FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 VII

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 9 maart 2023 19:00

Echt een allegaartje deze keer in de serie van november 1969. Niet dat zoiets erg is, verre van. Het levert diverse beelden op. Van ploegen in de polder tot de teelt van korrelmaïs, hooiverwerking en het nodige mechanisatienieuws zoals de trekker van Lely.
image
Het reinigen van sloten met de Fleming slootreiniger aan een Volvo BM trekker. Foto: J. Bouma

image
Het is voor iedere akkerbouwer interessant om te zien hoe de mechanisatie gaat op het grootste akkerbouwbedrijf van Nederland: de RIJP. Op 20.000 hectare worden koolzaad en graan verbouwd. Voor de grondbewerking worden hoofdzakelijk middelzware rups- en wieltrekkers gebruikt. Momenteel zijn bij de RIJP 28 zware wieltrekkers in gebruik, waarvan 20 met tweewiel- en 8 met vierwielaandrijving. Hier zaaivoor ploegen met een middelzware rupstrekker (Caterpillar D4C) en 2 hydraulisch bediende Rud. Sack 4 schaar ploegen.

image
Zaaivoor ploegen met een John Deere 4020 en Kverneland Hydrein 6 schaar rondgaande ploeg. De rupstrekker ploegde in een proef 72 are per uur waarbij de wieltrekker op 60 are uitkwam.

image
Veel aandacht gaat uit naar het vullen van torensilo’s maar, deze moeten ook weer worden geleegd. Hier een bovenaanzicht van een bovenlosser met werpblazer in de torensilo.

image
Bovenlosser met ketting met tanden, werpblazer en uitwerpkromme.

image
Detail van de ketting met tanden van de bovenlosser.

image
Loonwerker D. Hobelman uit Halle heeft een zelfrijdende knollentrekker ontwikkeld die het product direct op de wagen brengt. Het trekmechanisme komt van Hoopman uit Aalten en dit is aan een Braud maaidorser gebouwd. Per 4 uur kan een hectare knollen worden geplukt.

image
Net als 15 jaar geleden staat de teelt van korrelmaïs weer in de belangstelling. Op Schouwen-Duiveland werd een demonstratie gehouden. De heer Bennink uit Apeldoorn bracht het gewas begin jaren 50 naar Nederland toen de maïsprijs zeer hoog was. Het maïsstro wordt met een geschikte hakselaar verspreid.

image
De Taarup strohakselaar die is aangepast voor het maïsstro.

image
De maïsstoppel verkleinen met behulp van een Votex TP bloter zoals in Frankrijk gebruikelijk is.

image
Schuitemaker UTW loswagen tijdens het voeren op de buitenuitloop van een ligboxenstal.

image
Elektrisch aangedreven loswagen tijdens het voeren van maïssilage.

image
Voervijzel tussen 2 in hoogte verstelbare planken.

image
Het binnenhalen van hooi met opraapwagens en losinstallaties kan op verschillende manieren worden gemechaniseerd en zelfs volledig geautomatiseerd, waarbij slechts 1 man het werk uitvoert. Achter deze Mullos doseerinstallatie wordt een zuigblazer en opvangtrechter bevestigd.

image
Voor het bijrijden en plaatsen van de wagen aan de doseerinstallatie is niet alleen maar ruimte maar ook tijd nodig.

image
Een grote opvangbak voor de doseerinstallatie doet de lostijd van de opraapwagen sterk verminderen.

image
Een voorraadbak en doseerinstallatie in bedrijf.

image
De halfmuds stofvanger kan gemakkelijk worden afgenomen en is goed hanteerbaar. Machinefabriek Kiekens uit Landsmeer heeft in opdracht van Kweekbedrijf Mansholt deze stofzuiger ontwikkeld om de maaidorser snel mee te kunnen reinigen.

image
De Agro Thyregod aardappelrooier met verzamelbak. De Deense machine lijkt veel op de bekende Duitse rooimachines. In de bunker past 1.350 kg en hij kost 11.995 gulden. Van Driel en van Dorsten is de importeur geworden.

image
De Europese Massey Ferguson fabrieken hebben een nieuw type uitgebracht: de 487. Dit model past tussen de 187 en 510. Tegen extra betaling kan hij met een telescopisch platform worden voorzien om de werkbreedte van het maaibord van 3,05 naar 3,50m te verschuiven. De maaibordbreedte kan hiermee worden aangepast aan de zwaarte van het gewas.

image
Bij de Zinger taludmaaier zit de balk vrij scharnierend aan een eveneens scharnierende arm. Smederij Zinger te Ees heeft deze eenvoudige taludmaaier voor boerenbedrijven ontwikkeld.

image
De taludmaaier kan ook over een heining heen maaien.

image
De Lely Hydrotrekker, die voorzien is van een hydrostatische aandrijving, kan thans ook met vierwielaandrijving worden geleverd. De aandrijving wordt mechanisch afgetakt van de achterwielen. Let op dat dit type weer een stuurwiel heeft in plaats van stuurknuppels. De trekker heeft een 87 pk dieselmotor.

image
Steyr-Daimler-Puch A.G. is momenteel bezig een grotere bekendheid aan hun landbouwtrekkers te geven. Hocké te Waalwijk heeft van 23 september tot 4 oktober op 11 plaatsen een show gehouden. De Steyr Plus-serie omvat 5 typen met 32 tot 90 pk. Voor 1.000 gulden kunnen alle trekkers met een veiligheidscabine worden uitgerust.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.