FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1976 X

Door Niels in Agrifoto Foto's, dinsdag 2 april 2024 19:00

De redactie van LM bezoekt landbouwbedrijven in Californië om een indruk te kijken van de imposante landbouw daar. In Nederland wordt ondertussen verslag gedaan van een demonstratie rond de aanwending van drijfmest en vaste mest.
image
In juli werd de Royal Show in Kenilworth bij Coventry gehouden. Daar stond deze prefab melkstal en melklokaal.

image
De nieuwe Vicon Gehl voerwagen.

image
Eén van vier typen voermengwagens van Farmhand.

image
Op 31 augustus werd in de Haarlemmermeer op het bedrijf van J.W. Gehrels in Vijfhuizen een demonstratie gehouden voor de verwerking van organische mest. Hier de Miedema MT 500 op tandemstel met 1 grote strooihaspel en een morswals.

image
Met de Brimont strooier achter een zware Fendt trekker werd snel gereden.

image
De Cavero Turbo heeft een verticaal werprad en strooit zijwaarts.

image
Bandomatic kunstmeststrooier met 2 horizontale verdeelschijven.

image
Raybach met 2 horizontale strooihaspels. Een morswals is optioneel leverbaar.

image
Voor het strooien van schuimaarde kan Schuitemaker de wagen uitrusten met een grote horizontale strooischijf onder de verdeelhaspels.

image
Kemper met scharnierend bevestigde klepels-tanden op de verdeelhaspel.

image
ptstad-Van Driel injecteur achter een Schuitemaker vacuümtank.

image
Moro vacuümtank uitgerust met Trelleborg banden en het wervelverdeelsysteem. Ervoor staat een Same Saturno.

image
Schuimaarde strooien met de Howard Rotaspreader. Ervoor staat een Massey Ferguson 185.

image
New Holland stalmeststrooier met tandemstel.

image
Transport van dunne mest over grote afstand geschiedt met grote tankwagens. Deze combinatie is van Mostert te Nijkerkerveen.

image
In het vorige nummer werden de Amerikaanse regeninstallaties (pivots) beschreven. Hier vanuit de lucht gezien (9000m) in de Sahara.

image
Veel citrusboomgaarden in Californië worden met eenvoudige oliekachels beschermd tegen nachtvorst.

image
Windmachines mengen koude benedenlucht met warmere bovenlucht bij nachtvorstgevaar.

image
Bramenoogstmachine. Door de Universiteit van Californië wordt een systeem bedacht om de bramen direct op de machine diep te vriezen om verliezen te beperken.

image
Aanbouwschoffelmachine voor katoen. Tussen de schoffels zitten steregjes om de uitgedroogde korst los te maken.

image
Rijstvelden met dijkjes om de velden zo weinig mogelijk te hoeven egaliseren.

image
Graanoogst op een groot landbouwbedrijf in Californië. Een maaidorser lost gerst in een aanhanger. In het midden staat de truck die net een lege wagen heeft gebracht.

image
Mestveehouderij met geperst hooi dat langs de voederplaats is opgesteld. Door het droge klimaat is een opslag in gebouwen niet nodig.

image
De melktank is in opmars in Nederland. Op 20.000 bedrijven, die samen 40% van alle melk leveren, wordt al een tank gebruikt. Nu worden bij de zuivelfabriek de melkbussen nog automatisch ingevoerd.

image
Dit blijft op de zuivelfabriek over van de melkontvangst wanneer de melk wordt aangevoerd door de R.M.O.

image
Met de voermengwagen kunnen verschillende soorten ruw- en krachtvoer worden gemengd en de koeien een compleet rantsoen worden toegediend.

image
Een stuk historie: Kurstjens te Venlo-Blerick bouwde enkele honderden Panter autotrekkers. Bij een deel was op een Ford vrachtautochassis een Deutz dieselmotor van 10 pk gebouwd met verdampingskoeling. Deze dreef via een haakse overbrenging en vertraging een drieversnellingsbak van een personenauto aan. Deze was aan de vrachtauto achteras verbonden. De autotrekker kostte zonder banden 445 gulden. Wenste men gecoverde landbouwbanden en nieuwe binnenbanden dan was de prijs 475 gulden. Op het onderstel konden ook reeds aanwezige motoren worden geplaatst.

image
De Panter Ford petroleumtrekker van Kurstjens met een 1-scharige links- en rechtswerkende ploeg. De ingekorte Ford vrachtauto met petroleumvergasser, aftakas, 4 versnellingen en 15 km/u topsnelheid bij 1.200 toeren kostte 495 gulden. Wenste met een gereviseerde motor, landbouwprofielbanden, kogelregulateur, riemschijf, verlichting en elektrische hoorn dan was de prijs 818 gulden in 1939.

image
De Jansen en Heuning opschepmachine type T100 met een telescoopband die in lengte kan variëren van 5,5 tot ruim 9 meter.

image
Op 19 augustus werd voor een beperkt gezelschap de New Holland Clayson 8080 maaidorser gedemonstreerd. De machine met een werkbreedte van 5,8m bleek in een gewas tarwe van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders een zeer hoge capaciteit te hebben en keurig werk te leveren. De dorstrommel meet 156x60cm en er is een nadorstrommel net als op de S 1450 en 1550.

image
Evenwichtsmeter voor het maaibord. De nieuwe hydro-pneumatische uitbalancering maakt dat het maaibord licht over de grond loopt en oneffenheden volgt.

image
De ‘glazen’ cabine waarborgt goed zicht.

image
De Engelse firma Agricaid Ltd. Heeft een knalapparaat op de markt gebracht. De Flash Banger. Het apparaat werkt op propaangas en is geheel automatisch.

image
De Rainmaster haspelautomaat die O. de Leeuw importeert uit Engeland. Hij heeft een 300m slang en kan tot 70m³/uur verpompen.

image

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.