FOTO'S VAN DENISE VAN DER BOOM - 17-12

Door Denise in Agrifoto Foto's, zondag 25 december 2016 14:00

Als er zoiets als een 'kerstspecial' is dan is deze fotoserie het wel. Grote kans dat er vanavond of morgen spruiten op tafel staan tijdens het kerstdiner. Misschien niet je favoriet, maar wel een grote kans dat je ze in deze serie geoogst ziet worden met maar liefst 6 machines!
image
Zaterdag 17 december was echt spruitenweer. Koud en grijs maar gelukkig wel droog. We kijken mee bij spruitentelers R & J Herbert uit Zeewolde.

image
De spruitenoogst schakelt in aanloop naar de kerstdagen een tandje bij om niet alleen in Nederland maar ook onder andere Duitsland en Frankrijk van spruiten te voorzien.

image
Herbert beschikt in totaal over zes spruitenplukkers. Drie machines van Jamafa, die je vooraan ziet, en drie Tumoba plukkers. De achterste machine is van biologisch akkerbouwbedrijf ERF uit Lelystad. Daar werkt Herbert mee samen voor de teelt van biologische spruiten.

image
Normaal gesproken werken de plukkers in teams van twee of drie samen op verschillende percelen. Toevallig kwam het zo uit dat alle plukkers naar dit perceel in Lelystad toe kwamen om het in sneltreinvaart te kunnen oogsten. Dat leverde de unieke kans op om een foto te maken van de zes machines achter elkaar. Iets wat om praktische redenen normaal nooit gebeurt.

image
Het is één van de weinige teelten die nog zeer veel handwerk vergt en maar moeilijk volledig geautomatiseerd kan worden. Op één plukker zitten drie Nederlandse medewerkers. Op de andere machines allemaal Poolse medewerkers die bij Herbert in dienst zijn. In totaal waren 20 mensen aan het plukken tegelijkertijd.

image
Met deze ene Jamafa plukker startte de vader van Ronald en Jan Herbert in Zuid-Holland. De andere machines werden gebruikt gekocht. Tumoba uit Barendrecht nam later het bedrijf over en is de grootste fabrikant van plukmachines.

image
Om elkaar niet in de weg te zitten rijden de spruitenplukkers normaal van elkaar verwijdert.

image

image

image

image

image
De nieuwste machine, die dit jaar gebruikt is gekocht door ERF, is deze vier rijïge plukker met een elektronische voorsorteerder aan boord.

image

image
De Tumoba's hebben een bunker die aan de zijkant kiept. Bij de Jamafa's is dit precies andersom.

image

image
Zoals hier is te zien. De containers worden vervolgens door een haakarm carrier opgepikt en naar huis gebracht. Een ritje van 2 uur heen en terug vanaf dit perceel in Lelystad.

image
Achterop de Tumoba machines ligt een Deutz motor. Alleen de nieuwste heeft een John Deere motor.

image

image

image

image
Hydraulisch aangedreven messen snijden de stokken af die vervolgens handmatig in de plukkop gedrukt moeten worden.

image
Een imposant gezicht om de zes machines, twintig rijen, tegelijk bezig te zien.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Niels (Administrator) op maandag 26 december 2016 12:32 quote
Mooie foto's Cool

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.