DEUTZ-FAHR POWERPRESS 120H

Door Peter in Achtergrondartikelen, zaterdag 19 december 2009 19:00

De Deutz-Fahr PowerPress is een zeldzame en bijzondere machine. Half jaren 90 werd deze gebruikt voor het persen van onder andere vezelhennep. Nog steeds worden enkele van deze merkwaardige machines in Noord-Nederland ingezet bij het persen van stro en hennep.
imageBegin jaren 90 werkte de Duitse machinefabrikant Deutz-Fahr aan enkele bijzondere projecten. De PowerPress 120H is er daar één van. Het idee achter deze zelfrijdende grootpakpers was goed Toch werd het geen succes. Agrifoto ging op zoek naar de geschiedenis van deze machine en waarom het nooit een succes werd



imageTijdens de Agritechnica beurs van 1993 in het Duitse Hannover lanceerde fabrikant Deutz-Fahr zijn nieuw ontwikkelde PowerPress en lokte hiermee veel reacties uit. De bijzondere machine maakt gebruik van een maaidorser chassis, Command Cab II cabine en een hydrostatische aandrijving. Ook de motor, een luchtgekoelde 164 kW (223 pk) Deutz, werd gebruikt voor combines. Het persgedeelte kocht Deutz-Fahr kant en klaar in bij Fortschritt.
De productie van de PowerPress begon in 1994. Drie pick-ups met een breedte van 3, 6.4 of 9 meter zorgen voor de gewasinvoer. De 3 m versie kwam van D-F\'s hakselaar terwijl de brede versies speciaal werden gebouwd voor het oprapen van twee of drie zwaden stro of hooi tegelijk. In 1995 kwam daar een opklapbare 8.4m brede versie bij die niet afgekoppeld hoefde te worden. Met deze pick-up was het theoretisch mogelijk om honderd balen per uur te persen met een gemiddelde capaciteit van 35 ton per uur. Voor transport werden de 6.4 m en 9 m pick-ups vervoerd op een kar die tevens als verzamelwagen diende. imageIn het land zorgde de verzamelwagen, leverbaar met één of twee assen, voor het verzamelen van de grote balen wat het transport vergemakkelijkte. In 1995 volgde een drie assige wagen met stapelfunctie zodat tot 12 balen drie hoog vervoerd konden worden achter de pers. Ook werd het toen mogelijk om 40 km/h te rijden op de openbare weg. Voorheen was dit 20 km/h. Helaas was alleen de PowerPress zelf toegelaten en niet de transportwagen. Wie dus deze snelheid wilde halen kon dit alleen doen met de 3 m pick-up.

imageTijdens het persen van stro of hooi ging het de PowerPress goed af maar het taaie vezelhennep bleek een ander verhaal. De teelt van dit gewas was op dat moment opkomende in Noord-Nederland en de PowerPress werd geschikt bevonden voor het persen van de gedroogde, gehakselde, stokken. Het feit dat deze pers geen gebruik maakte van een voorkamer en daardoor een beter resultaat afleverde viel bij gebruikers in de smaak. Voor het persen van hennep moest de machine wel worden aangepast zodat de vezel niet om kettingen en meenemers ging wikkelen en zo brand veroorzaakte. image
Niet alleen bij het persen van de droge hennepvezel, maar ook bij stro, bleek al snel dat de machine erg brandgevoelig was. De luchtgekoelde motor is namelijk bovenop de pers gemonteerd en wanneer deze erg warm wordt tijdens de zomermaanden is het, in combinatie met veel ronddwarrelend stof, een potentieel gevaar. Een groot aantal van deze machines zijn dus ook op deze manier aan hun einde gekomen.

imageNog steeds zijn er enkele van deze bijzondere machines in Nederland te vinden. Loonbedrijf Stevens uit het Groningse Wildervank gebruikt nog steeds een PowerPress 120H voor het persen van stro. Ook vezelhennep verwerker Hempflax uit Oude Pekela gebruikte tot voorkort vier PowerPress machines alhoewel deze momenteel te koop staan.
Afgezien van een klein gebied in Noord-Nederland is de kans vrij klein dat je een PowerPress tegen zult komen. De hoofdoorzaak hiervoor is het feit dat veel van deze machines in vlammen zijn op gegaan.
imageDeutz-Fahr zelf besteedde na 1995 maar weinig tijd aan het doorontwikkelen van deze machine. Het werd dan ook nooit een groot succes. Inmiddels hebben de huidige, getrokken modellen, hun plek bewezen met evenredige capaciteit. Het grote voordeel hierbij is dat de trekkermotor verder verwijderd is van het droge materiaal. Ook is het nu mogelijk om een brede zwadhark te gebruik wat de wijde pick-up overbodig maakt.
Deutz-Fahr stopte de productie in 1998 nadat er te weinig vraag was voor de machine. Ook deze ontwikkeling van D-F mocht geen succes worden.

Alle bovenstaande foto's zijn genomen door Agrifoto crewlid Hendrik Robben.

image

REACTIES

comment Door tristan op zaterdag 19 december 2009 19:48 quote
dat zouden wij thuis ook nog moeten hebben
comment Door dries op zondag 20 december 2009 00:05 quote
mooi document
en weet er iemand op welke site die persen te koop staan
comment Door Niels (Administrator) op zondag 20 december 2009 00:55 quote
Traktorpool.
comment Door John op zondag 20 december 2009 09:53 quote
tring, tring
"met de brandweer"
"met de loonwerker, ik ga zo persen, komen jullie ook?"
"hoezo, heeft u nog een pers over dan?"
"ja dit is de laatste!"
comment Door Jeroen op zondag 20 december 2009 15:27 quote
Super Humor John !! Puh Smile
comment Door jantjuh op zondag 20 december 2009 17:23 quote
haha
goed artikel weer wat geleertLoveit
comment Door Gerbert op vrijdag 25 december 2009 21:36 quote
Mooie artikel Niels, ceep 'm coming.
Ik meen me te herinneren dat DF een "veyronnetje" maakte (te grote beloften) met deze machine. Ze beloofde een bepaalde capaciteit met alle balen op de kopakker maar dit werd niet gehaald doordat de verzamelwagen niet naar wens werkte.Volgens mij kwam een Nederlands bedrijf toen met een betere versie verzamelwagen.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 4 januari 2010 20:38 quote
Klopt Gerbert. De eerste verzamelwagen van Deutz-Fahr kon geen lagen stapelen. Toen heeft een loonwerker in Groningen zelf een systeem ontwikkeld voor de verzamel/stapelwagen omdat D-F te traag was. Maar hun machine is (ook) afgebrand. End of an era.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.