JOHN DEERE T660I COMBINE

Door Peter in Achtergrondartikelen, vrijdag 11 september 2009 20:09

John Deere lanceerde in 2007 haar nieuwe T serie maaidorsers. Inmiddels draaien enkele van deze machines ook in Nederland. Dealer Everts Groningen ging de boer op met een T660i ter demonstratie.
John Deere dealer Everts Groningen B.V. trok deze zomer langs verschillende akkerbouw- en loonbedrijven met een John Deere T660i combine. Agrifoto bezocht deze demo machine op twee verschillende plekken. In de omgeving van Scheemda, op de Groninger klei, en in het Drentse Roswinkel, bij loonbedrijf Harry Kuper uit Ter Apel.

imageOm de machine gelopen maakt hij een nette en afgewerkte indruk. Alle draaiende delen zijn verborgen achter grote beschermkappen. Voor staat deze donkergroene machine op Michelin banden van het formaat 800/65 R32 en achter op brede Flotations van Vredestein. Hoewel het weer niet overhield en het graan net droog genoeg was om te kunnen dorsen werd toch het gehele perceel geoogst en hebben we de machine uitvoerig aan het werk gezien.
De John Deere T660i is uitgerust met een 620R maaibord dat een werkbreedte van 6,10m heeft. Na het maaibord gaat het gewas via een lang invoerkanaal (wat goed zicht geeft op het maaibord en de stoppellengte) naar de 167cm brede dorstrommel. Deze heeft een diameter van 66cm en is voorzien van 10 slaglijsten. De dorskorf die hier omheen zit heeft een oppervlakte van 1,15m2.
imageNa de dorstrommel volgt een tandenafscheider en de afneemtrommel. De T660i beschikt over zes schudders met een lengte van 325 cm. De graantank, met een inhoud van 11000 liter, bleek groot genoeg voor het perceel van 1100m lang waar de machine gedemonstreerd werd. In minder dan twee en halve minuut wordt de tank geleegd .In de graantank bevindt zich ook een vochtmeter die continu het vochtgehalte meet die ons tijdens de demonstratie van vrij betrouwbare gegevens voorzag. De 13,620kg zware machine wordt aangedreven door een zes cilinder DPS motor die, met behulp van een turbo, 262 kW (350pk) levert. De 800 liter grote diesel tank biedt genoeg capaciteit voor een lange werkdag.

imageDeze machine in het bijzonder beschikt over Autotrack (GPS), Prodrive (Transmissie) en Harvestsmart dat te herkennen is aan het cijfer i in de typenotering van de T660.
Autotrack is de naam die John Deere geeft aan haar automatische besturing via RTK-GPS.
De Starfire ontvanger en Greenstar 2 monitor zorgen ervoor dat op een duidelijke en gebruiksvriendelijke manier het automatisch recht rijden goed te bedienen is. Autotrack maakt het mogelijk om in het perceel op een willekeurige plek door te steken. Omdat ook in het donker bij volle werkbreedte kan worden gereden is hierbij een hogere capaciteit haalbaar. Men kan kiezen tussen een handmatig systeem waarbij je visuele aanwijzingen krijgt en zelf moet sturen, of een volledig automatisch systeem waarbij er alleen op de kopakker een handmatige ingreep nodig is om de volgende werkgang in te zetten.
Prodrive is John Deere’s automatische schakeltransmissie die volgens de fabrikant tot 64% meer trekkracht levert bij 8km/h en bij moeilijke oogst omstandigheden uitkomst biedt. Dit systeem is onder andere ook in de hakselaars van John Deere te vinden.
imageHet systeem Harvestsmart regelt en controleert de maximale werksnelheid via een ingevoerde maximum waarde. Bijvoorbeeld die van het verlies of de invoer hoeveelheid. Gekoppeld aan Prodrive kan men hiermee het maximale uit de machine halen. Stel; Je wilt een maximaal verlies van 1%. Dan meet de machine continu of deze waarde niet wordt overschreden en past hij zich, indien nodig, hiernaar aan en verlaagd de rijsnelheid.
Zijn deze drie systemen samen aanwezig dan zorgt dit ervoor dat de chauffeur zijn werk ontspannen kan doen en voldoende fit blijft bij tijdens werkdagen en bovendien een hogere capaciteit behaald.
In de cabine van de T660i is het goed toeven. Hij is groot, ruime en bovenal stil. In de rechter cabinestijl zijn verschillende monitoren ingebouwd die een overzicht geven over de instellingen van het dorsmechanisme en algemene gegevens als rijsnelheid, motortoerental, temperatuur en dergelijke.

De T660i maakt een comfortabele en gebruiksvriendelijke indruk en mede door de opties
Autotrack, Prodrive en Harvestsmart beschikt John Deere met deze machine over een combine die volledig bij de tijd is en goed op kan tegen haar concurrenten.

Met dank aan, en medewerking van: Everts Groningen B.V en loonbedrijf Harry Kuper uit Ter Apel

Hendrik Robben Agrifoto.nl

REACTIES

comment Door ChristV op vrijdag 11 september 2009 21:54 quote
Is eens goed om te weten.
Meschien komen er wel meer van deze artikelen?
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 11 september 2009 22:38 quote
We proberen regelmatig nieuwe artikelen op de website zetten.
comment Door dries op zaterdag 12 september 2009 00:08 quote
@niels
moet het eigenlijk over tractoren gaan of mag het ook algemeen de landbouw zijn
en beurzen
comment Door Hendrikrobben (Crewlid) op zaterdag 12 september 2009 17:18 quote
Mochten de kijkers nog tips of ideeën hebben voor of over artikelen dan mag men zich altijd melden bij de redactie van Agrifoto .
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 12 september 2009 23:18 quote
dries schreef: @niels
moet het eigenlijk over tractoren gaan of mag het ook algemeen de landbouw zijn
en beurzen
Algemeen landbouw mag ook als het maar interessant is voor de lezers en iets toevoegt aan de website. Beurzen komen daar niet echt voor in aanmerking. We proberen met de artikelen niet hetzelfde nieuws te geven als alle vakbladen e.d al doen. Fotoseries natuurlijk wel maar de catagorie 'uitgelicht' is voornamelijk bedoeld voor speciale, bijzondere of mooie trekkers, machines e.d uit de landbouw.
comment Door rieksbenjamins op dinsdag 1 december 2009 15:59 quote
mooi dingSmile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.