FOTO'S VAN KEES DE NOOD - 7, 8, 9 EN 13-11

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 21 november 2020 14:00

Begin november moesten nog relatief veel aardappelen in Zeeuws-Vlaanderen worden gerooid. Niet verwonderlijk dus dat Kees voor deze reportage 8 Grimme en Dewulf aardappelrooiers fotografeerde. Ook werden er nog de laatste uien opgeladen.
image
Uien opladen op 7 november bij akkerbouwer Denny Smit in Groede.

image
Voor de Amac E2 lader een Ford 6640 en ernaast een Massey Ferguson 2620 met Peecon? kipper.

image
Onder deze omstandigheden doet het oudere materiaal het zo slecht nog niet. Een egelband loopt vol maar met deze rechttoe rechtaan machine niet.

image

image
Het zwad werd eerst een paar keer verlegd om zoveel mogelijk grond kwijt te raken.

image
Op de zware kleigrond aan de Bruggedijk in Zuidzande is loonbedrijf Guiljam uit Hoek aan het rooien met hun Grimme Varitron 470.

image
Een New Holland TM 155 met Joskin Trans-CAP 16000 BC kipper.

image

image
Ook hier een volle egelband op de zware grond.

image

image

image
Ondanks dat het langzaam gaat komen de aardappelen mooi in de bunker.

image

image

image
Aan de andere kant van de Bruggedijk, eveneens op zware grond, is loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet aan het rooien voor akkerbouwbedrijf Buysse uit Waterlandkerkje. Dit bedrijf is zelf ook bezig met hun Grimme Tectron 415 (op de achtergrond).

image
Naast de Dewulf RA3060 een Steyr met Dezeure kipper van Buysse.

image
Achter de auto van Kees een Fendt met schuif om de weg schoon te maken.

image

image
Er werd direct geploegd door een Claas Arion 600 met Lemken 3-schaar.

image

image
Een dag later was loonbedrijf Dekker-Haartsen bezig bij akkerbouwer Piet Dhont in IJzendijke. Deze keer met hun beide Dewulf RA3060.

image
Een NH TM 115 met Joskin kipper van Dhont.

image
Op een mooie drogende middag met zon en wind stuift het zelfs voor de klapper.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Ford 3910 met schuif.

image
NH TS135A met Mullié T-16 kipper van Dekker-Haartsen.

image
Al het materiaal van de loonwerker op een rij.

image
Een NH T6020 Elite met Mullié T-16.

image

image

image

image
Dan iets heel anders. Normaal zie je schoffelmachines in het voorjaar rijden maar akkerbouwer Luc de Waal uit IJzendijke was bezig op 9 november met zijn kapmachine.

image
Met een Ford 3000 en onbekend merk schoffelmachine werd hier een perceel siervlas geschoffeld.

image
Dit siervlas is in september gezaaid en bloeit in april/mei.

image

image

image
Langs de N61 in IJzendijke zijn 2 Grimme Varitron 470's aan het rooien op 13 november.

image
Tergend langzaam kruipen ze naar elkaar toe.

image

image
Akkerbouwer Bram Verkruysse bezig met tarwe zaaien achter de Nieuwerkerkse Kreek.

image
Loonbedrijf Van Hal uit Eede aan het rooien met hun Grimme Varitron 470.

image
Hier werd gerooid voor akkerbouwer Frank Tas uit Waterlandkerkje.

image
De zeemeeuwen doen zich direct tegoed aan het bodemleven.

image

image

image

image
De aardappelen komen mooi in de bunker ondanks dat het ook hier geen zand is.

image
Lossen bij een Deutz-Fahr Agrotron TTV 1160 met Joskin kipper.

image

REACTIES

comment Door bolinder op zaterdag 21 november 2020 17:57 quote
Prachtig weer Kees maar bij ons hebben we sleetjes zo noemen ze die die kort tevoren voor de uien opgeraapt worden onderdoor de uien getrokken worden zodat alle uien net op een andere plek liggen (Capituleurewerking) het zwad blijft op de zelfde plek maar alles is even omgerold en dat werkt enorm goed mits je de uien daarna op kunt rapen terwijl de manier zoals danny het doet wel wat meer moeite kost maar het is de moeite waard uien en bruine bonen brengen nog wat vrolijkheid in de beurs van de boer.
comment Door charel op zaterdag 21 november 2020 21:22 quote
Dat uien Sleeën werkt super inderdaad maar dan moeten ze wel op de grond liggen en niet deels in het bed denk ik. Het gaat een stuk sneller en minder beschadiging denk ik. Maar dan moet je wel zo’n ding hebben of van het bestaan weten natuurlijk.
Toch de grimme’s en Dewulfen die onder barre omstandigheden in de klei uit de voeten kunnen. Zit er nu veel verschil tussen de oudere tectron’s en de moderne varitron’s Kees in capaciteit? En zijn alle uien en aardappels inmiddels van het land in Zeeland?
comment Door niewiem op zondag 22 november 2020 07:19 quote
Weer mooie foto’s, Kees. De vorige eigenaar van die Tectron was waarschijnlijk Agro-Polen. Met die machine druk je de ruggen met bagger niet eerst aan voordat je rooit. Alles gebeurt voor de wielen. Het zgn sleeen van de uien noemen we hier rammelen. Wij hebben ze zelf gebouwd, twee in een framepje zodat je 2 rijen tegelijk doet. Het werkt prima als de uien vast in de bodem zijn geregend. Na enkele uren kun je ze al opladen. De constructie is supersimpel en kan iedere ietwat handige jongen zo maken. We hebben in het verleden heel wat uien gerammeld met de rammelaars. Cool Smile
comment Door KeesdeNood op zondag 22 november 2020 09:21 quote
Heren bedankt voor jullie reactie , maar even iets recht zetten . Dat sleeen/rammelen werkt prima als de uien onder normale omstandigheden gerooid zijn. Maar deze zijn eigenlijk te nat gerooid ( kon/kan helaas niet anders hier) dus was er maar een manier om ze netjes te kunnen laden opschudden zodat ze beter in het zwad kwamen te liggen. Charel we weten hoe langer de reinigingsweg hoe beter de Textron is een korte machine . Normaal zal dit geen probleem zijn maar nu maakt het wel veel uit of je 1,5 .2 Km rijdt of je kunt 3,5 ,4 rijden . Wat ook een rol speelt is dat vele percelen beregend zijn en dat dit niet bevordelijk is voor het zeven van de grond (structuur is er uit ). Het is zeker geen eenvoudig verhaal want soms moet je veel moeite doen om grond op de band te houden en dan een lange weg weer in het nadeel.


Confused
comment Door charel op zondag 22 november 2020 21:29 quote
Dat is wel een groot verschil Kees. Dan gaat de ontwikkeling toch hard door in aardappelrooiers land. Wij rooien thuis nog met een krakei. Die heeft wel hydraulisch aangedreven matten en axiaal
Maar geen graafmat. Door de smalle licht belaste voorwielen rooi je ook zo’n beetje voor de wielen. Zo’n 19 van de 20 oogsten rooit hij er netjes uit alleen vorig jaar lukte het op een hectare na niet.
comment Door tvelde op donderdag 18 februari 2021 15:12 quote
Voor degene die het nog zou willen weten. De twee varitrons die tergend traag naar elkaar toe kruipen zijn van Jan de Causemaeker uit Watervliet en van mijne maat Kris Bonte uit zelzate.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.