GASTFOTO'S VAN CHRIS KONINGS IX

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 25 september 2010 18:00

Het laatste staartje van de graanoogst zien we in deze negende zomerse fotoreportage van Chris Konings. Zo zien we een Claas Dominator 106 en Massey Ferguson 34 combine in actie op Voorne-Putten die bezig waren het laatste graan te dorsen terwijl eindelijk de zon weer scheen.
Dinsdag 24 augustus (deel 1)

In de loop van deze dinsdag belde ik 's morgens naar Wim Quack met de vraag of het die dag mogelijk zou zijn dat hij en Ab de Snayer hun dorswerk van zondag zouden gaan afmaken. De heftige buien van de maandag ervoor waren gaan liggen en er stond best een schrale wind. Zou die voldoende kracht hebben om de massale hoeveelheid water op tijd uit de tarwe te kunnen halen? In ons telefoongesprek gaf Wim aan dat het er waarschijnlijk niet naar uit zag, maar, zoals bijna alle boeren die ik regelmatig fotografeer; Ik zou een bericht krijgen als de plannen omsloegen. Tegen half zes kwam het sms-bericht van Wim dat er tóch gedorst ging worden. En dus stoof ik direct na het eten naar de tarwevelden buiten ons dorp. Omdat men zo langzamerhand wel weet dat ik niet alleen kom om te fotograferen, maar ook graag van hen wil leren hoe alles in zijn werk gaat, ben ik deze avond een paar keer met Wim meegereden waardoor ik de ins en outs van zo'n complexe machine haarfijn uitgelegd kreeg. Het was opnieuw druk op de velden, die avond, want de persers kwamen met een elftal aan helpers direct het veld op.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

dinsdag 24 augustus (deel 2)

En zo sta je dan met twee camera's in de hand en ben je druk bezig als er plotseling je telefoon af gaat en er een andere tarweboer aan de lijn hangt die op nog geen kilometer afstand bezig was zijn graan eraf te halen. Gert Klapwijk stond op een voor mij bekend veld. De afgelopen winter had ik daar voor vijf dagen zijn spruitenplukker gefotografeerd en volgde ik hem met het zaaien van zomertarwe. In het voorjaar had dit veld nogal wat ongewenste visite ontvangen van ganzen en ik vond het een aardig idee om de cyclus van deze akker rond te maken. Maar het licht daalde snel en dus was het haasten geblazen. Gert had zijn werk uitbesteed aan loonbedrijf Vijfvinkel dat met een Engelse Massey Ferguson werkt. Een aparte machine vond ik het. Vergeleken met bijvoorbeeld een New Holland is die machine vrij hoekig, maar onder detail toch ook een heel interessant instrument. En ook nu maar even ingestapt bij Wouter, die mij evenals Wim alles uitlegde. Omdat de kleuren van de avond heel snel wegvielen (aan de lucht verschenen inmiddels flinke bliksemschichten en de regen zou misschien niet lang op zich laten wachten) besloot ik de dag erna nog even opnieuw Wouter en zijn machine te fotograferen. Typisch onderdeel wat ik die avond tóch vastlegde en wat je bij elke boer tegenkomt: Op tijd koffie en koek!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.