GASTFOTO'S VAN CHRIS KONINGS I

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 13 augustus 2011 14:00

Wie het Algemeen Dagblad Voorne-Putten editie leest heeft hem misschien al gezien. Akkerbouwer Gert Klapwijk in de spruiten. Chris maakte een bijzondere reportage over de gewasbescherming van spruitkool. Op Agrifoto doen we dat nog eens dunnetjes over.
Gewasbescherming: Het is nodig om goede oogsten te krijgen. Veelal denkt men dat gif spuiten op overantwoorde manieren gebeurt, maar hier een voorbeeld van goed samenwerken tussen boer en wetenschap binnen een programma waarin men zo goed mogelijk plaag en bestrijding op elkaar weet af te stemmen, zodat het gebruik van middelen tot een minimum wordt beparkt.

image
De eerste 11 foto's gaan over de koolvlieg. Hiertoe zijn in de spruiten zogeheten "klokvallen" opgesteld. Daarin zit een gele kaart waarop een kleefstof is aangebracht. Maar u ziet ook een flesje met gif (in dit geval mosterdgas).

image

image

image

image

image
Die gele kleur trekt de koolvliegen aan en als deze eenmaal binnen het bereik van de klok en het gas komen, worden ze door het gas verdoofd en zoeken ze hun toevlucht op de gele strip. En daar komen ze uiteindelijk niet meer vanaf.

image

image

image

image

image

image
Op een andere manier wordt gekeken naar koolmotten. Dat gebeurt in zogeheten "deltavallen". Een driehoek van doorzichtig plastic waarin in een kleine capsule een lokstof zit. De mot komt daarop af en belandt uiteindelijk op de bodemplaat die vol zit met kleefstof. Deze keer zaten er heel weinig motten op.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Eén keer per week houdt de landbouwer/spruitenteler ( in dit geval Gert Klapwijk in Rockanje) de aantallen bij en verwisselt hij die flesjes en kaarten en tekent hij de gevonden hoeveelheid vliegen op een lijst in, waarna hij die gegevens doorstuurt naar een bedrijf dat weer in verbinding staat met de universiteit van Wageningen.

image
Als de aantallen groot zijn, zoals u kunt zien op de kaart uit de week van 26 juli, is dat een indicatie dat er een hoop eitjes gelegd zullen zijn en er binnen een paar weken een enorme vlucht van vliegen te verwachten is. Die brengen schade aan het gewas en dus is zo'n hoge indicatie reden om het spuitplan (gewasbescherming) te gaan uitvoeren. Op de gele kaart van dit bezoek waren maar 14 vliegen te zien ( zie de foto). Geen reden om te spuiten dus.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.