GASTFOTO'S VAN CHRIS KONINGS VI

Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 19 maart 2010 18:00

We blijven bij het sorteren van de spruiten in deze tweede fotoserie van Chris. Zo zien we deze keer de fijnsortering. Geen gerommel op deze afdeling maar camera's en computers die het gehele proces in de gaten houden voor top kwaliteit.
image
Vanaf de lopende band die uit de bunkers komt worden de spruiten middels rollers verder door het sorteringsproces geleid. Dit proces verloopt geheel computergestuurd. Gert stelt op de computer in waaraan de spruiten moeten voldoen en wat hun toelaatbare afwijking mag zijn.

image

image
Onder het rollenbed zitten sproeiers die het rollenbed nat houden. De spruiten rollen er dan overheen en op die manier wordt ervoor gezorgd dat er één gelijke onderkleur ontstaat, Daarnaast voorkom je op deze manier dat er bijvoorbeeld blaadjes aan het rollenbed blijven plakken waardoor de camera's van streek kunnen raken en bijvoorbeeld goede spruiten uitselecteren.

image

image

image
Dat gebeurt met camera's die de spruit razendsnel 6x fotograferen tijdens de passage op het rollenbed.

image

image
Om er zeker van te zijn dat de camera de spruiten ook goed ziet worden de kleine maten (A en D) door een zogeheten verenkelaar keurig netjes recht op het rollenbed geplaatst. Zou dit niet plaatsvinden, worden de spruiten niet door de camera's gelezen en gecontroleerd. Bij de grotere spruiten ( B maat) is dat niet nodig.

image
Spruiten die niet voldoen, worden aan het eind van de bak door middel van hoge druk injectoren razendsnel naar beneden geblazen en komen op een transportband terecht die hen afvoert naar de afvalbak.

image

image

image

image

image

image
De tot nu toe nog steeds goedgekeurde spruiten belanden vervolgens in de sorteerkamer. Daar komen zij op een rolband terecht en worden de laatste onregelmatigheden met de hand eruit gehaald.

image

image

image

image
De snelheid waaronder gewerkt kan worden is regelbaar. Vanuit de sorteerkamer kan men middels een TV-monitor precies in de gaten houden hoe het staat met de sortering van de lading die zojuist is binnengebracht.

image

image

image

image

image
Alles wat deze laatste controle niet goed passeert, komt ook via een band in de afvalkist terecht, terwijl de goede spruiten op een band komen die hen naar een silo voert van waaruit verder transport wordt geregeld.

image

REACTIES

comment Door jantjuh op vrijdag 19 maart 2010 20:13 quote
super intresant!!Biggrin
comment Door chriskonings op vrijdag 19 maart 2010 20:17 quote
Dat vond ik dus ook. Nooit geweten hoe de spruit van stok, via de plukker in een kipper naar de sorteerband komt en uiteindelijk door de sortering in de winkel en op je bord.
comment Door jantjuh op vrijdag 19 maart 2010 20:18 quote
vind ik ook aleen k eet ze nie
(wa n boer nie kent fret ie nie!)Loveit
comment Door chriskonings op vrijdag 19 maart 2010 20:27 quote
dan mis je écht wat.De mannen die ik deze winter heb gefotografeerd produceren één voor één heerlijke spruiten. Ik heb er in de afgelopen maanden erg van genoten.
Maar ja,..........aan alle goede dingen komt een eind.
In het najaar zijn ze er weer.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.