FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1978 IV
Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 20 maart 2025 19:00
Eveneens in het maartnummer van 1978 stonden nog veel meer foto's. Over de historie van Fendt bijvoorbeeld en Allis-Chalmers en Walterscheid. Ook zijn er verschillende nieuwe machines op de Nederlandse markt waarover het vakblad bericht.

De Vavee slootreiniger kan snel en gemakkelijker aan de trekker worden gebouwd en afgenomen.

Door de Landwirtschaftskammer Weser-Ems werden 3 regionale demonstraties georganiseerd met machines voor het uithalen van kuilvoer. Hier een elektrisch aangedreven mes voor het snijden van kuilvoer en hooi.

Strautmann kuilvoersnijder met hydraulisch bediend mes langs het raam.

Lengerich Silostar 140H. Het snijden gebeurt door een horizontaal rondlopende ketting aangedreven door de aftakas.

Kuilvoersnijvork met hydraulische topstang.

Bij de Hydro Silo Boy wordt het mes door een hydromotor aangedreven.

Telma Silohex kuilvoerfrees.

Diadem SEV 35 freeswagencombinatie.

Diadem SEV 20.

Voermengwagen met onderin de bak een roervleugel en opzij 2 vijzels.

Medamix voermengwagen.

Baas voorlader met hydraulisch bediende bovenklem.

De fabriek van Walterscheid in Lohmar. Hier worden o.a. tussenassen (aftakassen en driepuntskoppelsystemen geproduceerd. Jean Walterscheid begon in 1919 met een werkplaats voor het maken van fietsonderdelen in Siegburg. Tegenwoordig is de landbouw het belangrijkste segment. Zij is goed voor 70% van de omzet.

Driedelige tussenas voor het overbruggen van grote lengteveranderingen. In 1953 introduceerde Walterscheid de tussenas met afscherming.

Bij de Super Quick tussenas kan de tussenas met een handel ontgrendeld worden en van de as worden geschoven.

Walterscheid heeft nu ook een hoektussenas die tot 90 graden gaat.

Bij het 2-fase koppelsysteem voor de categorie 2 en 3 kan de vergrendeling in geopende stand worden vastgezet.

Drijvende verticale roerder. Door regelmatig roeren is een goed resultaat te krijgen.

Drijvende roerder in een grondput met kippenmest.

Drijvende horizontale roerder. Ook deze roerder levert een goed resultaat met weinig ontmenging.

Pomp met terugspuitapparatuur. Door de centrale opstelling is dit een aantrekkelijk roersysteem. Wel is een zware trekker benodigd.

Na het roeren is een homogene mengmest verkregen die probleemloos verpompt kan worden.

Ziekzoeken is een term uit het bollenvak. Hier een rijdende ziekzoekwagen. Door het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek in Lisse is deze wagen ontwikkeld om het zoekresultaat te verbeteren en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Een Allis-Chalmers HD 7 rupstrekker met driecilinder tweetakt dieselmotor aan het werk in de NOP voor het aandrijven van een dorsmachine.

Allis-Chalmers 10/18 van bouwjaar 1914 met 1 asymmetrisch voorwiel.

A-C van 1918. Een verzorgingstrekker met 2 grote voorwielen aangedreven via tandwielen met binnenvertanding. Boven het kleine achterwiel is de bestuurderszitplaats.

A-C B met een grote vrije hoogte in het midden.

Opengewerkt model van de All Crop 60 maaidorser met dwars op de rijrichting geplaatste schudders en zeven.

In 1928 construeerde de Duitse boer Johann Georg Fendt samen met zijn zoon een zelfrijdende grasmaaier met 4 pk benzinemotor. Een jaar later bouwde Hermann Fendt de eerste kleine Duitse dieseltrekker met maaibalk en aanbouwploeg. In 1937 werd de 1000ste trekker afgeleverd. In 1977 zijn dat er al 250.000. Hier een van de modernste trekkers: de Favorit 612 LS met 120 pk.

De nieuwe Volvo BM 4300 wiellader met een 91 pk motor.

Door John Wilder uit Walingford, Engeland is een nieuw type eg ontwikkeld. Deze is bestemd voor het maken van een zaai- of pootbed. De 110cm brede egvelden worden hydraulisch onder druk gezet. Deze Pressure Harrow is in een werkbreedte van 4,5m of 6,8m leverbaar zijn en wordt door de Nederlandse Ransomes importeurs ingevoerd.

Na de overhandiging van de nieuwe uitgave van het boekje Verkeersvoorschriften voor de Landbouw poseren Drs. P. Bukman (voorzitter van het landbouwschap, rechts) en Ir. D.S. Tuynman (minister van Verkeer en Waterstaat) bij een volgens de verkeersvoorschriften uitgeruste Renault en Miedema kipper.

De Landsberg LE 300 opraapdoseerwagen die Cebeco aan hun programma heeft toegevoegd.

Een Landsberg ploeg aan het werk. De Bayerische Pflugfabrik in Landsberg is per 1 januari 1978 overgenomen door het Oostenrijkse Pöttinger. Hierdoor is het importeurschap bij Englebert uit Voorschoten terechtgekomen.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties geplaatst.VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.