GASTFOTO'S VAN JASPER JANSSEN

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 16 maart 2024 14:00

Jasper is werkzaam op het bekendste precisie-akkerbouwbedrijf van Nederland: Van den Borne Aardappelen. Hij neemt ons in deze serie een teeltseizoen lang mee met zijn werkzaamheden. Daarbij geeft hij uitgebreid uitleg over de machines en techniek.
image
We beginnen het jaar met een afscheid. Na ruim 15 jaar wordt afscheid genomen van deze Manitou. Hij maakt deze plaats voor een nieuwe verreiker.

image
Eind februari wordt er kalk gestrooid op een aantal percelen. Dit gebeurt met de Rauch Axent 100.1 strooier. Deze getrokken machine biedt de mogelijkheid om de strooiunit te wisselen, waardoor er met de kalkset (Lime PowerPack) kalk gestrooid kan worden.

image
Deze strooier is voorzien van een stuuras en kan ook op taakkaart strooien. In de zomer is deze machine uitgebreid met Isaria Pro Compact sensoren. Ervoor staat een Fendt 724 Vario S4.

image
Loonbedrijf Dams uit Duitsland is gekomen om de granen te voorzien van drijfmest. Dit wordt uitgereden met hun Vredo VT7028-3 voorzien van een Bomech bemester. Loonbedrijf Gebr. Vermeulen zorgt voor de aanvoer.

image
In het kader van efficiëntie een rit gecombineerd namelijk: de AVR Multivator, die ingeruild is, afgeleverd bij de dealer en tevens de spuitkeuring laten uitvoeren op locatie.

image
Deze jongen(s) zijn later in het jaar hard nodig.

image
De Dammann machines staan allemaal startklaar voor het seizoen. Hier gaat het om een Dammann-Trac DT3200 en twee Fendt 724’s met beide een Dammann Profi-Class tandem spuit.

image
Samen met BBLeap is er gewerkt aan het opbouwen van een camerasysteem om real-time onkruid te gaan detecteren. En te ontdekken of er verdere mogelijkheden zijn met dit systeem.

image
Middels de rode deksel en pionnen die gebruikt worden werd het systeem afgesteld en getest. Na deze testen kon er in het seizoen met verschillende algoritmes in verschillende gewassen getest worden.

image
Machines werden klaargemaakt voor het voorjaar, zoals ook deze Fendt 724 met Celli klepelmaaier en frees. Hiermee worden groenbemester en grasland bewerkt.

image
Mocht je je nu afvragen hoe sommige foto’s gemaakt worden: Dat gebeurt zowel met drones als met een gewone camera. Hierbij komt de nieuwe JCB verreiker goed van pas.

image
Samen met Kraakman en ondersteuning van John Deere hebben we testen uitgevoerd met onze getrokken Dammann spuit. Doelstelling hierbij was het testen van de Isobus en variabele afgifte.

image
Een John Deere 6250R werd hiervoor gebruikt. Deze beschikte over een uitgebreid gps-systeem. Deze heeft een extra monitor. Dit werkte naadloos met de joystick waar de bediening van de spuit eenvoudig op geprogrammeerd kon worden. Dit zorgt ervoor dat er geen extra joystick nodig is om de machine te bedienen.

image
Kleine toelichting over de spuitmachine. Deze bestaat uit 5 Isobus-machines in 1 getrokken machine. De spuittank is gedeeld in 9000l en 3.000l met ieder eigen pomp en spuitleiding. Het weerstation logt de weerdata tijdens het spuiten. Alle spuitmachines in het bedrijf zijn uitgerust met Isaria Compact Pro sensoren. Daarnaast is deze machine voorzien van een PWM-systeem van BBLeap.

image
De gewasbescherming in de granen wordt hier uitgevoerd met de zelfrijdende spuit.

image
Het voorjaar loopt inmiddels. Met de Miedema Strucutral is er begonnen aan het pootseizoen. Hiermee worden de grote maten en langwerpige rassen gepoot. De Fendt 936 Vario gen7 gaat vervolgens verder met de Grimme GL 860 Compacta. Met deze 8-rijige bekerpootmachine wordt het merendeel gepoot.

image
Samen met een trekker met voorlader, die de machine vult, hebben deze samen een hoge capaciteit. Zelfs op de kleinere percelen. Groot voordeel van de trekker met voorlader is dat de spuitpaden direct worden aangereden en met de Lemken Kristall de kopakkers klaargelegd worden.

image
Bodemscannen met de quad en Dualem bodemsensor. Deze meet de geleidbaarheid van de bodem op verschillende dieptes.

image
Spitten gebeurd met de Fendt 942 Vario gen7 en de 6m brede getrokken Imants 38FSX spitmachine. Hier wordt er land klaargelegd voor een akkerbouwer in de buurt waar een dag later de suikerbieten zijn gezaaid.

image
Inmiddels start ook de eerste gewasbescherming in de aardappelteelt. Hierbij wordt niet alleen de eerste onkruidbestrijding uitgevoerd. Ook worden de gps-lijnen voor de spuitpaden (incl. bochten) gemaakt. Deze worden vervolgens met het hele machinepark gedeeld. Zo kunnen met meerdere machines en personen dezelfde routes en lijnen worden gebruikt

image
Variabel spuiten wordt in de praktijk ook toegepast. In de cabine kan dat er als volgt uit zien. Links in beeld de taakkaart (welke gift in welke zone) en rechts de uitgevoerde gift ook wel bekend als as-aplied kaart.

image
Tussendoor werd er ook nog wat gewasbescherming uitgevoerd voor anderen, zoals hier met de Fendt 828 Vario S4 in de suikerbieten.

image
n het voorjaar werd er ook nog getest met een Väderstad Carrier XT 425. Dit is een schijveneg met gekartelde schijven en een werkbreedte van 4,25m.

image
Ervoor een Fendt 724 Vario S4.

image
De graanteelt is op het bedrijf met de jaren steeds groter geworden en belangrijker geworden i.v.m. het bodemleven en gezondheid van de bodem.

image
Met Fendt VarioGuide is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een functie genaamd “Contour segmenten” hierbij kun je meerdere AB-lijnen samenvoegen en selecteert het GPS systeem zelf de meest dichtstbijzijnde i.c.m. rijrichting en positie.

image
In een situatie als deze is dat veel makkelijker dan iedere keer handmatig de juiste lijn selecteren. Hoeveel lijnen tellen jullie?

image
Hoe ziet het er in de praktijk uit? Er bestaat een contoursegment wat wij “kopakkerspuit” noemen. Hierin zitten alle lijnen van de buitenronde. Hiermee wordt de volledige buitenronde (kopakker) gespoten, maar deze wordt ook gebruikt voor andere werkzaamheden in het perceel denk hierbij aan kunstmest strooien of beregenen.

image
Het binnenveld bestaat meestal maar uit 1 lijn. Dit is een zogenaamde “single contour”, dit lijkt op een bocht/curve. Het verschil is echter dat deze lijn niet gedupliceerd wordt zoals gewone AB-lijnen of bochten. De rechte stukken worden gepauzeerd en zijn dus recht en de bochten worden opgenomen.

image
Sinds een aantal jaar worden er in de strokenteelt ook uien geteeld (2x 0,33ha). Om dit iets praktischer te maken is er gekozen om ook een volledig perceel mee te telen om de onkosten te verlagen. In de praktijk blijkt dit goed uit te pakken en mooi binnen de bedrijfsvoering te passen. Zodoende groeit de teelt elk jaar.

image
Middels het camera systeem is er samen met BBLeap getest met het detecteren van onkruid in de teelt van uien. In dit geval specifiek aardappelopslag.

image
Tussendoor nog even tijd om een graslanddemo mee te pakken.

image
De mengkeuken. In de zomer wordt er bij de teelt van aardappels continu gebruikt gemaakt van de mengkeuken. Hierin worden verschillende recepten bereid op basis van gewasstadium, weersomstandigheden en behoefte van de plant. Deze worden vervolgens in de spuitmachines geladen en vervolgens wordt er dan nog gewasbeschermingsmiddel aan toegevoegd bijvoorbeeld voor de phytophthorabestrijding.

image
In de zomer staan de aardappels mooi in bloei. Zo heeft ieder ras een eigen mooie kleur bloem. Op deze foto is het ras Edison te zien.

image
Voor de oogst zijn er twee kippers voorzien van nieuwe banden. Zo kan er weer jaren getransporteerd worden.

image
Met twee getrokken machines en een zelfrijder worden alle gewasbescherming uitgevoerd. Dit geeft de mogelijkheid om in korte termijn veel capaciteit te hebben. Afgelopen seizoen met de regelmatige neerslag en hoge ziektedruk bleek het alsnog zeer uitdagend.

image
Half augustus worden er uien ingeschuurd voor korte bewaring voor derden.

image
Eind Augustus arriveerde de Fendt 728 Vario gen7. Net op tijd voor de Precision Days die in augustus op het bedrijf georganiseerd werden.

image
De wendbaarheid - gezien de grote van de trekker - is bizar. Na wat kleine upgrades is deze dan ook klaar om ingezet te worden voor de getrokken spuit. Dit wordt ook een van de hoofdwerkzaamheden voor deze tractor.

image
Het nature green springt er wel uit tussen de andere modellen.

image
De noodzakelijke upgrades voor het spuiten.

image
Zo kon er nog enkele ronden gewasbescherming mee worden uitgevoerd. De getrokken Dammann spuit is inmiddels bezig aan zijn 12e seizoen.

image
Blik in de cabine. De volledige bediening van de machine loopt middels Isobus en kan met de interne terminals van Fendt gebruikt worden.

image
Tijdens de loofdoding is er ook getest met het camera systeem zoals hier te zien op het extra scherm. Hierbij was het doel om de gebruikte hoeveelheid af te stemmen op de hoeveelheid groen.

image
Het najaar: tijd voor de aardappeloogst. Met een nieuwe AVR Puma 4.0 uitgerust met ACC-rooibek is er nu de beschikking over 2 vrijwel identieke machines. Beide ook uitgerust met AVR Connect waardoor men bijvoorbeeld instellingen kan vergelijken en de opbrengstmeting kan zien op kaart. Ook wanneer twee machines op hetzelfde perceel actief zijn.

image
Het inschuren is begonnen en met twee machines gaat het goed vooruit en vullen de eerste cellen zich.

image

image
Later in het seizoen wordt de Fendt 728 ook eens aan de tand gevoeld met de dolly en Fliegl kipoplegger. Hier verbaasd deze iedereen en bewijst dat het geen kleine jongen is.

image

image
Naarmate het seizoen vorderde zal het niemand ontgaan zijn dat de regen van steeds grotere invloed werd. Het werd steeds zwaarder om de aardappels van het land te krijgen.

image
Op 1 november worden de achterbanden van een machine dan ook gewisseld voor West Track rupsbanden.

image
Het laatste perceel waar met 2 machines nog gereden kon worden. Hierna heeft de machine op banden nog 2 percelen gerooid en is toen begonnen aan zijn winterslaap.

image
Misschien wel “de” foto die seizoen 2023 bestempeld. Hier is weken voorheen al met de rooiers op banden alles gerooid wat toen begaanbaar was. Met rupsen kon dan de rest volledig gerooid worden. Deze aardappels zijn direct via de wasserij geleverd aan de fabriek.

image
Op 27 november kon er dan voor het eerst sinds weken weer eens rijdend gelost worden met dank aan loonbedrijf Van Raak. Deze kwamen een dag helpen met hun Dewulf hooglosser.

image
Veld voor veld werd de lijst elke dag korter. Het resultaat van de strijd was toch vaak een slagveld wat achterbleef. Toch waren de boeren blij dat we in staat waren om de aardappels uit de grond te krijgen. Samen met hen gaan we komende voorjaar de percelen weer op orde brengen.

image
In December komt de sneeuw, een totaal ongewoon beeld tijdens het aardappels rooien. Tot kerst werd er gerooid.

image
Inspectieronde in de granen en het inrijden van de spuitpaden zowel in de praktijk als digitaal sluiten we het jaar 2023 af.

image
Seizoen 2024 heeft ook van alles in petto!

Met dank aan Jasper voor de foto's én alle uitgebreide beschrijvingen!

REACTIES

comment Door Fiat 1000 op zaterdag 16 maart 2024 21:44 quote
prachtige serie met duidelijke uitleg.Smile
comment Door niewiem op zondag 17 maart 2024 06:46 quote
Helemaal met Frans eens. Prachtige serie van een zeer vooruitstrevend bedrijf. Geweldig !

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.