FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1978 I
Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 14 maart 2025 19:00
Een bomvol januarinummer voor 1978. De redactie blikt vooruit op de Landbouw RAI in Amsterdam, bezocht de EIMA in Bologna, Schlüter dagen in Freising, Farm Progress Show in de VS en de Royal Smithfield Show in Londen. Heel veel machinenieuws dus.

Op 23 januari openen de poorten van de Landbouw RAI voor de tiende keer. Daar is ook deze International 1055 te zien. Eén van de nieuwe typen met de Cockpit-cabine van Fritzmeier. De trekker is de opvolger van de 1046 en heeft dezelfde motor.

De Allis-Chalmers 7580 is een nieuwe Amerikaanse trekker op de Nederlandse markt. Dit merk is terug van weggeweest en wordt door Leonard Lang geïmporteerd. Het aftakasvermogen bedraagt 186 pk maar er is ook een type met 260 pk. Het geluidsniveau in de cabine bedraagt 79 dBA en de trekker heeft 20 versnellingen.

Motrac brengt de Landini 12500 voor het eerst naar Nederland. De trekker heeft een aftakasvermogen van 113,5 pk.

Nieuw bij Fiat zijn kleinere types uit dezelfde lijn die enkele jaren gleeden is ingeslagen. De 80-serie heeft nu een nieuw ontworpen cabine door Pinifarina.

Lemken woeler voor grasland.

De Cramer Marathon is een nieuwe 2-rijïge pootmachine met 600 kg voorraadbak. Door het tandemstal heeft hij een grote stabiliteit.

De Amac ZM2 kan naar keuze met een mechanische of hydraulische aandrijving voorzien worden voor het rooigedeelte. Er zijn 10 versnellingen voorruit en ook een loofklapper is leverbaar.

Voorgedroogd gras op de kuil verdelen en aanrijden met een aangepaste John Deere wiellader.

De Mengele LW 330 Super en LAW 360 opraapsnijwagens hebben nu 6 rijen meenemers in plaats van 3.

De door het IMAG ontwikkelde 3-assige wagen met 2 fusee gestuurde assen. Hier voorzien van een 22m³ kipbak van BAV. Ervoor staat een John Deere 4430.

Vredo doorzaaimachine.

In november werd in Bologna de jaarlijkse EIMA gehouden. Hier de nieuwe 68 pk Fiat 680 DT.

Gherardi wentelploeg met hydraulische wenteling met behulp van een tandheugel.

Een 2,6m Margheriti frees met aangekoppelde rotorkopeg.

Korstbreker om voor opkomst te gebruiken van Dondi.

Gaspardo pneumatische precisiezaaimachine. In deze uitvoering voor suikerbieten.

Mengmesttank van Olivetti voorzien van zwenkwielen. Deze zijn hydraulisch gekoppeld.

Zelfrijdende silofrees met voermenginstallatie van Rotor Mix.

De Scalvenzi-Omas opraaploswagen neemt 98 of 105 pakken per keer mee.

Drierijïge Mecmai zelfrijdende bietenrooier met bunker. De bandenmaat is voor Nederlandse omstandigheden te klein.

Fontani bietenlader met voorraadbunker.

Een van de vele landbouwvorkheftrucks met vierwielaandrijving.

Kan de hefinrichting van deze Ford 5000 het gewicht van dit blok kuilvoer dragen? Daarvoor zijn testen bekend.

Begin december bracht een groep journalisten een bezoek aan 4 fabrieken in Italië op uitnodiging van Leonard Lang. Dit waren de Fiat trekkerfabriek in Modena, Laverda in Breganze, Italo Svizzera in Bologna en Gallignani in Russi. Hier een van de nieuwe Fiat trekkers (680 DT). De fabriek van Fiat beslaat 17,5 hectare waarvan 10 hectare is bebouwd. Het bedrijf (Fabbrica Italiana di Automobili) werd door particulieren (Turijnse nobelen) gesticht in 1899. De eerste Fiat trekker werd in 1919 gebouwd. Inmiddels werden er 230.000 mensen, heeft de Fiat Groep 600 bedrijven, 210 fabrieken en bedroeg de omzet afgelopen jaar 27 miljard gulden. In 1976 werden 65.000 trekkers gebouwd in Modena. Inclusief licentiebouw komt dat aantal op 100.000 stuks. Dat is 10% van de wereldmarkt en 12% van de Europese markt.

De 3-rijïge bietenrooier van Italo Svizzera die Lang gaat importeren. Het bedrijf werd in 1850 door een Zwitserse ingenieur opgericht voor de productie van dorsmachines en locomobielen. In 1960 werd met dorsmachines gestopt en is met overgestapt op andere producten. Het merk is thans eigendom van de Maccaferri groep. Lang importeert alleen de bietenrooiers. Er zijn al proeven gedaan in ons land waaruit kwam dat een zwaardere 180 pk 6-cilinder motor wordt gemonteerd.

In de Laverda maaidorserfabriek geschiedt het transport van onderdelen met wagentjes die door een kettingsysteem worden voortbewogen. Pietro Laverda startte in 1873 in San Giorgio di Parlena een kleine werkplaats. In 1884 werd in Breganze gestart met de huidige fabriek. Tot 1932 werden vooral kleine werktuigen gefabriceerd en vanaf 1951 ook motorfietsen. Voor landbouwmachines heeft het een aparte fabriek. Er zijn 4 types waarvan er per jaar in totaal 2400 worden gebouwd.

De Laverda T-A 150 hakselaar krijgt voor 1978 een zwaardere motor, een ander slijpsysteem en een cabine. De machine is ontwikkeld in samenwerking met Gallignani. Het onderstel komt van Laverda, de hakseltechniek van eerstgenoemde.

De Gallignani oprolpers wordt in licentie van Welger gebouwd. Augusto Gallignani begon in 1922 met de reparatie van landbouwmachines. Tegenwoordig worden er in de fabriek in Russia ongeveer 4.500 opraappersen en 1.000 aanbouwhakselaars gebouwd op jaarbasis. Door overname van het met Garavini is het productprogramma uitgebreid met bietenzaaimachine en rooiers. In 1978 start de eerste serie van 200 oprolpersen.

Een 1-rijïge Krone aanbouwhakselaar. In Duitsland is het gebruik van deze machines op eigen bedrijf nog steeds erg populair. Hij werd getoond op de Landtechnische Informations Tagung – bij ons beter bekend als de Schlüter dagen – gehouden op de Schlüter Hof in Freising. Zo’n 20.000 mensen bezochten het evenement.

Mengele radhakselaar met 3-rijïg voorzetstuk die achter een trekker gebruikt kan worden.

Zelfrijdende Claas hakselaar. De tasters in het midden zorgen voor de automatische besturing

Een 8-schaar wentelploeg van Lemken.

Justus grondbewerkingswerktuig.

Vicon schudeg met een aangebouwde Isaria zaaimachine.

Hassia zaaimachine met opgebouwde apparatuur voor zaadontsmetting.

Mengele opraapdoseerwagen met 6 in plaats van 3 rijen gestuurde meenemers.

Heinkel doseerinstallatie. Bij overbelasting wordt de bodemketting uitgeschakeld.

Heini verdelers voor torensilo’s. Links aangedreven door een elektromotor, rechts door een luchtstroom.

Getrokken DTP 12 kunstmeststrooier van Nodet, volledig vanuit de cabine te bedienen.

De Farm Progress Show wordt ieder jaar op een andere plek in de VS georganiseerd. Eind september 1977 was dat in het dorp Washington in Iowa. Hier een 24-rijïge precisiezaaimachine met hydraulisch bediende markeurs. De enorme breedte vormde soms een dreiging voor het publiek.

Prototype van de 3-motorige Steiger STT 450 met 330 kW (450 pk). De trekker heeft een hydraulische aftakas die 105 pk aankan. Steiger test ook met trekkers met 2 motoren die 650 en 750 pk leveren. In de bocht wordt de binnenste motor afgeremd.

Allis-Chalmers 7580 met driedubbele wielen.

Zonnecollector voor de verwarming van lucht. De redactie noteert verder dat bezoekers voor 2 dollar een ‘zaklunch’ konden krijgen. Die bestaat uit enkele belegde broodjes, een zak chips, een stuk zoete koek en een kwart liter gekoelde melk of frisdrank.

De eerste Fordson uit 1917 en de 2,5 miljoenste Ford trekker uit 1957 naast elkaar.

Sinds 1964 hoort Leon Claeys bij het Amerikaanse Sperry New Holland. Hier de stationaire dorsmachine van Claeys gebouwd in 1930.

De eerste getrokken maaidorser van Claeys uit 1948.

Op de Royal Smithfield Show in december was veel nieuws. Onder andere de nieuwe Europese John Deere trekkers. Hier de 155 pk 4440. De trekker heeft een 7,63 liter zescilinder motor met turbo. Er is keus uit 3 transmissies: Synchro-range, Quad-range en Power-shift.

De herboren County FC 1174 van 112 pk met frontstuur die als gewone trekker of transporttrekker gebruik worden. Het draagvermogen is 7.300 kg.

De Ford 3600 met Lambourn cabine heeft een hoogte van minder dan 2,25m.

Ford liet de opbouw van zijn cabine duidelijk zien.

De Howard Paratyne diepcultivator werkt met schuinstaande messen.

Taylor zaaibedcombinatie met 2 gekoppelde, verend bevestigde tandbalken.

De nieuwe Bauer mengmestinjecteur heeft 3 of 5 verstelbare tanden.

Taarup introduceerde een nieuw maaiprincipe. De mesjes zitten vast aan een snel draaiende v-snaar.

Kidd voermengwagen met ingebouwde weeginstallatie.

Peppler haspel voor het op- en afrollen van heiningen.

Een drager voor stapels van 144 pakken. Die worden gemaakt van 2x9 eenlaagspakketten.

De nieuwe Bonser LS 2500 K-4 ruwterreinheftruck heeft veel vrije ruimte en kan 2.500 kg heffen. Standaard wordt hij met sideshift geleverd.

De Moovmor werktuigen worden met een snelwissel aan de hefmast bevestigd.

Door J.J. Dabekausen uit Heerlen worden sinds korte tijd de 2- en 4-wielige Reform trekkers geïmporteerd. Hier een Reform aan het werk. De Oostenrijkse trekker heeft een 35 pk tweecilinder dieselmotor.

De Alva 20 draaistroomgenerator houdt een spanning en frequentie constant bij een wisselend toerental.

Dr. Ir. August Claas, stichter en oudste directeur van de Claas landbouwmachinefabriek, is op 15 december 90 jaar geworden. August Claas begon in 1913 met 3 man personeel in zijn geboorteplaats Clarholz. In 1919 verhuisde het bedrijf naar Harsewinkel. Er werden strobinders gebouwd en later ook kunstmeststrooiers, zaaimachine, maaidorsers en opraappersen. Tegenwoordig werkt er 6000 man personeel en in 1975-76 had het bedrijf een omzet van 617 miljoen DM.

De Warwick 20000 SD heetwaterreiniger.
REACTIES
Mooie trekkers, die Fiats maar de cabine lijkt me niet de beste kwa zicht rondom. Dan heb ik het uiteraard niet over die 680

Volgens mij had loonbedrijf Mennega uit Eext ook een Allis Chalmers kniktrekker en daar een prototype gronddumper van Alasco Indumo uit Gieten, dit was een grote dumper en daar had men een fronttelescoopcilinder voor gebruikt, net als die op vrachtwagen trailers zit, alleen geen rekening mee gehouden dat de werkdruk van een landbouwtelescoopcilinder hoger is dan die van een vrachtwagen cilinder, dus die barste bij het heffen halverwege uit elkaar ne de bak kwam met zoveel geweld weer naar beneden dat de bevestiging waar de meeee aan de tractor zat van de achterbrug afbrak.
Het enige wat ik weet is dat loonbedrijf Berkhof in Scherpenzeel er een heeft gehad.
Volgens mij waren ze op het veenpark/museum bij Emmercompascuum aan het werk, misschien een lezer in de kop van Drenthe die hier iets over weet?
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.