GASTFOTO'S VAN JOOST WEVERS

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 2 juni 2010 18:00

In de categorie bijzondere teelten hebben we deze keer: Knolselderij. Voor de mensen uit het zuidwesten van Nederland misschien niets bijzonders maar voor de rest wel. Joost maakte er een mooi verhaal bij over de techniek die tijdens het planten wordt gebruikt.
image
We zien het knolselderij planten bij Mts. de Lint en Hermus Akkerbouw in Klundert door loonbedrijf Lokers uit Zevenbergen. De eerste combinatie is een Case International MXU 125 met voorop een Remac kopeg en achter een zes rijige Ferrari plantmachine.

image
Deze planter heeft drie automaten die de knolselderij planten uit de perspotjes halen. Een wisselsysteem onder de automaat zet zelf twee rijen planten neer. Voorheen waren er veel mensen nodig om dit handmatig te doen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Duidelijk is te zien dat ook hier met RTK-GPS wordt gewerkt. Een werkgang overslaan kan daarom gemakkelijk.

image

image

image

image
Om de planten in top conditie te houden worden ze in de schuur klaargezet en, indien nodig, nat gehouden.

image
Op één hectare worden 65.000 planten neergezet. Dit levert ruwweg 55 ton aan knollen op. De knolselderij is met name bedoeld voor de versmarkt. Na het rooien worden ze in de mechanische koeling opgeslagen waar de beheersing van de tempratuur en het klimaat optimaal zijn afgesteld. Dit is erg belangrijk om de kwaliteit goed op peil te houden.

image

image
De tweede combinatie van loonbedrijf Lokers bestaat uit een Case IH MXU 135 met voorop een Steketee zaaibedcombinatie en bandenpakker. Achterop hangt een Remac kopeg met daaraan een getrokken Ferrari plantmachine.

image

image
Tijdens het planten rijdt de machine op de achterste 13 wielen. Voor het draaien op de kopakker worden de vier rijwielen naar beneden gezet om kort te kunnen draaien. Door het opheffen van de machine en de verstelbare trekhaak kan de machine ondanks zijn lengte toch vrij kort draaien. Er hoeft dus niet veel gestoken te worden om recht voor de volgende werkgang uit te komen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Om te voorkomen dat de plantjes in de zware grond te snel uitdrogen door het warme en winderige weer, maar ook om ervoor te zorgen dat de plantjes snel wortels vormen, stond het beregeningshaspel met een Fendt 714 Vario van Mts. de Lint al klaar om 's nachts de planten te beregenen.

image
Ook hier is weer goed het werk van de GPS te zien.

image
Het plaatsen van de trays met planten gebeurt nog wel door mensen.

image

image
De machine deponeert de lege trays naast de machine.

image

image
Een Volvo BM L50 shovel van Hermus zet de pallets snel op de machine. Op de lepels van de shovel zitten afstand houders gemonteerd om te voorkomen dat de lepels te ver door de pallets heen gaan en mogelijk pallets omgooien of de machine beschadigen.

image

image

image
Met de Fendt 818 Vario van Hermus worden iedere keer twee pallets naar het land gebracht en de lege weer opgehaald.

image

image

REACTIES

comment Door carlo86 op woensdag 2 juni 2010 21:11 quote
Mooie foto reportageSmile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.