FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 25 & 29-3

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 16 april 2011 19:00

Nog meer aardappelpoters in actie in de Hoeksche Waard op 25 en 29 maart. Eind maart hadden bijna alle boeren wel een groot deel van hun areaal in de grond zitten. Een enkeling was zelfs al aan zijn laatste perceel bezig.
image
Renault Ares 640 RZ met Cappon zaaibedcombinatie en Lely kopeg van akkerbouwbedrijf De Ronde uit Heinenoord.

image

image

image

image
Claas Ares 567 ATZ met een Maschio kopeg en Gruse aardappelpoter.

image

image

image

image

image
Fendt 820 Vario met een Baselier FF 310 frontfrees en Miedema CP 42P aardappelpoter van Novifarm uit Numansdorp.

image
New Holland TS135A met Beco Maxxim 2000 kipper en Keulmac TKK onderlosser.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
NH T6080 met een CHD fronttank en injecteur, Lely Lelyterra kopeg en Miedema CP 42P aardappelpoter van Peter Boer uit Klaaswaal.

image

image

image

image

image
Fendt 714 Vario met AVR Multivator en Gruse VL 20 KLSA aardappelpoter en onderlosser van loonbedrijf A.P Klootwijk uit Strijen.

image

image
Nieuwe NH T7040 met Baselier FF 310 frontfrees en Kverneland Underhaug 3100 aardappelpoter van Halco Biesheuvel uit Heinenoord.

image

image

image
NH T5050 met Mullié kipper en Samon onderlosser.

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Rickjd op zaterdag 16 april 2011 21:47 quote
Ik denk niet dat die miedema ze onderstel dat heel fijn vind zo schuin
comment Door willempie op zondag 17 april 2011 08:43 quote
nee dat vind hij niet lekker nee
comment Door Zuidwester op zondag 17 april 2011 10:49 quote
Ik denk niet dat een aardappelpoter iets 'vind', al ligt die op z'n kop in de sloot.
comment Door Leon_Kramer op zondag 17 april 2011 17:08 quote
mooie pootreportage!

Een aantal GPS telers werken zonder markeurs zie ik. Wat kan het kwaad als je de markeur laat zaken? Het systeem heeft wel eens een storing/wegvallend signaal en het recht voor de rij zetten is zeer belangrijk voor kaarsrecht GPS pootwerk; een markeurstreep is bij beide gevallen een handig hulpmiddel is mijn ervaring.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 17 april 2011 17:17 quote
Waarom zou een markeurstreep helpen bij het recht voor de rij zetten? Je draait hem rond en de rest doet hij zelf, zonder streep.

Over die Miedema poter. Het ventiel van de cilinder was kapot dus zakte de bak af tijdens het vullen. Klein constructie ideetje misschien: Pendelend onderstel net als Grimme.
comment Door Leon_Kramer op zondag 17 april 2011 18:33 quote
Niels schreef: Waarom zou een markeurstreep helpen bij het recht voor de rij zetten? Je draait hem rond en de rest doet hij zelf, zonder streep.

Over die Miedema poter. Het ventiel van de cilinder was kapot dus zakte de bak af tijdens het vullen. Klein constructie ideetje misschien: Pendelend onderstel net als Grimme.

Als je inzet over de dwarse ploegsneden van de kopakker (schokken) en je laat de GPS zelf zijn lijn zoeken (je zit na het draaien al snel 10 cm van de gps lijn zonder markeurstreep) is de kans groot dat je bij het inzetten nog niet netjes recht (0-2 cm offline dist) op de GPS lijn zit (door de tegenwerking van de frontfrees duurt dit nog langer) met als gevolg de eerste meters slingerig pootwerk of tijdverlies/structuurbederf doordat je achteruit moet en het systeem zo op zijn lijn laat komen)
Uit ervaring heb ik ondervonden dat het belangrijk is de trekker + werktuig zelf zo goed mogelijk op lijn moet zetten en dat het systeem daarna aan 5 meter genoeg heeft (dus voor het inzetten) om precies op lijn te zitten. En persoonlijk vindt ik dat markeurstrepen daar goed bij helpen
Laatst aangepast door: Leon_Kramer op zondag 17 april 2011 18:35.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 17 april 2011 23:35 quote
Ok, omdat de kopeg bij ons achter de trekker hangt zullen we daar wel minder last van hebben dan.
comment Door m_den_Boer op maandag 18 april 2011 11:57 quote
Als je steeds een werkgang overslaat helpt een markeerstreepje ook niet meer. En je kunt met je remmen ook helpen om alles recht te krijgen
Laatst aangepast door: m_den_Boer op maandag 18 april 2011 11:58.
comment Door Leon_Kramer op maandag 18 april 2011 12:24 quote
m_den_Boer schreef: Als je steeds een werkgang overslaat helpt een markeerstreepje ook niet meer. En je kunt met je remmen ook helpen om alles recht te krijgen

Das waar (voor de helft van de werkgangen). Bij de eerste werkgangen (zonder markeurstreep) kun je de trekker; als je goed inzoomt op je scherm (in combinatie met de rode/groene lichtbalk) redelijk goed op lijn krijgen. Maar mijn mening is nog steeds dat het met een markeurstreep makkelijker, preciezer en sneller gaat.
En na het inzetten kun met je remmen inderdaad meehelpen maar als je dat moet doen zit je dus niet op lijn en heb je dus wel een slinger in.
Iedereen doet het op zijn eigen manier en niets is goed of fout hè.
Laatst aangepast door: Leon_Kramer op maandag 18 april 2011 12:27.
comment Door ijskonijn op woensdag 20 april 2011 14:14 quote
Je kunt ook een goed GPS systeem kopen dat de positie van de trekker beter bepaalt dan de hier gebruikte systemen. Er zijn systemen op de markt die de trekker op ong. 1 meter rijden recht op de lijn hebben zonder nauwkeurig inzetten. Dat lukt met bovenstaande systemen idd alleen bij netjes recht inzetten.
comment Door williambrooymans op maandag 25 april 2011 22:33 quote
GPS is net als met mobiele telefoons. ieder jaar nieuwe modellen met betere techniek. alleen niet iedereen heeft het geld ervoor over om ieder jaar een update naar nieuw materiaal te toen (tis zo al duur genoeg lijkt me). Vergeet niet dat je GPS ook weg kan vallen en dan is je markeurstreep weer nodig om mooi aan te sluiten als je weer met zelf moet sturen.

hier in de buurt was er ook een boer die het niet meer nodig vond dat er nog markeurs op z'n bietenzaaier zaten sinds ie gps had. moet ie een perceel zaaien waar de GPS wegvalt onder de bomen sta je toch mooi te kijken.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.