FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LOONBEDRIJF DEKKER I
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 27 februari 2022 14:00
Oude foto's worden in Zeeuws-Vlaanderen bijna zeldzaam zoveel heeft Kees er al gedigitaliseerd. Maar, (voormalig) loonbedrijf Dekker uit Waterlandkerkje had nog een prachtige collectie. We zien de historie van het bedrijf van 1948 tot het begin van de 21e eeuw.
In 1948 koopt Frans Dekker bij machinehandelaar Dolf Groosman uit Hoofdplaat een Massey Harris No. 21 maaidorser. Vanuit de ouderlijke boerderij in Schoondijke begint hij met dorsen in loonwerk. Ook werd er werk voor derden gedaan met paardentractie. Uit die tijd zijn helaas geen foto's.In 1952 koopt Frans tussen Waterlandkerkje en Oostburg een plek die bekend stond als 'het Hoenderpark'. Van hieruit ging hij verder met zijn bedrijf.

In de tweede helft van de jaren 50 komt er een Buschhoff zelfrijdende velddorser. De Massey Harris combine wordt later vervangen door een Claas Matador Gigant.

We maken een sprong in de tijd naar 1968. Een Fiat SOM 50 met achter het stuur de dan 13-jarige zoon Willem, die later het bedrijf overneemt en verder uitbouwt.

Aardappelen rooien met een Landini R4000 en Wühlmaus 1-rijïge bunkerrooier van de firma Lampaert uit Eede.

Afvoer door een Zetor 4011 met Record 3-zijdige kipper van Dekker.

Een Clayson M140 met Van der Zwaan Superbe opraper. Aan de rechterkant een platform voor het opzakken. Dit werd nog lange tijd gedaan voor het dorsen van graszaad.

Het eerste kraantje achterop de Zetor. De bieten werden toen nog op netten geladen en nar Breskens gebracht. Van daaruit ging het per schip naar de suikerfabriek in Sas van Gent.

De Claas Matador Gigant werd ingeruild op deze Claas Senator.


Het kraantje achterop de trekker werd vervangen door een International Farmall Super BMD met Atlas 602 opbouwkraan.

Begin jaren 60 koopt Frans Dekker een Fendt F220GT werktuigdrager met opgebouwde bietenrooier. Deze wordt in 1967 ingeruild op een Eicher G400 Unisuper, ook met bietenrooier opbouw. Voorin het frame hangt een Vicon slingerdunner die gebruikt werd voor het dunnen van 6 rijen bieten of 8 rijen maanzaad.


Hanomag Brillant 700 met Krone Emsland kipper.


Nadat Willem de ambachtsschool doorlopen had werkte hij een jaar bij Riemens Mechanisatie in IJzendijke.

Daar werden in die tijd dumpers gebouwd. Hier met een Muir-Hill 101 ervoor.

Ook bouwde het bedrijf knikdumpers met een Belarus trekker ervoor. Die fotoserie kun je hier vinden.

Met de Eicher kun je meer dan alleen bieten rooien, dus Willem bouwde er een schuifblad voorop. Een mooi detail: Deze werktuigdrager werd veel later ingeruild en belande via een aannemersbedrijf bij een boer achter de schuur. Daar werd ze eind 2020 ontdekt door Tiemen Bosma uit Ens. Het vervolgverhaal is bekend. Afgelopen najaar werden er weer bieten mee gerooid. Zowel in Zeeuws-Vlaanderen als in de NOP.

Landini R4000 met Vicon kunstmeststrooier van buurman Herman Tas.

Een Nuffield met Thomaes opbouwkraan kwam in de plaats van de Farmall met Atlas.

De Eicher G400.

En met kipbak.


Eicher 1-cilinder werktuigdrager die gebruikt werd om mee te schoffelen.

Een tijdlang had het bedrijf een Union voortrekker voor vlas. Dit was echter geen succes.

De Zetor 4011 met Borga opraappers.

Eind jaren 60 en begin 70 stonden er veel gewassen die met de zwadmaaier gemaaid werden. Dus er kwam een JF zwadmaaier voorop een Zetor 4511.


Bietenkoppen 'opzetten' met de Thomaes kraan.

En bieten rooien met de Eicher.


Het machinepark begin jaren 70.


De Hanomag met Borga.

BAV kipper.


Willem was in zijn jonge jaren groot fan van de Griekse zanger Demis Roussos. Met grote letters stond het achterop zijn VW Kever.

Bieten zaaien met de Zetor en 12-rijïge Vicon Monozentra.

Zo te zien nog op een rijafstand van 44cm.

Bieten schoffelen (of kappen op z'n Zeeuws-Vlaams) met de Eicher 1-cilinder van 19 pk.


In de jaren 70 worden bruine bonen nog volop gemaaid met de Busatis dubbele messenbalk. Dus, Willem bouwt een zelfrijder op basis van een oude Epple Mobil combine.

Hij werd mooi geel gespoten en LDW Trac genoemd.


In 1975 wordt de Senator vervangen door een Claas Dominator 80. De M140 wordt vervangen door een New Holland Clayson 1545.






Willem ziet graag geel dus dit wordt de bedrijfskleur. Ook de Eicher moet eraan geloven. Tegens wordt de besturing hydraulisch gemaakt met een opgebouwde orbitrolpomp. De stand van het stuur wordt ook aangepast om hem ergonomischer te maken.

Tarwe dorsen met de 1545 en lossen op de Krone kipper. In de tijd van de kleurenfoto's valt nu ook de gele kleur op.

Bieten rooien met de Eicher.

REACTIES
Niels mooi dat je de Riecam geschiedenis er bij gezet hebt ,vooral omdat we daar vorige week in de serie van Huibert iets van zagen TOP.

Prachtige serie Kees en Niels.
Heb volgens mij hetzelfde stuursysteem op mijn G400 zitten als ik het zo bekijk.
Heb volgens mij hetzelfde stuursysteem op mijn G400 zitten als ik het zo bekijk.
Prachtig om te zien weer die oude foto's !
Vaak voorbij gereden maar nooit veel activitijd gezien maar mooie serie en zo een velddorser was toch wel een spektakel op de weg bovendien zaten ze dicht bij jullie loonbedrijf maar in die tijd was dat waarschijnlijk geen probleem omdat toen nog veel door deloonwerker werd gedaan.
Bedankt Leon Marc en Corne.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.