GASTFOTO'S VAN CHRIS KONINGS II

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 10 juni 2010 18:00

In de tweede fotoserie van Chris Konings hebben we iets meer actie. Voor de trekkerliefhebbers zijn er foto's te zien van het kunstmest strooien. Ook zijn er beelden van de jonge bietenplanten en zien we hoe de spruiten erbij staan. Laat oogst 2010 maar komen!
Kunstmest:
Toen Wim Quak met de strooier kwam aanrijden, was daar ineens een haas. Een unieke kans om het wegrennende dier vast te leggen. De kunstmeststrooier van Ab de Snayer haalt 40 meter en de snelheid waarmee de korrels worden weggeslingerd is dan ook behoorlijk groot. Het leek of ik in de hagel was terechtgekomen.

image
Ford 6710 met een Beco Super 1600 kipper en Cermax - 400K onderlosser van Ab de Snayer uit Zuidland.

image
Het vullen van de New Holland TM 140 met Amazone ZA-M 3000 strooier.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Suikerbieten:
Tijdens het kunstmest strooien door liep Ab even naar zijn bietenland. En zoals gebruikelijk loop ik dan mee. De boeren die ik fotografeer zijn altijd bereid om me wat meer over hun werk en liefde voor het vak te vertellen. Ik leer veel van hen. Ab is nog van de oude slag. Hij liet mij zien hoe je, als je diagonaal over het land gaat, bij elke stap een bietenplantje zou moeten tegenkomen. En plotseling zag ik dat dat niet zo was. Schade, dus! Ab liet me de oorzaken ervan zien: bietenzaad dat niet goed opkwam, muizen én hazen! Ik begreep nu waarom ik in de week ervoor, toen ik 's avonds in alle rust kon werken aan het vastleggen van ononderbroken lijnen, daar soms niet in slaagde.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Spruiten:
Diezelfde dag even bij Leen van de Polder langs gegaan. Van afstand zag zijn spruitenveld er goed uit, maar de werkelijkheid was ook hier heel anders. Leen liet mij onder andere hoeken over zijn veld kijken, waardoor duidelijk werd dat er heel wat delen tussen zaten die aangevreten waren door hazen. Er blijken er om een of andere reden dit jaar meer te zijn dan andere jaren. Ze veroorzaken echter een forse schadepost en als je alles meetelt (niet tot volle groei komen, buurplanten die ook niet goed kunnen opleveren etc.) kan de schade wel eens oplopen tot 10%. In die wetenschap ga je anders fotograferen en zag ik dus dat erbij zijn bieten ook onregelmatigheden terug te vinden waren. Aan de overkant van de weg, op de andere akker, verscheen even later een van de veroorzakers.'Moet je nu wel of niet extra vergunningen afgeven aan de jagers?' werd de vraag.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Peterm89 op donderdag 10 juni 2010 22:01 quote
Super mooie foto's. Ook erg interessant verhaal erbij.
Vraagje: Wanneer zijn de foto's genomen?
comment Door chriskonings op vrijdag 11 juni 2010 08:52 quote
De series over de spruitenschade bij Leen en kunstmest strooien door Ab en Wim zijn gemaakt op dinsdag 25 mei. Een deel van de bietenfoto's (o.a. waar je Ab op ziet) ook op die dag en de rest van de bietenfoto's komt van een avond rondkijken op 19 mei.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.