GEDRAGSREGELS OMTRENT FOTOGRAFIE IN DE AGRARISCHE SECTOR

Door Niels in Website Nieuws, dinsdag 9 april 2013 15:42

De laatste paar maanden wordt Agrifoto steeds vaker benaderd met klachten over de manier waarop enkele fotografen hun werk of hobby uitoefenen. Met deze gedragsregels wil Agrifoto zich hiervan distantiëren en duidelijkheid verschaffen aan iedereen.
De laatste paar maanden wordt Agrifoto steeds vaker benaderd met klachten over de manier waarop enkele fotografen hun werk of hobby uitoefenen. De werkwijze van deze fotografen valt te typeren als agressief, arrogant en zonder respect. Zonder toestemming wordt het erf of het land betreden. Foto's worden soms tegen de wil van de eigenaar op het internet verspreid. Die kunnen dienen als anti-reclame met soms bijgevoegde sarcastisch commentaar. Het gaat zelfs zo ver dat enkele bedrijven hebben besloten om geen fotografen meer toe te laten, of dit overwegen te doen.

Agrifoto besteedt al ruim 7,5 jaar veel zorg aan haar relaties en website en is dan ook geschokt deze signalen te mogen ontvangen. Er kan niet genoeg benadrukt worden dat je als fotograaf te gast bent op het land van iemand anders Het hinderen van de werkzaamheden, voor net die ene mooie foto, is dan ook totaal ontoelaatbaar. Helaas heeft het platteland steeds vaker te maken met diefstal. Niet iedereen is dus gediend van foto's die op het erf of in de schuren worden genomen. Respecteer dit.

Als Agrifoto team willen we alle fotografen binnen de agrarische sector via dit bericht dan ook oproepen om zich te houden aan enkele gedragsregels:

1. Betreed het land of het erf alleen als je hiervoor toestemming hebt of weet dat dit geen problemen oplevert.
2. Hinder tijdens het nemen van de foto's geen werkzaamheden.
3. Vraag, indien mogelijk, aan de eigenaar toestemming om de foto's op internet te mogen plaatsen.
4. Laat andere fotografen ook hun werk of hobby uitvoeren.
5. Plaats geen foto's die als anti-reclame kunnen dienen.

Wanneer elke fotograaf deze gedragsregels volgt kan iedereen nog jaren genieten van fotografie uit de agrarische sector! Opmerkingen, tips of commentaar ontvangen we graag in de reacties hieronder.

Het Agrifoto team

REACTIES

comment Door Tijger op dinsdag 9 april 2013 16:40 quote
Hier ben ik het volkomen mee eens.
Moet wel leuk blijven en geen problemen gaan opleveren.
Normen en waarden wordt het ook wel eens genoemd.
comment Door willempie op dinsdag 9 april 2013 16:58 quote
goede zaak helemaal mee eens !
de boer moet gewoon zn werk kunnen doen zonder extra te hoeven opletten !
comment Door Mike_v op dinsdag 9 april 2013 18:32 quote
Als webbeheerder en fotograaf van AgroFotografie geven we jullie volkomen gelijk!

Ook hier in België hebben wij het al mee gemaakt dat er ons gevraagd wordt om geen foto's te maken en dit omdat er diverse personen gewoonweg arrogant zijn tegen de chauffeurs en deze personen ook constant lastig blijven vallen. We willen onszelf zeker niet heilig voorstellen, maar sommige snappen het gewoonweg niet dat de chauffeurs in de meeste gevallen geen tijd hebben om SMS berichten en telefoonoproepen te beantwoorden.

Ook foto's van machines in moeilijkheden en/of met pech op internet plaatsen kan gewoon weg niet volgens ons.

wij hopen dan ook dat via deze weg iedere fotograaf op het land hier rekening mee kan en zal houden!

Iedereen wil de mooiste foto's maken, concurrentie is dan ook goed, zolang het op een gezonde manier gebeurt!


Vriendelijke groeten

Mike Vanduffel
fotograaf en webbeheerder AgroFotografie
comment Door michiel_simpson op dinsdag 9 april 2013 20:03 quote
Ik neem nu ook al vijf jaar foto's en heb in die tijd veel geleerd. Ik heb zelf voorgehad dat door het trekken van de foto's mijn fiets werd overreden door een tractor. Daarom deel ik iedereen mee om zijn vervoersmiddel veilig weg te zetten (erf, leg het desnoods op een plaats waar de tractor niet moet komen.)
Wel vind ik dat de boer tegen de fotograaf maar moet komen zeggen dat hij liever niet heeft dat de foto's online komen. Ik kan dat moeilijk gaan ruiken en heb niet altijd zo'n zin om dicht tegen de bewegende machines te lopen voor een foto.
Ook kan het zijn dat ik een foto totaal niet zie als anti-reclame. Ik vind dan wel dat gewoon de persoon die de foto's online plaatst, de foto ervan tussen haalt.

MVG Michiel Saeyens
comment Door bean op dinsdag 9 april 2013 20:43 quote
Volkomen eens met dit.
Het werk mag je niet hinderen
comment Door Mike_v op dinsdag 9 april 2013 20:46 quote
michiel_simpson schreef: ...
Wel vind ik dat de boer tegen de fotograaf maar moet komen zeggen dat hij liever niet heeft dat de foto's online komen. Ik kan dat moeilijk gaan ruiken en heb niet altijd zo'n zin om dicht tegen de bewegende machines te lopen voor een foto.
...

Ooit moet het perceel toch klaar zijn? Dan is het nog steeds aan jouw (de 'gast') om toestemming te gaan vragen of de foto's online gepubliceerd mogen worden. Beste is nog toestemming vragen voordat je een eerste foto maakt Wink .
comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 9 april 2013 22:53 quote
Wat vaak al goed werkt, ook zeker in het buitenland of wanneer je de mensen niet kent, is even zwaaien met je camera. Dan wordt het al wel duidelijk en wanneer de chauffeur het dan niet wil is dat snel duidelijk.

Bedankt voor alle reacties tot zover.
comment Door michiel_simpson op woensdag 10 april 2013 14:53 quote
Mike_v schreef: [..]
Ooit moet het perceel toch klaar zijn? Dan is het nog steeds aan jouw (de 'gast') om toestemming te gaan vragen of de foto's online gepubliceerd mogen worden. Beste is nog toestemming vragen voordat je een eerste foto maakt Wink .
Oh ja maar ik ben nog een jonge kerel, ik ga niet zo ver en ken de boeren meestal. Als zwaaien betekent dat ik foto's mag nemen is het zeker goed. Ook heb ik het druk met school en wil ik niet altijd wachten tot het perceel klaar is (;
comment Door michiel_simpson op woensdag 10 april 2013 14:56 quote
Ook zo ik eventueel nog iets willen opmerken. Als je foto's neemt en deze op internet zet, haal dan gelieve de nummerplaten eraf. Dit kan al met een eenvoudig programma (gratis) als picasa. Met de functie retoucheren kun je de nummer platen wegwerken .
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 10 april 2013 18:44 quote
En waarom zou dat nodig zijn Michiel?
comment Door CaseSound op woensdag 10 april 2013 19:07 quote
Ik maak enkele jaren foto's en vind dit een zeer oprechte opmerking van het loonbedrijf of akkerbouwer die er over klaagt.

Het beste vind ik nog wel werken om op het kop akker te staan waar de persoon niet hoeft te zijn dan stoppen ze meestal wel of maak je even een gebaar van dat het mag. meestal als het mag komen ze wel even gauw een babeltje maken waar de foto's voor zijn en waar de foto's komen, en anders hoor je dat ze het liever niet willen. nummer plaat bedekken heeft weinig zin dan kan je beter het bedrijfs logo ook meteen verwijderen.
comment Door michiel_simpson op woensdag 10 april 2013 19:13 quote
Niels schreef: En waarom zou dat nodig zijn Michiel?
Wel soms wordt er door sommige bestuurders in het zwart gereden. Door het loonbedrijf niet aan het licht te laten komen en door de nummerplaten niet te tonen kunnen ze niets doen met de foto's.
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 10 april 2013 20:33 quote
Dat snap ik maar wanneer iemand langs komt rijden of erbij gaat kijken zien ze dat toch ook direct? In Nederland betekenen de GV (Grens Verkeer) platen helemaal niets. Men kan ook het kenteken van mijn auto natrekken maar veel verder kom je hier niet mee en de politie pakt je altijd. Wink

Ik vind het verwijderen van nummerplaten een beetje ver gaan. Heb nog nooit gehoord dat iemand hierdoor in de problemen kwam?
Laatst aangepast door: Niels op woensdag 10 april 2013 20:34.
comment Door michiel_simpson op woensdag 10 april 2013 21:53 quote
Wel ik deed dit eerst ook niet. Maar nadat ik door sommige boeren maar raar bekeken werd ben ik dit eens weesten vragen, ze zeiden me dat ze graag wat privacy hadden ook. Ik neem foto's van tractors en niet van de boeren.
Ik verwijder mijn nummerplaten, misschien is dit voor niets maar ik neem toch mijn voorzorgen (:

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.