FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1977 IV

Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 21 februari 2025 19:00

Anno 1977 zijn er meer dan 50 zware en zeer zware wieltrekkers leverbaar in ons land, met meer dan 100 pk. IMAG, het onderzoeksinstituut achter Landbouwmechanisatie, onderzocht de toepasbaarheid van deze mastodonten op de Oostwaardhoeve.
image :
Spuitbord met erboven geplaatste spuit voor het testen van de breedteverdeling.

image :
Een gelijkmatig spuitbeeld.

image :
Een ongelijkmatig spuitbeeld omdat de spuitboom hier te laag hing.

image :
Ventilatoren voor de spuitboom bootsen een plaatselijke luchtstroom na.

image :
Op de Salon International de la Machine Agricole (SIMA) toonde Versatile deze 71 pk trekker met knikbesturing. De trekker kan zowel vooruit- als achteruitrijdend gebruikt worden.

image :
De Versatile 150 heeft een hydrostatische aandrijving en 180 graden draaibare bestuurdersplaats.

image :
Huard ploeg met beveiliging in de ploegboom.

image :
Achter elk ploeglichaam van deze Bonnel ploeg is een zware veertand bevestigd om de ploegzool los te breken.

image :
Perrot Peromat met een eigen turbineaandrijving van de haspel.

image :
Sepeba strooier voor microgranulaten aan een normale zaaimachine.

image
Getrokken Tecnoma veldspuit met elektrische afstandsbediening.

image :
Haspelaandrijving van de Irrigator 8577. De zuiger in de dikke watercilinder is met de kleinere in de oliecilinder verbonden. De olie wordt samengeperst en drijft via een hydraulische cilinder de haspel aan.

image :
Evrard veldspuit met injecteur-vultrechter om de middelen goed met het water te vermengen.

image :
Garnier schotelmaaier met schotels die onafhankelijk van elkaar op en neer kunnen bewegen.

image :
Rivierre-Casalis oprolpers met een baalbreedte van 150cm.

image :
Drierijïge zelfrijdende Weimar (Fortschritt) aardappelrooier. Gedeeltelijk heeft de machine vaste scharen en gedeeltelijk holle schijfkouters.

image :
Hagedorn stenenafscheider die werkt op geluidsverschillen.

image :
Matrot zelfrijdende bietenrooier met voor normale wielbesturing en achter knikbesturing.

image :
Zelfrijdende Claas oogstmachine voor niet gebrand suikerriet. Volgens de fabrikant heeft het al 400 van deze machines gebouwd.

image :
Lerébours opschepmachine voor graanproducten.

image
Anno 1977 zijn er inmiddels meer dan 50 trekkertypes in Nederland met meer dan 100 pk vermogen en 10 met meer dan 200 pk vermogen. Deze trekkers worden hoofdzakelijk voor de grondbewerking ingezet. In verband met de toenemende vraag naar zeer zware trekkers heeft het IMAG in 1976 op haar akkerbouwproefbedrijf Oostwaardhoeve in Slootdorp een begin gemaakt met een praktijkonderzoek naar de gebruiksmogelijkheden. De keuze bij dit onderzoek is gevallen op een John Deere 8630 (275 pk) en een Massey Ferguson 1805 (210 pk). Beide trekkers zijn met 18.4/15-38 banden uitgerust en hebben een totaalgewicht van 11 ton. Als werktuigen zijn een Kongskilde SLA 8m triltandcultivator, Rumptstad 900-36 vastetandcultivator, een halfgedragen Ransomes Dowdeswell 8 schaar ploeg en een 9 schaar Rumptstad 3,60m rondgaande ploeg gebruikt.

image :
De JD 8630 met Rumptstad ploeg. Om zonder slip te kunnen ploegen is een 50/50 gewichtsverdeling vereist. Bij het wintervoorploegen wordt 1,5 ha/uur geploegd. Met één grote trekker kan naar schatting 350 hectare worden geploegd per seizoen.

image :
Een John Deere 7020 met JD cultivator aan het werk over de ploegsnede. Ondanks het gewicht is de insporing bij 1 atmosfeer in de banden gering. Deze trekker is van de Bath Polders.

image :
Een John Deere 7520 met 12 schaar rondgaande ploeg.

image :
Het kost veel tijd en geld om een middel te krijgen dat in de praktijk mag worden gebruikt. BASF doet hiernaar onderzoek op de Limburger Hof bij Ludwigshafen.

image :
De controleapparatuur van Holder bestaat uit 3 delen: De Quantitest (pompcapaciteit), de Manotest (manometer) en de Dositest (verdeling).

image :
De maatbekers vangen de vloeistof per 10cm op. De gehele installatie is eenvoudig te (de)monteren.

image :
In 1890 liep het patent van Otto (uit 1876) af op de verbrandingsmotor. Nieuwe fabrikanten kwamen op de markt. New Holland had een patent op een verbrandingsmotor met verdampingskoeling waarbij de koelwaterbak naar boven toe wijder werd. Bij ijsvorming kon hij zo niet springen. Van de 2000 machinefabrikanten in de VS was anno 1890 nog de helft over. Tien tot 12 bedrijven beheerste de markt.

image :
Froelich kwam in 1892 als eerste Amerikaanse fabrikant met een trekker. De productie vond plaats in de Waterloo Tractor Works, later overgenomen door John Deere.

image :
Case was de grootste stroomtrekkerfabrikant en ook een van de oudste fabrikanten van trekkers met verbrandingsmotoren. In 1907 bouwde het 600 stoomtrekkers.

image
De Eagle wieltrekker van bouwjaar 1916. Eigendom van Te Kinzer in Pennsylvania.

image :
Ford bouwde in 1907 een lichte trekker met automotor. De voorwielen zijn afkomstig van een graanmaaier, de achterwielen van een zelfbinder. Het duurde nog 10 jaar voor de Fordson in productie kwam.

image :
Yuba rups met voorwiel voor de besturing van bouwjaar 1911. Enkele van deze trekkers zijn te vinden in de verzameling van de landbouwuniversiteit van Californië in Davis. Al in 1853 werden de eerste rupsvoertuigen gebouwd voor gebruik in de Krimoorlog. Fabrikant Holt maakte het systeem uiteindelijk tot een succes.

image :
Een handmaïsdorser die na de Tweede Wereldoorlog ook in ons land werd geïmporteerd.

image :
Stalen Case dorsmachine met opgeklapte aanvoertransporteur, zelfvoeder en stroblazer.

image :
Landbouwwerktuigenfabrikant Wilhelm Kemper KG uit Stadtlohn gaat na een faillissement op 22 maart 1975 verder onder de naam Maschinenfabrik Kemper GmbH. Het fabriekscomplex beslaat 8,7 hectare en de omzet bedroeg in het laatste boekjaar 33 miljoen DM. Hier de EKF 28 opraapdoseerwagen.

image :
De Europa stalmeststrooier.

image :
Kemper heeft 2 aanbouwmaishakselaars. De Mais-Exakter en Mais-Exakter Duplex, hier in beeld. Deze kan ook achter de trekker worden gebruikt en kost 17.250 gulden.

image :
De opraappakkenwagen. Er zijn 3 types voor 75, 95 en 125 pakken. Voor Nederland is alleen het type BE 125 van belang. Hij kost 29.950 gulden.

image :
Indapp te Zwolle brengt een nieuw soort container in de handel. Een kantelcontainer die in de vorken van een heftruck past.

image
De Miedema HST 160 kipwagen heeft een draagvermogen van 16 ton. De bak heeft 16m³ inhoud. Het achterbord is hydraulisch bediend en het tandem geveerd.

image :
De Miedema SB 120 stortbak met rollenzeef en afvoerbanden.

image :
Miedema TAT 12000 telescopische transporteur.

image :
Miedema transporteur voor montage aan kipwagens voor het vullen van pootmachines of kunstmeststrooiers.

image :
WKM zelfrijdende tweezwads bietenlader met vierwielaandrijving en opraapzeefraderen. De machine wordt aangedreven door een 133 pk Eicher motor. De wielen worden dmv Linde hydrauliek aangedreven. De machine heeft een richtprijs van 80.000 gulden.

image :
De AHS Hollanddrain wallenfrees met een snellopende freesketting. Steenbergen Klaaswaal is een aantal jaren geleden al begonnen met de ontwikkeling van een graafketting. Deze machine werd uitgevonden door de heer Groeneveld. Het geheel wordt door een 115 pk Ford motor aangedreven.

image :
Loonbedrijf L.J. Guiljam te Hoek heeft een gemakkelijk verrijdbare combinatie gemaakt bestaande uit een stortbak, reinigingsrollen met afvoerband en een zeefketting-opvoerband. Het geheel wordt elektrisch aangedreven. De machine kost zo’n 30.000 gulden.

image :
Vanaf dit jaar zijn de Laverda M132 en M152 uitgerust met 2 stel bewegende gaffels die het materiaal op de stroschudders opschudden.

image :
De Gallignani 9500 oprolpers.

image :
Steenbergen Klaaswaal is sinds kort importeur van Gehl wielladers. De fabrikant brengt 2 types naar Europa: de L600 en de HL 4400.

image
Nieuwe tweerijïge Hassia pootmachine met centrale aandrijving, lage vulhoogte en vergrote bakinhoud.

image :
Zesrijïge pootmachine van Hassia. De GLB 6Z heeft een bakinhoud van 3.000 kg.

image :
De Rau vorenpakkercombinatie voor het maaien van een zaai- of pootbed op lichte grond.

image
De Rumptstad hakenfrees is van een aantal verbeteringen voorzien. Deze is nu beter geschikt om een (on)diep zaaibed
te maken.

image
Vicon beschikt in Nieuw-Vennep over een gieterij en polyesterfabriek. Omdat er geen uitbreidingsruimte is heeft Vicon besloten de gehele fabriek over te plaatsen naar Emmen. In deze fabriek worden uit een mengsel van glasvezel en polyesterhars producten als dakgoten, gevelbekleden, ventilatorbakken en ook bakken voor kunstmeststrooiers gemaakt. De fabriek verwacht dit jaar een omzet van 12 miljoen gulden te halen. De nieuwe fabriek moet in augustus 1978 operationeel worden.

REACTIES

comment Door xc70 op vrijdag 21 februari 2025 19:16 quote
zo'n Claas suikerriet oogstmachine had ik nog niet eerder gezien

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.