FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1961 I
Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 5 februari 2022 19:00
Allerhande onderwerpen zijn te zien in de eerste vier nummers van 1961 van vakblad Landbouwmechanisatie. Beproevingen van machines, ervaringen uit de praktijk, landbouwbeurzen (Salon Brussel) en nog veel meer.

Op de Britse Royal Smithfield Show toonde Lely deze triltandcultivator. Omdat de tanden aan veren zijn bevestigd kunnen ze alle kanten op bewegen.

Allis-Chalmers is met de ED-40 uitgekomen. De trekker heeft een hydraulisch systeem voor gewichtsoverdracht en de diepteregeling. De 4-cilinder diesel levert 37 pk.

Ransomes 902 maaidorser, geproduceerd onder licentie van Bolinder-Munktell. Er ligt een 62 pk Ford dieselmotor in en de machine heeft een 12 voet maaibord. Firma Landré & Glinderman te Amsterdam importeert hem in Nederland.

Catchpole bietenrooier met bunker.

Stanhay bietenrooier voor montage in de hefinrichting.

Een New Holland pers achter de dorsmachine bij de Coöp. Dorsvereniging Usquert. Omdat het een steeds groter probleem wordt om personeel te vinden is de vereniging overgeschakeld op een automatische pers. De pers wordt door een 15 pk elektromotor aangedreven, die weer door een riemaandrijving op de dorsmachine wordt aangedreven. Het stro is bestemd voor de strokartonfabriek.

De 2-rijïge BAV aardappelrooier. LM registreert dat voorzichtig belangstelling ontstaat voor 2-rijïge aardappel- en bietenrooiers bij grote akkerbouwers en loonwerkers.

Een 2-rijïge verzamelrooier met afvoer. Ervoor een Fordson Major en Dexta.

Twee 1-rijïge verzamelrooiers aan een trekker gebouwd.

De 2-rijïge Stoll bunkerrooier. Erachter wordt een wagen gekoppeld voor de bieten.

Het alternatief is het afleggen van het blad en de bieten in langszwaden.

Claas heeft zijn programma uitgebreid met een zeer grote machine: de Matador. De machine kan met een 10 of 12 voet maaibord worden geleverd en is reeds in de NOP beproefd. “Zo op het oog hebben deze proeven grote invloed op het ontwerp gehad”, schrijft het blad. Een 80 pk 6-cilinder Perkins of Ford is mogelijk. De machine heeft een 21 hl tank en weegt 5 ton.

De heer J.D. Smid te Nieuwolda heeft een nieuw ontwerp zigzageggen gemaakt. De veldjes worden aan 1 punt getrokken en het trekpunt is in hoogte verstelbaar.

LM bezocht in Werkhoven een demonstratie vruchtbomen rooien.

Hiervoor werd een Caterpillar 955 Traxcavator gebruikt. In de basis een D4 rupstrekker met laadschop en 57 pk vermogen.

De wortels werden opgeladen door deze Drott laadschop. De Drott kan ook als schuiftrekker, grijper en scraper worden ingezet.

‘Terug van de coöperatie’, zo luidt het bijschrift bij de voorpaginaplaat.

Regelmatig neemt LM een Nederlandse machinefabrikant onder de loep. Deze keer is dat C. van der Lely N.V. te Maasland. Rechts zijn nieuwe loodsen in aanbouw te zien, in augustus 1960. Na gereed wording is het de grootste
machinefabriek in ons land met 2 hectare.

Het bedrijf beschikt over een glazen proefruimte van 800m² voor het doen van tests. Daarnaast is er een akkerbouwbedrijf van 40 hectare in eigen beheer (die heeft de familie nog steeds).

De meest geproduceerde Lely machine is de kunstmeststrooier. Hier het nieuwste model met aftakasaandrijving. Sinds
1958 worden ze geproduceerd.

De nieuwe Lely cultivator met torsiestaafvering en een nieuw type verkruimelrol.

Op basis van de Vicon-Lely Acrobaat heeft Lely de gazonhark ontwikkeld. Je duwt hem met de hand voort en de 4 harkwieltjes werken volgens eenzelfde principe. Zo zijn zwaden te maken die je gemakkelijker kunt verzamelen.

De Goudland GKL kantelploeg waarmee ook kanten zijn af te ploegen.

Het ploeglichaam kan worden afgenomen en aan het einde van de dwarsbalk bevestigd.

Na het omstellen kunnen de laatste voren worden geploegd buiten het trekkerwiel.

De nieuwe Massey Ferguson 825 uit de fabriek in Beauvais. De trekker heeft een 4-cilinder Perkins 4A107 motor die 20 pk levert.

Deze Fordson Major met centrifugaalstrooier zien we op de voorpagina van het maartnummer.

Tubermatic aardappelrooier tijdens een rooidemonstratie in Engeland.

Bowker wagenrooier.

Teagle Spudnick 0/100. Let op de trommel met zuignappen boven de leesband.

Challenger Senior rooimachine.

Tijdens de 41e Salon van Machines en Produkten voor de Landbouw te Brussel werd deze Zetor 3511 getoond. Het middelste model van een nieuwe serie. De trekker levert 35 pk uit een watergekoelde 4-cilinder.

Porsche trekker met aangebouwde eggen links en rechts voor gebruik tijdens het ploegen. Dit product is van de Fa. Max Buyck uit Anzegem.

Vicontainer aanhanger met pendelstrooier. De wagen heeft een draagvermogen van 2 ton en kost 900 gulden.

Fertisol centrifugaalstrooier van John Deere-C.C.M uit Frankrijk.

Nieuwe Vicon HKW 600 Kombireek als uitbreiding op het model met 4 wielen.

Wagen voor het transport van graan. Een vijzel brengt het naar de opening in de bak. Wordt gebouwd door Excelsior te Zedelgem. Het bedrijf toont ook een zelfrijdende pers.

BAV komt met deze hoogkipper die 3.800 gulden kost.

De Vicon-Steketee Super bietenrooier met looftransporteur. Deze nieuwe machine is bedoeld voor de exportmarkt en is op detail verbeterd t.o.v. de originele Vicon-Steketee.

David Brown-Albion Hurricane hakselaar (maaikneuzer) in verstekuitvoering.

Op de stand van Bautz-Belux uit Dendermonde stond deze pakkenlader.

Porsche Standard Star met fabrieksgeleverde fronthef. Zou het de eerste fronthef zijn in de trekkerhistorie?

De nieuwe Deutz D30 met een 28 pk motor die aan de serie is toegevoegd samen met de D50.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.