GASTFOTO'S VAN ALEX LAEVEN

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 13 maart 2010 18:00

Wat is er nu mooier dan met je zelf gerestaureerde oldtimer een rondje door de sneeuw doen? Niets natuurlijk. Dat deed ook Alex Laeven, uit het Limburgse Ransdaal, met zijn Steyr 540. Tevens zien we foto's van een ander project. De restauratie van een Fordson N.
De Steyr 540 was van een gemengd bedrijf uit Ransdaal, een klein dorp met 1000 inwoners. Het dorp bestaat uit een lintbebouwing van carè boerderijen en vakwerkhuizen, uniek voor Nederland. Deze Steyr was de tweede tractor op de boerderij.

De vorige trekker was een MF. Toen deze , in 1974, versleten was werd uitgekeken naar een nieuwe, maar wat? Een Ford 3000 of Ferguson. Toen kwam de plaatselijke zaakvoerder van de Boerenbond van Ransdaal met een voorstel. "Wil je eens voor een Steyr kijken?" Nou dat was wel iets aparts, maar er hing een ander prijskaartje aan ten opzichte van de Ford of MF. Maar de verkoper haalde de boer toch over. Toen werd het de Steyr 540. En inderdaad, hij deed het voortreffelijk. De tractor kreeg op zijn tijd de servicebeurten en werd voor alle werken op de boerderij ingezet, naar volle tevredenheid. Op de boerderij was geen opvolger dus toen de boer met pensioen ging werd de veestapel en het akkerland verkocht aan grotere boeren in Ransdaal. De machine's daarna maar de Steyr 540 bleef nog enkele jaren op de boerderij. De boer wou wat kleiner wonen dus zette hij de boerderij te koop. Deze werd al snel verkocht maar, wat nu met die Steyr? De boer had vernomen dat ik op zoek was naar een tractor voor het verplaatsen van mijn oldtimer Fordson Model N uit 1933. Dus kreeg ik de sleutels van de Steyr van hem en zo gebruik ik hem nu. Nou, dat was wat een Steyr 540. Een snelle, want de Fordson N Standard rijdt maar langzaam. Ik heb de Steyr gerestaureerd en voorzien van een nieuw laagje verf. Nu kan hij weer even mee. De boer keek wel even op en riep: "zoa woar he nog neet wie he nuiewoar. Zoo mooi". Hij vroeg of hij de Steyr van de zomer eens mocht hebben voor wat ritjes op te maken door het mooie Ransdalerveld met zijn bergen en dalen. En met de Fordson N Standard hebben op de tractorshows hier in Limburg veel bekijk. Het is een kleurrijke combinatie waar veel foto's van genomen worden.

image
Een Allis Chalmers en Fordson N in garage Eussen in Ransdaal.

image

image
De restauratie van de Fordson N uit 1933.

image

image

image

image

image

image
En het volgende project dient zich alweer aan. Een Steyr 540.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door massafout op zaterdag 13 maart 2010 18:13 quote
mooie trekkertjus Loveit
comment Door michiel_simpson op zaterdag 13 maart 2010 18:28 quote
mooie foto's Wink
maar heb je die steyr zomaar gekrege?
comment Door frank op zondag 14 maart 2010 19:49 quote
wow mooi dingPuh

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.