AARDAPPELS POTEN MET ZELFBOUW COMBINATIE

Door Niels in Achtergrondartikelen, donderdag 28 april 2011 10:00

Om zelf, naar eigen idee, iets in elkaar te 'sleutelen' is een van de mooiste dingen die je als akkerbouwer kunt doen. Bij akkerbouwbedrijf De Schutter in Dinteloord ging men niet over een nacht ijs. Met hulp van fabrikant Baselier en dealer Van Gemeren werd een unieke en bijzondere machine gebouwd.
image
Hein de Schutter heeft, samen met zijn vader, een akkerbouwbedrijf in het Brabantse Dinteloord. Vader en zoon verbouwen tarwe, aardappelen, suikerbieten en knolselderij op zowel lichte als zware kleigrond. Daarnaast werkt Hein voor machinefabrikant Dewulf in Nederland.

image
Vorig jaar reed De Schutter met een frontfrees en aardappelpoter. Omdat hij graag in dezelfde werkgang ook de aardappelrug op wilde bouwen besloot hij zelf een machine te bouwen. Fabrikant Baselier leverde de hakenfrees, aanaardkappen en een deel van het constructiewerk. De Kverneland Underhaug 3100 aardappelpoter was al in gebruik op het bedrijf. Samen met dealer Van Gemeren bouwde De Schutter afgelopen winter de machine.

image
Om over voldoende grond voor het aanaarden te beschikken werd besloten de gehele combinatie achter de trekker te bouwen. Voorop hangt een Lemken triltand cultivator die de grond vlak legt. De combinatie weegt leeg ongeveer 3000 kg. Daar komt nog 1500 tot 1600 kg aan pootgoed bij.

image
De grond wordt over de gehele breedte aangedrukt door een serie banden. Dit zijn tevens de loop- en aandrijfwielen van de machine. Via een aandrijfas met twee haakse overbrengingen wordt de aardappelpoter aangedreven.

image
De schijven bleven aan de pootmachine zitten. Ze zorgen ervoor dat de stroom losse grond goed voor de aanaardkappen wordt gebracht. Deze zijn van het type 'Long Mountain'. De RVS afstrijkplaten zijn met kunststof bekleed om het aankoeken van grond te voorkomen.

image
Op een drukmeter, die op de hefbok van de machine is bevestigd, is te zien hoeveel druk er op de aanaardkap staat. Deze houdt De Schutter constant op 50 bar. Op het perceel kleigrond, met een afslibbaarheid van 30 tot 60 procent, had de combinatie geen moeite om een volle rug op te bouwen.

image
De omgekeerde pootmachine belemmerd het zicht naar achteren. Daarom werd in de bak een rooster gemaakt. Hierdoor heb je goed zicht op de pootbanden. Ook zit het gewicht nu dicht op de trekker en kan de machine compact worden gehouden.

image
Hier gaat het allemaal om: De poter exact in het midden van de rug met voldoende losse grond. Dit komt de waterhuishouding enorm ten goede. Iets wat in een droog voorjaar goed te merken is tijdens de opkomst. De Schutter verwacht dat het rooien van de Agria's dit najaar een stuk beter zal gaan dan voorheen.

image
Door de lengte van de combinatie was het niet meer mogelijk om met de oude onderlosband te vullen. Daarom werd een nieuwe Cito transportband aangeschaft, die tevens in de schuur dienst doet.

image
Het uiteindelijke productiemodel zal iets afwijken van dit 'prototype'. Zo worden de zijplaten dan uit één stuk gemaakt en wordt de versnellingsbak van de compactfrees naar voren verplaatst, zodat de machine 20 centimeter korter wordt. Het is mogelijk om iedere aardappelpoter op te bouwen, maar onderhandelingen met een pootmachine fabrikant lopen nog. Van Gemeren verwacht dat de machine ongeveer 22.000 euro zal gaan kosten, exclusief aardappelpoter.


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal
Een filmpje van de combinatie, gemaakt door Van Gemeren Mechanisatie.

REACTIES

comment Door Rob90 op donderdag 28 april 2011 16:12 quote
Ik vind het een concept fantastich. Alleen heeft Miedema naar mijn mening een mooiere combinatie: Miedema CP42T met Smart-Float, namelijk een AVR Ge force Compact 3 frees, Miedema CP42T , en aanaardkap (AAK) met MR-control -> automatische vullen AAK. Dit is een gedragen versie.

http://img69.imageshack.us/i/smartfloathef.png/

Of als je een trekker hebt die deze (redelijk) zware combinatie niet kan tillen kan het ook nog in een getrokken combinatie: Miedema CP42P met Smart-Float, hetzelfde als hierboven maar dan met een trekbek en gestuurde wielen voor een goede wendbaarheid.

http://img850.imageshack.us/i/img4246p.jpg/

De rede dat ik voor een Miedema pootmachine zou gaan is dat je de opties van hebt zoals hydraulische aandrijving pootelementen, gebruiksvriendelijke HMI scherm en precieze afleg van de knollen.

Met deze machine zijn nog veel dingen mechanisch geregeld. Op zich niks mis mee alleen wanneer dit geautomatiseerd is is dit natuurlijk minder gevoelig voor fouten.

comment Door Arnout op donderdag 28 april 2011 16:44 quote
En als iemand zo'n baselier koopt en er een hydraulische Miedema CP 42 met 'HMI' scherm op bouwt? Wink

En als je beide 'in de hef' varianten vergelijkt zal die baselier toch wat makkelijker te tillen zijn doordat die poter andersom staat.
comment Door Niels (Administrator) op donderdag 28 april 2011 17:03 quote
Miedema heeft een aantal jaar geleden al eens een getrokken combinatie gebouwd met de pootmachine andersom opgebouwd. Alleen was het nadeel daarvan dat er vier grote banden voor zaten. Dat werkt op zandgrond, maar niet op klei.

Rob, je werkt niet toevallig voor Miedema Wink ?
comment Door Rob90 op donderdag 28 april 2011 17:21 quote
Het was niet Miedema die een aantal jaren geleden de getrokken combinatie bouwde dat was de Duitse firma Fischer landtechnik. Miedema was voor Nederland slechts importeur. Er zat dan wel een Miedema pootmachine op maar het waren geen Miedema machines. Daarnaast was de gewichtsoverdracht niet goed. d.m.v. een ketting aan de trekker moest de machine in evenwicht gebracht worden.

Arnout wat je zegt klopt, alleen zou ik als de trekker het niet heffen kan voor de getrokken versie gaan. Als je een zelfde combinatie als hierboven wil maar dan met een Miedema planter zou ik eens op de website van Fischer kijken: http://www.fischer-landtechnik.com/kartoffeltechnik

Ik werk niet voor Miedema, we hebben thuis zelf een Grimme snarenplantmachine. Ik moet eerlijkshalve wel zeggen dat ik er een half jaar stage heb gelopen en gezien en ondervonden dat de spullen die ze maken goed, degelijk en doordacht zijn.
Laatst aangepast door: Rob90 op donderdag 28 april 2011 17:23.
comment Door Niels (Administrator) op donderdag 28 april 2011 17:30 quote
Ok, bedankt voor de informatie Rob. Ik kende het bedrijf Fischer wel maar wist niet dat die All-in-One ook door hun werd gebouwd.
comment Door Golem op vrijdag 29 april 2011 16:48 quote
Wat mij opvalt is dat er in deze fotoserie een Cormick voor de comibinatie loopt en in de film en eerdere foto's een MF. Er staat dat de MF is vastgelopen. Wordt hiermee bedoeld dat de motor is vastgelopen. Het lijkt er in ieder geval op dat de MF te licht was voor deze combinatie.
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 29 april 2011 19:32 quote
De motor van de MF was inderdaad vastgelopen. Daar staan ook foto's van op deze website. De Cormick is toen gehuurd om het perceel af te maken. De MF heeft gps en op de poter zitten geen markeurs zoals je kunt zien. Dat had de MTX helaas niet dus dat was ff lastig.
comment Door Zuidwester op vrijdag 29 april 2011 20:20 quote
Hebben we eindelijk allemaal grote smalle wielen en een frontfrees, moet alles weer in een machine achterop.
comment Door Schrabbekerke op zondag 1 mei 2011 12:06 quote
@ zuidwester; geld moet rollen hé, maar als je het niet hebt rijden we lekker door met de 'oude' machinesPuh
comment Door nh007 op maandag 2 mei 2011 10:34 quote
of de heren den Ouden en Blijdorp deze discussie even voort kunnen zetten aan de educalaan... Dank u!!

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.