FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1978 XII
Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 5 april 2025 19:00
Het jaar 1978 werd afgesloten met een artikel over een rooidemonstratie zetmeelaardappelen in de Veenkoloniën. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan Fiat-importeur Leonard Lang in Apeldoorn en is er aandacht voor pootgoed.

Het ontsmetten van pootaardappelen is akelig werk maar het moet gebeuren. Op 7 september organiseerde ZPC te Stiens een demonstratie met ontsmettingsmachines. Hier een Kooi dompelbak waarbij de poters in kuubskisten of zakken worden aangevoerd en 20 minuten gedompeld.

De machine van Conop met voorwasinrichting voor 5 ton per uur.

Dompelbak van Gebr. Polstra. Eén van de 2 containers wordt uit het bad gehesen en afgetapt.

Rooktent met frame van NBC Leeuwarden waarmee 10 ton per 2 dagen behandeld kan worden.

Machine van Van Manen waarmee 1 ton per uur in voorkiembakken gedaan kan worden.

Al vanaf 1908 wordt in de VS gewerkt aan machinaal kooloogsten. In 1971 was de West-Duitse Rustica van Bleinroth de eerste Europese machine. Hier het vooraanzicht van de opnameinrichting.

Detail van de ontbladerinrichting met 2 aangedreven rollen en een vijzel.

De Rustica is er zowel in een uitvoering met verzamelbunker en als wagenrooier.

Het mengen in een voermengwagen vraagt veel vermogen.

Een voerbandinstallatie.

Proefopstelling van de bestuurde voerband.

In 1968 stichtte Leonard Lang in Apeldoorn het dieselcentrum. Al in 1882 begon J.L. Lang Sr. In Amsterdam met de verkoop van fietsen. In 1916 werd het agentschap voor Fiat automobielen verworven. Sinds die tijd zijn beide namen met elkaar verwerven. In 1958 werd de eerste Fiat trekker in ons land getoond: de 18 pk La Piccola op de Zuidlaarder Beurs. Hier worden Fiat trekkers voor de aflevering gereed gemaakt.

Het dieselcentrum vanuit de lucht gezien dat sinds 1968 actief is. Het voordeel voor Lang was dat Allis-Chalmers stopte toen Lang met Fiat begon. Het bedrijf kon zodoende gebruik maken van goed ingevoerde trekkerdealers. Eerste Fiat-dealer in Nederland was de firma Weevers in Marknesse. Na de La Piccola kwam al snel de 411R met 40 pk.

Het bleef niet bij trekkers en al snel kwamen Laverda maaidorsers en Gallignani persen in het programma, gevolgd door Celli frezen en Scalmana kranen. In de jaren 70 werden daar Wühlmaus, Sölve en Baselier aan toegevoegd. Hier de assemblage van zelfrijdende Wühlmaus aardappelrooiers in het dieselcentrum.

Op 5 oktober werd in Nieuw-Buinen een erkende demonstratie aardappelrooimachines gehouden bij de heer J.E.H. Smit. Hier de 2-rijïge Grimme DN 3 bunkerrooier met kneusinrichting achter de egelband.

De 2-rijïge Grimme DN 2 wagenrooier met gewijzigde diabolorollen, fijnere zeefketting en kneuzer achter de egelband. Ervoor een Fendt Farmer 106S. Let ook op de opvallende plek van de spiegel!

De 2-rijïge Wühlmaus-Climax CWB was voorzien van een prototype opvang-kneusinrichting en een blazer voor extra reiniging.

De Amac EK 2 met opvang- en kneusinrichting. Voor de Veenkoloniën uitgerust met een invoerrondsel en egelband.

Dubbellucht op rijenafstand aan een Same Buffalo 120 om ruggenbeschadiging te voorkomen.

Eenrijïge Sterbo met opvang- en kneusinrichting.

De Amac K is een nieuwe opraapkneuzer met o.a. aangedreven invoerrondsels en een roterende verdeler achter de eerste ketting.

In de trekkertest deze keer de International 1055. De trekker heeft een D-358 6-cilinder motor die 74,8 kW levert. De trekker en motor komen uit Duitsland, de versnellingsbak uit Frankrijk.

De vestiging in Hazerswoude van Hoegen Dijkhof, die in 1974 werd geopend, is fors uitgebreid. Zo is er een showroom gekomen en de werkplaats vernieuwd. Er worden Mercedes Benz trekkers, Renault bedrijfswagens, Stoll, Accord, Justus, Mengele en de bekende HD veldspuiten verkocht.

Ruim 80% van het Nederlandse cement wordt onverpakt afgeleverd. Ruim de helft via het schip en 46% per vrachtauto. De rest gaat via het schip.

Het fabriekscomplex van Bomford en Evershed. Links op de voorgrond het oude kantoorgebouw en rechts het nieuwe onderdelenmagazijn. Ongeveer 100 jaar geleden kochten de gebroeders Bomford een Fowler stoomploeg om loonwerk mee uit te voeren. Al snel was de vloot uitgebreid tot 50 stoomlocomobielen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf druk met het in cultuur brengen van grond en aanleggen van vliegvelden. Hiervoor werden veel machines zelf ontwikkeld. Na de oorlog kreeg de machineontwikkeling een belangrijke impuls. De loonwerkactiviteiten werden in 1967 afgestoten en de productie richt zich nu op klepelmaaiers, cultivators, woelers, grondverzetwerktuigen en sneeuwschuiven.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.