FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 29, 30 & 31-5

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 25 juni 2011 19:00

Een hele mix van foto's in deze reportage van de laatste drie dagen van mei. We zien eerst enkele foto's uit het uiterste Noorden van Groningen. Daarna enkele uit West-Brabant en de Hoeksche Waard van het beregenen, spuiten en meer.
image
John Deere 6320 met een Standen Status 1750 aardappelrooier bij akkerbouw en pluimveehouderij bedrijf Rijzebol in Spijk.

image

image

image

image
O&K MH city mobiele kraan van loonbedrijf Van Nieuwenhuyzen uit Uithuizen/Holwierde.

image

image
JD 1075 Hydro/4.

image

image
JD 3800 knik-verreiker met Wifo palletvork.

image

image
Ford 7810 Silver Jubilee van Mees de Lint uit Dinteloord.

image

image
JD 6630 met een JD 840 veldspuit van akkerbouwbedrijf Dingemans uit Heijningen.

image

image
Fiat 85-90 DT met een Vilske 1605 voorlader.

image

image
Rijtje New Holland T7030, T6030 en T6010 trekkers.

image
Fendt Farmer 310LSA Turbomatik met een Hardi Commander Plus 420 veldspuit met 33m spuitbomen van akkerbouwbedrijf De Schutter uit Dinteloord.

image

image

image

image

image

image

image

image
Fiat 70-90 DT met een Ferbo beregeningshaspel.

image
New Holland T5060? met waterpomp.

image

image
NH 8560 met waterpomp en Ford TW 5 met Irrifrance beregeningshaspel van G. Oudijk uit Strijen.

image

image

image

image

image
Op 31 mei is het opeens een stuk grijzer en staan veel haspels, waaronder deze Ocmis, stil.

image
Deutz-Fahr DX 6.05 met waterpomp.

image
Case IH Maxxum 125 met een Irtec beregeningshaspel.

image

image

image

REACTIES

comment Door fernand_vdk op zaterdag 25 juni 2011 19:43 quote
Hoeveel stijgt je winst en opbrengst als je bewaterd?
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 25 juni 2011 19:58 quote
Dat kun je niet zo zeggen. Soms heb je 20% meer opbrengst en dus hopelijk meer winst. Maar je kunt er ook helemaal geen profijt van hebben.
comment Door fernand_vdk op zaterdag 25 juni 2011 20:27 quote
Dus als ik het goed begrijp is het een gok?
Maar het is toch de bedoeling om meer opbrengst te hebben en ook meer winst.
Of is het een verkeerde instelling van de landbouwer, die denkt dat meer opbrengst = meer winst. Ergens klopt dit wel.
Maar zou je niet veel meer winst maken moest elke Europese landbouwer (misschien zelf alle Nederlandse landbouwers) zijn productie fel verminderen. Of is dit net een stapje te ver.

comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 25 juni 2011 22:02 quote
Als iedere Europese boer zijn productie verminderd dan zullen de prijzen hoger worden en misschien verdien je dan net zoveel of meer. Dat klopt ja. Maar er is ook nog een wereldbevolking te voeden, die steeds groeit.

Beregenen is inderdaad een gok. Je kunt er meer opbrengst mee krijgen, dus meer winst, maar dat hoeft niet persee. Alleen, wil je dat risico lopen. Dat is de vraag.
comment Door prinslander op zaterdag 25 juni 2011 22:13 quote
Ja beregenen je kan er urenlang gesprekken over houden.

Vorig jaar had ik een perceel aardappelen die ik niet helemaal mee kon nemen. Via MIJNAKKER kon ik precies zien tot waar de straal gespoten had. Tussen het beregende en niet beregende zat een opbrengst verschil van 6 ton. Ik heb ze 3 keer beregend a 200 euro/ha is 600 euro als je 60 ton af kan leveren van 10 cent maakt het niet veel uit. Maar vorig jaar heb ik ze gemiddeld voor 28 cent verkocht. Ja dan is het makkelijk te berekenen. Zaak is dat je begint al voor dat het vocht te kort ontstaat. Maar dat is een lastig te bepalen.

Andere gewassen kunnen een veel betere ontwikkeling krijgen door ze correct te beregenen bij bijvoorbeeld opkomst of na het planten van perspotjes. Percelen zaaiuien en vooral ook plantuien waarin op tijd is begonnen met beregenen loop het dubbele voor op percelen waar het niet aan de hand is.

Ook is de grondsoort erg belangrijk lichte grond sluit sneller dus verdamt dan minder als je zware klei heb die erg kluiterig ligt dan droogt het veel sneller in zoals bijvoorbeeld dit voorjaar.

Ja het is een onderwerp om eindeloos over door te kunnen gaan. Want er kunnen ook diverse nadelen aanhangen.


Laatst aangepast door: prinslander op zaterdag 25 juni 2011 22:14.
comment Door fernand_vdk op zaterdag 25 juni 2011 23:14 quote
Maar wat ik nu zie in de landouw is dat boeren tegen elkaar opwerken, als boer A vergroot wil boer B ook vergroten. Ik bedoel hiermee dat ze altijd maar uitbreiden, grotere machines, meer oppervlakte beplanten. En hierdoor creëren ze een overproductie. En dat vindt de industrie leuk zo kunnen ze aan lage prijzen aankopen. De overproductie was duidelijk te zien tijdens de ehec crisis toen Rusland geen Europese groenten meer importeerde.

Ik vind gewoon dat de landbouwer teveel moeite doet voor de (westerse) wereldbevolking te voeden. Zeker als je ziet wat een landbouwer er maar voor terug krijgt. Een landbouwer produceert het belangrijkste levensmiddel na water en dat is voedsel. Ik denk dat de westerse samenleving niet meer goed beseft hoe belangrijk voedsel is. En dat moet moeten ze terug maar eens gaan beseffen.

Slapend rijk kan een landbouwer worden. Als ze maar allemaal met de neus in dezelfde richting staan. En dat is schaalverkleining en hierdoor de industrie en de consument even bang maken. De mensen even terug laten inzien dat hun gsm,auto,computer,merkkledij,...... niet zo belangrijk zijn en dat ze best wat meer betalen voor hun dagelijkse portie energie.

Daarom dat ik die vraag stelde van dat beregenen. Is het dat allemaal wel waard?
comment Door Zuidwester op zaterdag 25 juni 2011 23:40 quote
Aan Fernand, je hebt gelijk maar wat het wordt helemaal niets met je plannen. Dat soort initatieven en gedachten zijn er al genoeg geweest. Bovendien haalt de markt ons momenteel in, er begint steeds meer vraag te komen naar voedsel, de vooruitzichten voor de produktprijzen zijn goed.
Het enige wat een boer kan doen is met een zo laag mogelijke kostprijs zoveel mogelijk produceren, dan blijf je boer. De opbrengstprijs van de produkten is een gegeven uit de markt daar verander je niets aan.
Als je voor een hogere opbrengst moet beregen dan zou ik het niet laten, wat een ander doet is niet belangrijk, je moet zelf zorgen voor een zo hoog mogelijke opbrengst op je bedrijf.
comment Door fernand_vdk op zondag 26 juni 2011 10:08 quote
Dat mijn plannen niet gaan lukken daar heb ik me al lang bij neer gelegd.

Zuidwester schreef: De opbrengstprijs van de produkten is een gegeven uit de markt daar verander je niets aan.
op je bedrijf.

Dit klop niet helemaal wat je zegt. Ik denk dat een opbrengstprijs heel afhankelijk is van vraag en aanbod. Dus weinig aanbod = veel vraag. En hier is het nog zo belangrijk omdat het om voedsel gaat. Dus aan de opbrengstprijs kan je als producent heel veel veranderen.

Zuidwester schreef: Als je voor een hogere opbrengst moet beregen dan zou ik het niet laten, wat een ander doet is niet belangrijk, je moet zelf zorgen voor een zo hoog mogelijke opbrengst op je bedrijf.
Dit is juist de grote denkfout. Met een grote opbrengst creër je meer aanbod dus krijg je een lagere prijs.

En omdat landbouwer A gaat beregenen zal landbouwer B en C ook gaan beregenen want zij kunnen natuurlijk niet achter blijven. Landbouwer B en C willen ook een maximum opbrengst. En als nu echt alle landbouwers dat gaan doen dan krijg je overproductie.

En ik denk dat je dit duidelijk gaat zien aan de aardappel prijs. Ik hoop alvast op een warme Juli en een heel natte derde/vierde week van augustus en natuurlijk veel vraag van Rusland (zonder ehec) Biggrin
Laatst aangepast door: fernand_vdk op zondag 26 juni 2011 10:11.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 26 juni 2011 11:03 quote
Fernand; je bent een knappe man (of vrouw) als het je lukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zeker boerenneuzen! Ja het is zo dat je samen sterker staat en misschien meer verdiend maar, er is altijd wel een boer die zal verkopen voor een lagere prijs waardoor de rest weinig meer te vertellen heeft.
comment Door willem9503 op zondag 26 juni 2011 11:29 quote
Mocht het plan van Ferdnand wel lukken dan krijg je te maken met andere wet- en regelgeving. Mededingingsautoriteiten (zowel NL als EU) zullen dan ingrijpen omdat de vrije marktwerking in het gedrang komt. Dus dat is geen oplossing. Per saldo is het inderdaad zo dat een landbouwer/veehouder een zo laag mogelijke kostprijs moet zien te bereiken en daardoor een zo hoog mogelijke marge op zijn productie zien te halen. Op dit moment nog deels ondersteund door EU-subsidie maar op de langere termijn ook zonder.

Beregenen kan een leuk extraatje brengen, maar het is soms de afweging waard om het nioet te doen. Inderdaad afhankelijk van verwachte productprijzen of vochthoudendheid van betreffende kavels of de kosten die het extra met zich meebrengt.
comment Door prinslander op zondag 26 juni 2011 14:30 quote
Beregenen is niet altijd alleen meer opbrengst het kan in een aantal gevallen het verschil maken in kwaliteit van je product.
Als je grond hebt waar je makkelijk schurft krijgt op je aardappel dan helpt beregen tijdens de knolzetting. Want als het dan lang droog is heb je hier juist extra risico op.

Ik ken een bedrijf die heeft vorig jaar z'n zaaiuien 3 keer beregend. 1 keer direct na zaai omdat al het zaad niet in de vochtige grond lag. Hierdoor een egalere opkomst wat weer helpt bij een goede onkruidbestrijding. Daarna met de droogte nog 2 maal. Gevolg: Egale sortering uien op tijd rijp en dus op tijd kunnen oogsten met goede kwaliteit. Eindje verder in de straat een perceel zaaiuien die niet beregend zijn. Ongelijke opkomst stress tijdens de droogte daarna niet rijp en dus veel water. Nog wel gerooid maar niet opgeladen en onder geploegt !

Betreft de financiele opbrengsten kunnen we in Nederland niet het verschil maken door meer of minder te gaan telen. We zijn nl niet alleen in de EU.

Maar ik snap je redenatie, als vrije teler.
comment Door fernand_vdk op zondag 26 juni 2011 16:02 quote
prinslander schreef: Eindje verder in de straat een perceel zaaiuien die niet beregend zijn. Ongelijke opkomst stress tijdens de droogte daarna niet rijp en dus veel water. Nog wel gerooid maar niet opgeladen en onder geploegt !

En heeft er één iemand behalve de teler van die uien, die uien gemist.
Zijn er opeens veel meer mensen honger gaan lijden door dat ene perceel. Ik denk het niet.


comment Door Golem op zondag 26 juni 2011 16:04 quote
Ik vind de redenatie over het verschil tussen lichte en zware grond wel ietwat beperkt, kort door de bocht. Je hebt in zwaardere grond ook nog zoiets als capilaire werking; dat vocht langer vastgehouden wordt in porien/holtes in de grond. In lichtere grond zakt vocht sneller weg.
Om hogere prijzen af te dwingen zouden boeren wellicht meer cooperatief samen kunnen werken om zo met name de tussenhandel buitenspel te zetten. Samen sta je immers sterker en kun je een grotere vuist maken.Smile Overigens heb ik het idee dat Ferdnand een Belg is gezien het taalgebruik.
comment Door fernand_vdk op zondag 26 juni 2011 16:28 quote
Een Belg?Puh
Een Belg een belg, laten we het een Vlaming noemen.
Grapje Puh

Met wat Golem zegt kan ik alleen maar akkoord gaan.Maar ja maakt dat maar eens duidelijk aan de landbouwer hé. Ze lachen je vierkant uit. Maar de boerenstiel is te mooi om eens een landje braak te laten liggen.

Boeren richten bedrijven op, winst van die bedrijven gaat naar de boeren. En de aandelen zijn het aantal kilo's gewas dat je binnen brengt. En het maximum aantal gewas dat je mag binnen brengen wordt democratisch gekozen door de boeren. Niets moeilijk aan. Puh . Na tien jaar ga je lekker kunnen gaan rentenieren. Of lekker cruisen met je Fendt 939.
comment Door Tim op maandag 27 juni 2011 13:09 quote
Zo te lezen heeft Fernand toch wel enige kennis van de landbouw, dus ik vind het raar dat hij zulke opmerkingen hier plaatst. Zoals sommigen al hebben gezegd kunnen we hier eindeloos lang over discussieren.

Je moet alleen niet denken dat de productprijs alleen afhangt van vraag en aanbod, dit is absoluut niet zo. Het hangt van veel meer factoren af. Ook zullen die paar hectaren (in verhouding tot de wereld voedselproductie) die wij volgens u misschien niet zouden moeten beregenen echt geen invloed hebben op de wereldmarktprijs en zorg je er als boer dus alleen maar voor dat je eigen inkomen achteruit gaat, terwijl de teeltkosten wel al gemaakt zijn. Overigens is het in een voorjaar zoals dit soms een kwestie van alles of niets. Als wij op de zandgrond niet beregend hadden was minstens 75% kapot gegaan en hadden we dus niets meer. Hoe moet je dat als bedrijf overleven?

Het lijkt misschien ook zo dat de een groeit wanneer de ander ook groeit, maar dit heeft weinig met elkaar te maken. Een akkerbouw zal echt niet flink investeren als hij hier geen middelen voor heeft of geen behoefte aan heeft.

Waarschijnlijk is er ergens op internet wel een forum hier over, misschien kan de discussie beter daar gevoerd worden?
comment Door Niels (Administrator) op maandag 27 juni 2011 13:20 quote
Serieuze discussies mogen hier ook hoor Smile .
comment Door fernand_vdk op maandag 27 juni 2011 20:37 quote
Tim schreef:
Je moet alleen niet denken dat de productprijs alleen afhangt van vraag en aanbod, dit is absoluut niet zo. Het hangt van veel meer factoren af.

De productprijs hangt alleen af van vraag en aanbod. Als je nog factoren kan bedenken zou ik ze graag wel willen weten.

Ik denk dat jij factoren bedoelt, zoals weer, opbrengst, afname, steun van de overheid, ... Maar die dingen kan je onderverdelen onder vraag en aanbod.

En van mij mag je zoveel beregenen als je wilt. Maar teel dan wel een kleinere oppervlakte.

En in het vervolg zal ik altijd reacties geven zoals:
Wat een mooi haspel! Biggrin
comment Door Niels (Administrator) op maandag 27 juni 2011 20:42 quote
Zolang je niemand uitscheld o.i.d mag je van mij alle reacties plaatsen die je wilt Fernand.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.