TECNOMA VELDSPUIT

Door Peter in Achtergrondartikelen, dinsdag 18 augustus 2009 19:19

Zelfrijdende veldspuiten van de Franse fabrikant Tecnoma zijn in Nederland zeldzaam. Agrifoto ging op zoek naar de enige, nog werkende machine die regelmatig ingezet wordt voor de spruitkool op een loonspuit bedrijf in Heinenoord (ZH).
imageTecnoma, fabrikant van veldspuiten uit het Franse Epernay Cedex, is in Nederland een vrijwel onbekende naam. Veel groter is men in thuisland Frankrijk waar gedragen, getrokken en zelfrijdende veldspuiten worden gebouwd. Het bedrijf werd in 1952 opgericht en begint met het bouwen van verschillende veldspuiten. Anno 2009 heeft het bedrijf een uitgebreid pakket aan machines voor de landbouw, fruitteelt, en wijnbouw.

imageBegin jaren negentig wordt door het bedrijf Indumij uit Dordrecht twee zelfrijdende Tecnoma veldspuiten naar Nederland gehaald. Omdat de machines een grote bodemvrijheid hebben blijken ze uiterst geschikt voor de teelt van spruitkool in Zuid West Nederland.
Een klein tweewiel aangedreven, mechanisch model en een grotere vier wiel gestuurde, hydrostatisch aangedreven machine, worden naar Nederland gehaald.
“Begin 1994 kochten wij deze Tecnoma veldspuit.” verteld Dhr. De Ronde, eigenaar van de UT 80 R. De twee wiel aangedreven machine. “Dat ging niet zonder slag of stoot.”
imageDe machine bleek vrijwel ongeschikt onder Nederlandse omstandigheden en had vooral problemen met de pompcapaciteit. Volgens De Ronde komt dit doordat in Frankrijk men meestal vanuit een bron water haalt en hiervoor aanzienlijk minder kracht nodig is dan de sloten waar men in Nederland mee werkt. Daarom werd de Volutop pomp van Tecnoma veranderd zodat een grotere pompcapaciteit behaald kon worden en er probleemloos uit de sloot kan worden getankt.
Inmiddels is de UT 80 de nog enige in werking zijnde Tecnoma machine in Nederland.
“De grotere veldspuit werkte lang zo goed niet als die van ons en werd na een aantal jaar uit gebruik genomen. Hij is toen voor oud ijzer weg gegaan” weet De Ronde.
imageDat kan voor de machine die wij bezochten niet gezegd worden. Naast een akkerbouwbedrijf runt De Ronde ook een loonspuit bedrijf en wordt met twee machines gewerkt.
“Enkele jaren geleden hebben wij onze JCB Fastrac met Hoegen Dijkhof opbouw-veldspuit verkocht en vervangen met een nieuwe, getrokken veldspuit.” Zo verteld De Ronde.
“De Tecnoma is toen een wat rustiger leven gaan leiden en wordt nu alleen nog maar gebruikt in de spruitkool waar zijn wendbaarheid en bodemvrijheid goed van pas komen.”
De tweewiel aangedreven machine heeft een Iveco motor en een tank van 2200 liter. Van de 28 meter brede spuitbomen, die in twee stukken opklapt, kan menig Nederlandse fabrikant nog wat leren volgens de Ronde. “Na zestien jaar actieve dienst is er nog geen scheurtje of plekje roest op de bomen te vinden dankzij regelmatig onderhoud.”
imageOnderdelen zijn er voor de machine in Nederland niet te vinden maar voor kleine reparaties is dit geen probleem. Destijds werd gekozen voor het wat simpele en kleinere model omdat het prijsverschil met de hydrostaat te groot was. Dat maakt deze kleine Fransman tot een goed werkende machine. “Toen de machine net nieuw was kwamen genoeg mensen hem bekijken. Dat was heel wat zo’n grote veldspuit in de polder.” Lacht De Ronde.
Inmiddels is de machine maar een kleintje in vergelijking met de veldspuiten die vandaag de dag over het land rijden, maar voor De Ronde is dat zeker geen reden om deze machine te laten staan.

REACTIES

comment Door Daniel op donderdag 20 augustus 2009 14:18 quote
Weer een mooi interresant artikel, top!

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.