FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 14-4

Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 8 mei 2017 19:00

Voor dit eerste deel van 14 april gaan we naar Zeewolde toe. Daar zien we twee heel verschillende maar beide interessante pootcombinaties werken op de zware kleigrond. Een unieke zelfbouwmachine en een Grimme Exacta. Ook is er een kleine verrassing.
image
Zeldzame Doppstadt Trac 160 met Beboma drie assige kipper en transportband van akkerbouwbedrijf Gebr. Chardon uit Zeewolde.

image
Doppstadt, een bedrijf dat we vooral kennen van hun zeven en shredders, nam de Trac productie van Mercedes-Benz over. Vanaf 1999 bouwde het zelf trekkers met vier gelijke wielen. In totaal zijn er minder dan 500 van gebouwd. Dit is nummer 155.

image
Chardon importeerde deze trekker uit Frankrijk. Deels als hobbyproject, deels om mee te werken op het akkerbouwbedrijf. Hij is een stuk moderner dan een MB Trac, waarom de voorkeur naar een Doppstadt uit ging.

image
De trekker heeft een zescilinder MB motor die 160 pk levert. De ZF versnellingsbak heeft 40x40 versnellingen. Hydrauliek is een 110L axiaalpomp.

image
Transport is een vaste klus voor de Trac 160. Daar is hij uiteindelijk ook een beetje voor ontworpen.

image
Ook in het land rijdt een bijzondere combinatie.

image
Gepoot wordt er door een Deutz-Fahr Agrotron K120 met voorop een verbouwde GLB hakenfrees, tot frontfrees.

image

image

image
Achter hangt een volledig zelfbouw pootcombinatie. Na het poten worden de ruggen direct gefreesd door een Baselier hakenfrees.

image
Deze machine werd zelf door het bedrijf gebouwd. Op de zware kleigrond kan zo toch in één werkgang gepoot en gefreesd worden. Dat gaat niet heel snel maar je bent wel in één keer klaar.

image

image

image

image
De pootelementen zijn afkomstig van een Hassia machine en aangepast om bij een lage snelheid ook goed te werken.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

image
Een heel andere combinatie: Fendt 724 Vario met MBT Exact F-1200 fronttank, VSS Agro bandenpakker en Grimme Exacta GL 420 frees/pootcombinatie van akkerbouwbedrijf Evertsen uit Zeewolde.

image

image

image

image

image
Voor het poten wordt de grond eerst even losgetrokken door deze John Deere 6420 met 6m brede FMA triltandcultivator van akkerbouwbedrijf A.E B.V uit Zeewolde/Lelystad.

image

image

image

image

image

image

image
Deze aardappelen, van het ras Innovator, werden ook voor A.E gepoot.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Claas Scorpion 7030 Varipower met Wifo kistenkantelaar van A.E.

image

image

REACTIES

comment Door cagri op maandag 8 mei 2017 22:21 quote
mooi!!!, die combi van de gebr. Chardon, altijd leuk om zo'n eigenbouw machines te zien, veel bewondering voor mensen die zo een eigen oplossing kunnen uitwerken. Die 120 heeft nog niet te veel moeite zo te horen(toch 2 frezen), maar waarom de piepers zo hoog laten vallen uit de pootbuis of heeft dit te maken met het unieke hefsysteem?

comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 9 mei 2017 10:03 quote
Ik denk niet dat er een andere optie is Dennis. De bunker zit vrij hoog omdat er hoge wielen onder zitten. De pootbuizen en banden etc zijn allemaal standaard is alleen een stukje verlenging aan gekomen.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.