FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1975 V

Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 1 maart 2024 19:00

In oude nummers van Landbouwmechanisatie worden vaak onderwerpen behandeld die ook nu nog actueel zijn. Een daarvan is de bestrijding van aardappelopslag. Verder zien we veel nieuwe machines die op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd.
image
Een blok kuilvoer geplaatst op de Gassner Födermat.
image
Een blik op de achterkant van het boven de voerband geplaatste afdak.

image
Zicht op de achterzijde van de doseerinstallatie en de aansluiting op de voerband.

image
Aardappelopslag is op veel akkerbouwbedrijven het ergste onkruid geworden. Daarom heeft de Nederlandse Aardappelassociatie fondsen beschikbaar gesteld in 1974 om een Prijsvraag Bestrijding Aardappelopslag in het leven te roepen. De Gebr. S & A.L. van der Meer te Zuidland en Machinefabriek J. de Jonge BV ’s Heerenhoek ontvingen 10.000 gulden voor een kneusinrichting op een tweerijïge aardappelrooier.

image
De heer P. van Nieuwenhuyzen uit Oude-Tonge ontving 5000 gulden voor een verzamelprikapparaat.

image
De heer E.F. Renken uit Dronten ontving eveneens 5000 gulden voor zijn idee om een triltandcultivator met staaldraad uit te rusten tussen de achterste rij tanden. Zo worden in het voorjaar verliesaardappelen gekiemd. Het staaldraad trekt de aardappelen naar boven.

image
De Rogedi kuilverdeler die landbouwmechanisatiebedrijf Gebr. Geefshuijsen te Scherpenzeel op de markt brengt. In 1974 heeft een loonwerker een geheel seizoen succesvol met de machine gewerkt.

image
Vicon Verkoop Nederland BV uit Lelystad heeft het assortiment uitgebreid met de vijfbordige hark Atleet. De machine heeft 2,50m werkbreedte.

image
Jansen en Heuning uit Groningen is vooral bekend door hun opschepmachines. Nieuw is het type 40 waarbij het cijfer staat voor de capaciteit per uur.

image
Groenvoerdrogerij De Stier BVBA uit Veurne brengt in België en Nederland de Champion veldhakselaar in de handel. Dit is een zelfrijdende machine met 23m³ bunker waar een maaibord of opraper, maar ook een 4-rijïg maïsvoorzetstuk aan kunnen worden gemonteerd. De aandrijving geschiedt door een GMC dieselmotor. De overbrenging is hydrostatisch.

image
O. de Leeuw heeft 2 jaar na proeven in ons land de Bamfords BL 81 in de handel gebracht. Het gaat om een grote pers die zware pakken kan maken.

image
Bij Volvo BM is veel aandacht besteed aan de veiligheid en het comfort van de bestuurder. Op de nieuwe T500 is een geluidsarme veiligheidscabine gemonteerd met thermostatisch geregelde verwarming, vlakke vloer en verstelbare zitting.

image
De Loadapump laadschop met speciale bak voor stalmest die Technische Handelsmaatschappij Akkerman & Co uit Den haag importeert uit Frankrijk. Hij heeft een viertakt Bernard benzinemotor van 3,5 of 4,5 pk.

image
Door Meijer uit Lellens wordt al enkele jaren een pakkettenlegger voor stro- en hooipakken op de markt gebracht. Hiermee kunnen pakketten van 8 worden gemaakt. Nieuw is een model voor 10 pakken.

image
De Herder Gems bij het maaien van een hoogtalud. Dit is een 52 pk Eicher trekker waaraan een Herder Frontier maaiarm aan is bevestigd. Hij kost 68.730 gulden.

image
Sperry New Holland, vertegenwoordigd door Van Driel & Van Dorsten, is met een nieuwe middenklasse hakselaar gekomen: De 1770. Dit is een verkleinde uitvoering van de 1880. De rijsnelheid is regelbaar met een variator. Als krachtbron dient een 140 pk Ford motor. Er kan een tweerijïg maïsvoorzetstuk of een opraper voor. Optioneel zijn een cabine en hydrostatische aandrijving. Hij kost 77.800 gulden.

image
De Welger SM 6 frontmaaier die Cebeco Handelsraad verkoopt. De machine heeft 4 maaischijven voor een werkbreedte van 2,20m. De maaier kan worden gemonteerd aan een Same Minitauro 60 of Corsaro 70.

image
Het nieuwe mechanisatiebedrijf Nagel – Twente te Goor. Naast importeur van John Deere worden Nodet, Berthoud, Brillion, Landsberg en Warwick verkocht.

image
Op 10, 11 en 12 april hield Kuiken NV op zijn filiaal te Greup een show van producten voor de landbouw en industrie. Dit Volvo BM terreinchassis is uitgerust met een 15m³ vacuummesttank en hydrostatisch aangedreven pomp. Kuiken ziet meer mogelijkheden voor het Volvo BM TC 860 chassis.

image
Hako Holland heeft op 21 maart een nieuw bedrijfspand in Andelst in gebruik genomen. Het bedrijf vertegenwoordigt veegmachines en trekkers en werktuigen voor de tuinbouw en onderhoud van grasvelden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.