FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1975 XI

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 13 maart 2024 19:00

En dan zijn we bij het laatste nummer van 1975 aangekomen. Daarin worden de resultaten getoond en besproken van de demonstratie 'kwaliteitsploegen' in Lelystad. Ook is er veel aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op en rond de mestaanwending.
image
Het thema in december is de bietenoogst. Ook deze zelfgebouwde rooier van loonbedrijf Derks-Van der Ven uit Vortum-Mullem komt aan bod. Helaas ontbreken de foto’s in het archief. Foto: J.T. Andringa

image
Half november organiseerde Leonard Lang in het Fiat Dieselcentrum te Apeldoorn een persconferentie over ontwikkelingen binnen de landbouwafdeling. Nieuw zijn de Fiat 780 en 880 die met een geluidsarme veiligheidscabine worden afgeleverd. De landbouwtak van Leonard Lang werd in 1968 geopend met een omzet van 6 miljoen gulden. In 1975 is dat al 100 miljoen.

image
Vanaf januari worden de lichtere Fiat trekkers met een veiligheidsframe geleverd. Dit geldt voor trekkers tot 64 pk.

image
De bijzondere spleetvormige gierverdeler van Digo-Bellin die werd getoond tijdens een demonstratie bij veehouders A. Tukker en H. Kuiper in Giessenburg.

image
De Ipsa-Schala mesttank met Michelin 24-20,5S banden.

image
De Kaweco tank met 10.000L inhoud staat op Trelleborg 500-22,5 banden.

image
De Moro tank heeft een wervelverdeler en staat eveneens op Trelleborg banden.

image
Veenhuis 5.500L tank met Michelin banden. Bij 1 atmosfeer mogen de banden nog steeds 3 ton draagvermogen hebben.

image
De tank van Welgro staat eveneens op Michelin banden.

image
Zelfrijdende machine van Welgro met 12,5m³ inhoud.

image
De 2 voorste assen van de Welgro zijn bestuurbaar.

image
De aanzuigpijp wordt hydraulisch bediend en heeft een 8 duims diameter.

image
Op 16 oktober werd in Lelystad de erkende demonstratie kwaliteitsploegen gehouden. Circa 6000 bezoekers kwamen op het evenement af. Hier de Kramer 1014 met een 4-schaar Lemken Opal 35/140. Het ploegwerk werd als zeer goed betiteld. Met zijn prijskaartje van ruim 105.000 gulden was de Kramer een peperdure trekker. Dubbel of zelfs driedubbel zo duur als de meeste anderen op de demonstratie.

image
De op twee-na duurste trekker was deze John Deere 3130 HFWD, van 55.000 gulden. Alleen de MF 595 zat daar nog tussen. Achter de 3130 hangt een Rabewerk 4-schaar.

image
De nieuwe Fiat 780 DT (40.000 gulden) met een Rumptstad DW 35 V 3-schaar. Ook die leverde zeer goed werk.

image
Een nieuw merk is deze Goisin Doucet ploeg. De Steyr 980 ervoor staat in het boekje voor 54.200 gulden en is daarmee ook geen goedkoop exemplaar.

image
Leonard Lang toont de nieuwe Gallignani 6500 opraappers. De machine kan zo’n 15 ton per uur persen.

image
Finncab cabine op een International 844. De cabines worden door Boeke-Heesters geïmporteerd uit Finland. Op alle IH types zijn ze leverbaar.

image
De nieuwe FMC erwtendorsmachine in actie. Food Machinery Europe uit Sint Niklaas heeft de machine deze zomer geïntroduceerd. De machine kan 50% meer erwten per uur oogsten dan andere machines, waarbij de verliezen lager liggen. Dat komt op zo’n 20 ton per uur.

image
Het complex van Cebeco Handelsraad te Steenwijk met rechts het nieuwe onderdelenmagazijn. Hier werken thans 140 mensen en de omzet bedraagt 70 miljoen gulden. Tegenwoordig is het de locatie van Agrifac.

image
Het hypermoderne onderdelenmagazijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.