FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1975 VIII

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 7 maart 2024 19:00

In de nummers augustus en september 1975 is er aandacht voor minder grote teelten. Die van spruitkool, appels en bloembollen. Ook daar staat de mechanisering niet stil. Daarnaast is er aandacht voor de oogst van stro en verlading hiervan.
image
Een jonge dame aan het stro persen met een Ford en New Holland pers op de cover van het augustusnummer. Maar, de foto draait eigenlijk om de Meijer verzamelaar.

image
Op het gebied van mechanisatie van het bloembollen poten is veel te doen. De teelt is erg versnipperd en er zijn daardoor veel teeltsystemen. Hier het planten van gladiolen op ruggen door een Massey Ferguson 165.

image
Vierrijige bollenpoter voor vlakke bedden van Koningsplanter.

image
Volbedbollenpoter van Van Nobelen aan het werk in de narcissen.

image
Breston precisiepoter aan het werk in de gladiolen met een MF 135 ervoor. De machine is samen met het IMAG ontwikkeld.

image
Een ‘ideale’ combinatie bestaande uit een Fiat 500 DT, vorentrekker en vierrijige pootmachine.

image
De Wolfsspider ruggenplanter met hydraulisch aangedreven doseersysteem van fabrikant Wolfs uit Middenmeer.

image
Roostervloeren hebben o.a. drogere loopgangen en schonere dieren tot gevolg, zo luidt de conclusie over verschillende type roostervloeren in ligboxenstallen.

image
Al enkele jaren heeft het IMAG de ambitie om een oogstmachine voor appels te ontwikkelen. Vanaf 1973 is aan een prototype gewerkt. Hier het prototype met een bewegend opvangscherm.

image
Portaalwagen met 4 bewegende opvangschermen.

image
In de IJsselmeerpolders wordt ervaring opgedaan met de mechanische koeling van aardappelen en uien. Deze methode lijkt zeer perspectiefvol. Hier een mechanisch gekoelde bewaarplaats met verdampers van Zephyr uit Zoetermeer.

image
Koelmachine voor een mechanische koeling van Zephyr. Voor seizoen 74-75 is in de polders 4.500 ton mechanische koeling beschikbaar. Deze hoeveelheid verdubbeld naar verwachting volgend jaar.

image
De Landsberg LD 300 opraapdoseerwagen die Louis Nagel importeert. De machine heeft een inhoud van 30m³ en kan ook voor snijmaïs worden gebruikt.

image
De Hesston 6400 Hydropower zwadmaaier die Cebeco Handelsraad levert. De machine is hydrostatisch aangedreven en geschikt voor erwten en koolzaad of luzerne.

image
Sieberg BV Ede heeft de Kramer trekkers met vierwielaandrijving in het programma opgenomen. Deze worden door Kramer Werke uit Überlingen in West-Duitsland gebouwd. Er zijn 4 types: de 914 (85 pk), 1014 (105 pk) en 1014T (112 pk) en de 1014TS (121 pk). Prijzen beginnen bij 89.940 gulden en lopen tot 97.000 gulden in de standaarduitvoering. De trekkers hebben een 5 of 6 cilinder Deutz motor.

image
Hoopman te Aalten heeft een kuilverdeler in het programma opgenomen die totaal afwijkt van de bestaande machines. Hij is ontwikkeld door de heren Schulte Nordholt en Visser uit Winterswijk. De machine kan tot 6 meter breed werken en kost 2.950 gulden.

image
De Landsberg voermengwagen die Nagel aanbiedt.

image
Hesston Field Queen bunkerhakselaar die een BAV-Marrel container vult met luzerne. Dit systeem wordt inmiddels door enkele groenvoerdrogerijen met succes in ons land toegepast. Aan het bedrijf op de container te zien (Koning & Drenth) is de hakselaar van drogerij Oldambt.

image
Er is veel belangstelling voor de mechanisatie van de spruitkooloogst. Hier de Donkelaar beugelmachine.

image
De plukcombinatie met plukband van een nieuwe fabrikant, Molenaar uit Barendrecht.

image
Veldtrailer met 2 toevoerbanden en 2 plukmachines en een afvoerband.

image
Door Gebr. Van Leeuwen uit De Lier is een zelfrijdende machine ontwikkeld. Vanaf 1973 is hiermee gewerkt. De machine vraagt 2 personen.

image
De zelfrijdende plukcombinatie van Gebr. Noordermeer uit Vierpolders. Een 30 pk trekker is gebruikt die is verlengd. De trekker rijdt achteruit waarvoor de versnellingsbak is omgedraaid. Met stapwielen wordt wielslip voorkomen.

image
Het transport van de spruiten in een zelflossende wagen naast de sorteermachine.

image
De stro-oogst zonder handwerk is een feit, zo blijkt uit een oogstdemonstratie in Groningen. Dat is ook nodig om de kosten van het stro laag te houden. Hier een rond ‘pak’ afkomstig van de Gehl 1500.

image
Het hanteren van een 1,20m baal afkomstig van de Vermeer-Vicon pers. Aan de Fiat 640 een Stoll voorlader met Vicon pakkenvork.

image
De Vermeer-Vicon afroller voor in de driepunt.

image
Klauwvork aan een hefmast. Zo kan zonder een extreem lange voorlader toch hoog worden gestapeld.

image
De Meijer 8 paks verzamelwagen die geschikt is voor boerengebruik vanwege zijn aanschafprijs.

image
De McConnel verzamelaar maakt stapels van viermaal 5 pakken die automatisch met perstouw worden gebonden

image
Het laden van de pakketten die zo’n 400 kg wegen.

image
De New Holland 1033 Stackliner maakt grote stapels die rechtop worden weggezet.

image
De stapels werden afgedekt met Nicotarp kleed met aan de randen stenen om ze te verzwaren.

image
De Freeman Roadsider maakt grote stapels van 48 pakken.

image
Met hulp van een zware klem worden ze geladen.

image
Blokkensnijder met als topstang een dubbelwerkende hydraulische cilinder.

image
Het neigen vergroot de stabiliteit van de combinatie.

image
Na overname van de Clayson fabriek in Zedelgem door Sperry-Rand New Holland heeft Louis Claeys besloten de familietraditie voor te zetten. Samen met zijn zoon Guido Claeys werd in Diksmuide een nieuw bedrijf gesticht. Hier worden sinds 1970 excenterpersen, scharen en een wiellader geproduceerd. Inmiddels is er ook deze zesrijige bietenrooier die door Cebeco wordt geleverd in Nederland. Hij is gebaseerd op het systeem van loonwerker Leendertse uit Nederland. De rooier is een verzwaarde Franquet. Er ligt een Deutz 163 pk motor in.

image
John Deere introduceerde vorig jaar een fotowedstrijd met als thema het veranderd gezicht van de landbouw. Deze foto van de heer J. Th. Brits uit Hilversum won de zevende prijs. Hij won er $250 mee. Op de foto een MF aan het kalk strooien.

image
Gezien de sterk gestegen ploegenomzet en beperkte productiemogelijkheden van Ransomes is het bedrijf in 1975 een samenwerking met Dowdeswell aangegaan. In 1975 nam dit bedrijf een nieuwe fabriek in gebruik waar uitsluitend 4 tot 8 schaar wentelploegen worden gebouwd. Voor Nederland is de speciale ‘Polder Plough’ ontwikkeld. Ransomes verkoopt de machines in ons land via 16 dealer-importeurs.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.