Resultaat 1 van 4 getoond

Foto's van Niels van der Boom - 27-10 I

Maandag 09 januari 2012

Deze fotoserie staat in het teken van een gewas dat vele van jullie misschien niet zo goed kennen; knolselderij. Zo zien we ze gerooid worden door een zeldzaam twee fase systeem en het rooien met een Grimme Tectron op de klei in de Hoeksche Waard en Brabant.

foto

Deutz-Fahr DX 3.60 SE met waterwagen van loonbedrijf Breure uit Zwartsluisje.

foto


foto

Volvo BM L30 shovel met rubber schuif.

foto

John Deere 6620 met een Miedema HST 175 kipper.

foto


foto


foto

JD 6010 SE met een Franquet CDN 900 lader en JD 6420 met Peecon CARgo 18000 kipper.

foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto

JD 6800 met een Matrot ontbladeraar en Gilles rooier.

foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto


foto

JD 6300 met een Miedema Prestige 125 kipper.

foto


foto

Hé, waar kijk je naar?

foto


foto


foto


foto


foto


foto

Fendt 820 Vario met Vicon LZ 401 Octopus fronttank, Celli spit-zaaicombinatie en Accord CX kouterbalk van Vrolijk Landbouw uit Fijnaart.

foto


foto


foto


foto

Grimme Tectron 415 van Vrolijk en Fendt Favorit 510C met Cebeco kipper van Kees Hanson uit Fijnaart.

foto


foto


foto


foto


foto

Fendt Farmer 410 Vario met Miedema HST 130 kipper.

foto


foto


foto
Advertentie

Reacties

waffers
09-01-2012 23:33 uur
Wat is de reden dat men voor het rooien van de knollen kiest voor twee fasen, is dit een proef om minder tarra grond mee naar binnen te draaien door ze ietwat te laten drogen. Ik dacht dat de knol vrij kwetsbaar was en zodoende erg opgepast moest worden voor beschadiging, zoals bij elk product natuurlijk.
  • Reageer
  • Quote
Schrabbekerke
10-01-2012 00:05 uur
Een 2 fase systeem kan je langzaam laten draaien en dus minder beschadiging en je hebt ook meer grond op je zonnen en dus opnieuw minder beschadiging en meestal worden die knollen ook nog een keer door een stortbak gedraait dus dan ben je je tarra ook een eind kwijt
  • Reageer
  • Quote
Niels
10-01-2012 12:31 uur
Deze knollen gaan naar AH en worden daar vers verkocht. Het twee fase systeem geeft minder beschadiging gek genoeg. Wanneer ze verwerkt (gesneden) worden rooien ze ze soms wel met hun Vervaet rooier.
  • Reageer
  • Quote
andy7383
12-01-2012 10:32 uur
Mooie reportage! Van deze teelt zie je inderdaad niet zoveel. Maar hoe bedoel je dat niels , vers verkocht ?
Als ik het goed begrijp schuren ze die knollen zo met al die aarde in , en dan terug uitschuren en dan met de hand bijwerken?

Wij rooien knolselder met zo'n rooier : http://www.vanhouckeinfo.com/knolselderverwerking/knolselderrooier

Daarbij treedt geen beschadiging op. Al deze knollen worden dan eerst met de hand bijgewerkt aan de kop en aan de wortel (aarde verwijderen) en dan pas in de bewaring gestoken, zo kunnen ze dan bewaren tot juni-juli op 2°C.

Deze kunnen dan niet zolang bewaren toch?

Alvast bedankt voor het antwoord!
  • Reageer
  • Quote
Niels
12-01-2012 13:08 uur
Andy deze knollen worden los verkocht in de winkel. Ze kunnen wel tot juni bewaard worden. Soms worden ze tussentijds nog een keer uit en ingeschuurd om grond kwijt te raken.
  • Reageer
  • Quote

Vul hieronder je gegevens in om een reactie te plaatsen.

Door het plaatsen van deze reactie ga je akkoord met het opslaan van bovenstaande gegevens. Hieronder valt ook je IP-adres om eventueel misbruik tegen te gaan.