GASTFOTO'S VAN JAN DEKKER I

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 17 januari 2012 14:00

Nog meer buitenlandse foto's op Agrifoto. Deze keer genomen in Polen. Alweer een tijdje terug want we kijken naar het bieten rooien in 2010. Dat gebeurde met een Ropa en twee Holmer machines die voor deze gelegenheid even allemaal op één perceel reden.
Wat informatie over het bieten rooien in Polen:
In 2010 werd er totaal 3200 hectare gerooid. 1400 met de Ropa, 1100 met de ene Holmer en 700 met de andere Holmer. De laatste Holmer draaide tot half oktober alleen overdag. Verder wordt er 24 uur per dag, 7 dagen in de week gereden. Een keer in de twee weken wisselen de chauffeurs van dag en nacht en staat de machine afhankelijk van de drukte, en het weer, 12 of 24 uur stil. Net als in Nederland wordt ook daar voor boeren gerooid alleen wordt de planning zelf gemaakt aan de hand van de planning van de suikerfabriek. Tot half oktober liggen de bieten niet langer dan 2 dagen aan de hoop. De klanten variëren van 1 tot 300 hectare. De tarieven variëren van 195 tot 230 euro/ha. Dit tarief is voor bieten tot aan de hoop wanneer de hoop op hetzelfde perceel is. Dus inclusief een kiepwagen. De bieten worden hier met een muis geladen dus speelt tarra een iets minder grote rol als in Nederland.

In 2011 is 1 Holmer ingeruild voor een Ropa en is er 3700 hectare gerooid voor 140 klanten. De opbrengsten van de boeren varieerden van 40 tot 90 ton/ha Gemiddeld was het rond de 70 ton. De Holmer is omgeruild voor een Ropa omdat de kwaliteit van de T3 modellen toen niet hetzelfde was als bij de oude T2, zegt Jan. Ook biedt Ropa in Polen een betere service. Met een T2 rooier van Holmer kun je maximaal 8 km/u rijden. Bij de Ropa is dat maximaal 11 km/u. Bij de nieuwe T3's van Holmer zou er ook meer ruimte in de machine moeten zijn waardoor je ook harder kunt rijden. "Ik zou de laatste Holmer zeker weer voor een andere inruilen omdat je niet goedkoper kunt rijden met een andere machine als je kijkt naar afschrijving en het dieselverbruik" verteld Jan.

image
Ropa Euro Tiger V8-3 en twee Holmer Terra Dos T2 bietenrooiers van akkerbouw- en loonbedrijf Decopol uit Strzelin.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Drie New Holland TM's met VGM kippers.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Martijnn25 op dinsdag 17 januari 2012 16:30 quote
Keimooi zo'n Ropa en dan 2 Holmers en een Ropa!
comment Door Rickvos op dinsdag 17 januari 2012 17:15 quote
dat ze daar niet een agrifac hexa 12 aanschaffen dan schiet t helemaal opWink
comment Door willempie op dinsdag 17 januari 2012 17:57 quote
deze 3 bij elkaar hebben ook wel een vlinke capaciteit Clown
comment Door jeroen_martens op dinsdag 17 januari 2012 23:12 quote
da is die nederlandse has student of niet?? hij heeft in polen een bedrijf waar ze op spruiten pellen.. altans ben er x geweest als hij 't is...

had het bedrijf van zijn vader over genomen en nu woont die jonge in polen..schat 28 ofzo..

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.