FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1978 IX

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 30 maart 2025 19:00

Landbouwmechanisatie neemt een kijkje bij de RIJP voor de inzet van 'zeer zware wieltrekkers' in de polder. Ook werd een grote graslanddemonstratie in Engeland bezocht en zien we de laatste innovaties op het gebied van de suikerbietenoogst.
image
Een heel groot artikel beschrijft het gebruik van grote wieltrekkers en werktuigen bij het Grootlandbouwbedrijf van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Het huidig werkgebied ligt bijna volledig in Zuidelijk Flevoland. In 1978 bedroeg het totale bouwplan 22.000 hectare, verdeeld over 7.100 ha koolzaad, 13.000 ha granen en 1.800 ha andere gewassen. De 80 kW Massey Ferguson 1200 kniktrekker met 5 ton Amazone kunstmeststrooier heeft een werkbreedte van 18 meter. De trekker voor de strooier levert het hydraulisch vermogen om de bakken te kippen.

image
Een White Field Boss 4-180 met 180 pk aftakasvermogen en een Dondi greppelfrees. In 2 werkgangen wordt een greppel gefreesd met 120cm bovenwijdte, 60cm diepte en 30cm bodembreedte.

image
MF 1200 kniktrekker met 6m brede Hassia zaaimachine die zaait over een greppel.

image
Dezelfde trekker maar dan met een 7-schaar rondgaande Rumptstad ploeg met aanstortbord aan de greppelzijde. De ploeg heeft een werkbreedte van 2,55m.

image
De White kniktrekker met een 10-schaar Överum rondgaande ploeg met 3,80m werkbreedte. Dit is een zgn. ‘gelede ploeg’ die in het midden kan scharnieren omdat de 12m brede akkers rond liggen.

image
White en Wiberg triltandcultivator met 10,7m werkbreedte. De machine is uitgerust met egaliseerborden, verstelbare tanden en een achtereg.

image
White kniktrekker met MF schijveneg bezig met heffen in transportstand. De machine heeft een werkbreedte van 10,5m. In 1974 bestond het machinepark uit 200 wieltrekkers en 100 rupstrekkers. Op 1 januari 1978 zijn er 98 lichte en middelgrote wieltrekkers, 60 grote wieltrekkers, 68 kniktrekkers, 10 extra grote kniktrekkers en 44 rupstrekkers.

image
Op 24 en 25 mei werd in Kenilworth bij Coventry de 9e nationale graslanddemonstratie gehouden. Deze demo wordt eens per 3 jaar gehouden. Er is 56 hectare demonstratieterrein beschikbaar. Hier een JF cirkelmaaier met schudkneuzer.

image
Pöttinger opraapwagen met opgebouwd tankje voor mierenzuur en spuitdoppen boven de opraper.

image
Kuhn cirkelmaaier met schudkneusinrichting en een werkbreedte van 2,40m.

image
Taarup 305 cirkelmaaier met 5 maaischijven en schudkneusinrichting met 2m werkbreedte. Ervoor staat een Leyland trekker.

image
Getrokken maaier van Krone (2,70m werkbreedte) en 2 harkborden.

image
Kuhn Girostar GRS 25 met 2 schuin achter elkaar geplaatste elementen tijdens het wiersen.

image
Hay Lely met in V-vorm geplaatste harkborden.

image
Getrokken New Holland hakselaar met een opgebouwde motor achter een Ford 6600. De conversie werd gedaan door het bedrijf Gardner.

image
Sanderson SB 754 TC ruwterreinheftruck met grasvork, afschuifbord en bovenklem.

image
Massey Ferguson 130 directzaaimachine die de redactie aanmerkt als doorzaaimachine.

image
Kidd voerwagen met opgebouwde krachtvoerbak en weegapparatuur.

image
Leyland met 3-rijïge bietenkopper en bladafvoer naast een John Deere 4230 met Brimont kipper. Dit is het Schmotzer R3-in 2 systeem.

image
Ford met Rational Nova 2-rij:ige bunkerrooier.

image
Drierijïge eenfasesysteem met voor ontbladeren met een Gyro maaikneuzer. Achter een Bedelift rooier/lader. De trekker is een Deutz Intrac 2003.

image
Italo Svizzera 3-rijïge eenfasesysteem als zelfrijder.

image
International 844-S met een ontbladeraar en zwadrooier van Herriau.

image
Zesrijïge WKM kopper op een zelfrijdende zwadrooier van dit merk.

image
Indien achter de achterwielen wordt gerooid is een nauwkeurige spoorbreedte en dubbele montering noodzakelijk. De bandenmaat moet beperkt blijven tot 9.5-48.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.