worden om de voedsel productie van deze polder te compenseren. Nederland op zijn smalst. Maar ik houd het kort want mijn huis moet nog van het gas af, druk druk druk.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.