FOTO'S UIT DE OUDE DOOS. MAïS HAKSELEN BEGIN JAREN 70

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 7 december 2008 12:07

Foto's uit de oude doos zijn altijd prachtig om te zien en daar is deze serie geen uitzondering bij. Henny Bomans stuurde een serie foto's die hij nam in het begin van de jaren 70. Verschillende hakselaars komen aan bod waar Henny ruim informatie bij verschaft en een blik werpt op hoeveel de machines zijn veranderd in de loop der jaren. ©H. Bomans
image
Same met een één rijige getrokken Gehl 300 hakselaar met Schuitemaker UTW silagewagen. Oktober 1974.

image
Twee rijige PZ aanbouw hakselaar.

image
Landini P9500 Special met een Mengele TH 2 H hakselaar in de omgeving van Bathmen. De hakselaar heeft een extra luchtaanjager vast op de trekker gebouwd. De nette capaciteit is 0,41 Ha. per uur.

image

image
Dutra D4K trekker met een 2 rijige getrokken Gehl CT 300 hakselaar van loonbedrijf Rootink uit Hengevelde. Achter de hakselaar hangt een Kemper Universal silagewagen.

image

image
2 rijige New Holland 717 hakselaar aangedreven door een Same Saturno 80. Erachter hangt een Schuitemaker UTW silagewagen. De eigenaar is loonbedrijf Maas Markelo uit Markelo.

image
Een Rivierre Casalis? 2 rijige hakselaar met NH 717 hakselaar en extra Welgro? blazer.

image
John Deere 5400 3 rijige zelfrijdende hakselaar met Schuitemaker UTW silagewagen van loonbedrijf Smit uit Markelo bezig met hakselen in de omgeving van Markelo.

image

image

image

image
Fortschritt E280 hakselaar met een 3 rijige rij-onafhankelijke maïsbek van loonbedrijf Bleumink uit Beltrum. Ook loonbedrijf van de Riet uit Ambt Delden bezat eenzelfde machine.

image

image

image
White Oliver 640 3 rijige hakselaar met een Schuitemaker UTW 441 zelflossende wagen.

image

image
White Oliver 670 12 HY-T 3 rijige hakselaar met Schuitemaker UTW 441 zelflossende wagen van de werktuigenvereniging Haarle.

image

image
3 rijige NH 1880 hakselaar met Schuitemaker UTW wagen van loonbedrijf Maas Markelo. De machine kostte in 1973 81,000 gulden (€ 36,756).

image
NH 1880 van loonbedrijf Flierman uit Colmschate met een Schuitemaker silagekipper. De kipper begon zijn leven als graankipper en is in 1974 omgebouwd voor het vervoeren van (mais)silage.

image

image

image
Een eigenbouw machine van loonbedrijf Roessink uit Enter. Het betreft een NH 890 hakselaar met een 3 rijige maïsbek. Het frame komt (aan de brandstoftank te zien) van een Clayson M103 maaidorser.

image

image
Hesston 4000 3 rijer van loonbedrijf Brinkman uit Twello aan het werk met Schuitemaker UTW wagens.

image

image

image

image
Fox 3 rijige hakselaar met Schuitemaker UTW.

image
Welgro Ferraboli 2 rijer met onbekende wagens. Het frame is gebouwd door Welgro uit Groenlo en is voorzien van een Ferraboli Jolly II hakselaar. De machine is aan het werk in de omgeving van Eibergen.

image

image
Farmhand F600 3 rijer met Schuitemaker UTW 441 wagens van loonbedrijf Molendijk uit Beltrum.

image

image
New Idea 670 3 rijer van loonbedrijf Jansen uit Heetten.

image

image

image
Kaweco Maisjet 4000 van loonbedrijf Gebr. Jacobs uit Geysteren. Deze machine is door Kamps de Wild te Velp ontwikkeld en gebouwd. Het is een 4 rijige zelfrijder gebouwd op een Claas frame met 2 Speiser Jaguar 2 rijige hakselaars. De capaciteit bedroeg 1,4ha per uur. Deze machine was de primeur op de landbouw RAI van 1974. Van deze machine is er maar één exemplaar gebouwd? De opnames zijn gemaakt in Stokkum bij 's Heerenberg.

image

image

image
Schuitemaker UTW zelflossende wagen met traploos regelbare bodemketting.

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Hardoxxx op dinsdag 2 november 2010 22:23 quote
Hallo Henny Bomans!

Prachtige foto's van 'onze' Kaweco Maisjet 400!!
Er is inderdaad maar 1 exemplaar van gebouwd en deze heeft bij ons (Gebr. Jakobs uit Geijsteren) gelopen. Wat een bijzondere machine was dat zeg! Echt een monster, vooral voor zijn tijd.
De motor die erin lag was een Fiat scheepsmotor die door zijn (te) hoge vermogen flink werd terug gedraaid en daarom heel erg rustig in toeren liep.
Later is er met deze machine nog getest in het gras, met 1 gras pickup aan 1 van de messenkooien/blazers en is er nog getest met een samengevoegde pijp in plaats van 2 pijpen.
Leuk weetje: De chauffeur van ons die er toen al mee reed, rijdt vandaag de dag nog altijd op de hakselaar en heeft afgelopen week de laatste mais van dit seizoen mogen hakselen op zijn moderne New Holland FR Cool
Op farmphoto staan deze foto's ook nog ergens.
Is het goed als ik deze foto's opsla op mijn computer? Ik zal ze verder niet publiceren zonder toestemming, aangezien er Copyright bij staat.


Groetjes van Michiel Jakobs. Smile
comment Door op zaterdag 15 oktober 2011 22:53 quote
Zoals altijd weer prachtig! Wink
comment Door fox6350 op maandag 4 september 2017 21:52 quote
De eerste foto met de Same is ook een Gehl 300 hakselaar, net als die met de Dutra, uit Hengevelde.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.