GASTFOTO'S VAN ALEX LAEVEN II

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 21 maart 2010 18:00

In de vorige fotoserie van Alex Laeven werd zijn Steyr 540 uitgelicht. Toen zagen we op de achtergrond al een Fordson staan. In deze tweede reportage kijken we eens beter naar deze 77 jaar oude trekker die een bijzonder verhaal heeft te vertellen.
Over de Fordson Model N schrijft Alex het volgende:

"Ik werk al bijna 25 jaar voor kasteel Vaeshartelt. Dit is een conferentie hotel in Maastricht. Toen we vorig jaar een perceel van zes hectare rond het kasteel erbij kochten stonden in diversen schuurtjes verschillende oude werktuigen. De machines waren natuurlijk één bonk roest maar, wat stond daar onder een oud dekzeil? Nou, hier schrok ik toch wel even van, hier was ik al dertig jaar naar op zoek. Het was een Fordson N uit 1933. De trekker is origineel aangeschaft door grootindustrieel P. Regout die hier op het kasteel woonde. Ze hadden bij het kasteel grote percelen met hoogstam fruitbomen. Voor het spuiten van de fruitbomen werd deze tractor gebruikt. Toen ik hem vond was hij nog aangekoppeld aan een grote sproeier. De tractor was laag aan de grond en had bijna geen uitstekende delen. Dit was nodig omdat hij onder de laag hangende takken door moest. Ik heb de tractor de volgende dag uit de schuur gehaald. Dit was een hele klus om beweging in de achterbrug van die Fordson te krijgen. De olie was stroop geworden. De Fordson mag eigenlijk niet getrokken worden omdat hij een wormtandwiel aandrijving heeft. Maarja, dan toch maar heel langzaam de aanhanger op met die vierkante wielen. Toen op naar Ransdaal, wat een bekijks had ik. Maar nu, zou die nog lopen? Nou, er was nergens geen beweging in te krijgen. De eerste bouten van het moterblok draaide allemaal dol. Toen volgde er nog achtien. Maar ik moet de moed er in houden dachten we. Ik had twee Fordson freaks gevonden die wel zin in hadden in de restauratie. We hebben de hele tractor gestript. Ik heb wel een paar weken met pikzwarte handen rondgelopen. Gelukkig was de krukas perfect en dat was ook bijna het enige. Toen moesten we maar ergens onderdelen vandaan halen. Het meeste hebben we uit Engeland gekocht. Zo hebben we de Fordson beetje bij beetje in elkaar gezet. Inmiddels duurde het voor mij te lang. Benzine er in en aanslingeren. Er kwam geluid, knallen! Ja, zonder knalpijp. Maar hij liep, en dat deed goed na een jaar sleutelen. Nu nog de juiste afstelling bij een warme moter en klaar is de Fordson. Alleen een kwastje verf, dan ziet hij weer als nieuw uit. Ook kwamen er nieuwe banden onder. Nu mag de trekker gezien worden, toch?"

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door massafout op zondag 21 maart 2010 18:21 quote
mooie trekker Loveit
comment Door casepowercase op zondag 21 maart 2010 19:12 quote
deze trekker moet je nog met dan hand aan slingerenWink
comment Door Joris op zondag 21 maart 2010 19:54 quote
zozo hadden ze toen al verstelbare assen achterop
comment Door alexlaeven op maandag 22 maart 2010 18:00 quote
door twee op de achteras aan te draaienbauten komt de velg van de gekartelde as af:en kan de band verwissed worden wat een slimme mensen van FORD.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.