FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: FIRMA DE FEIJTER

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 10 maart 2024 14:00

In de jaren 70 was Aardappelhandel Firma de Feijter uit Breskens waarschijnlijk de grootste aardappelteler in ons land. Dat leverde een indrukwekkend machinepark op. We gaan 50 jaar terug in de tijd en zien de extreem natte oogst van 1974 en wat daarop volgde.
image
Deze fotoreportage staat grotendeels in het teken van oogstjaar 1974. Dit was een uitzonderlijk nat najaar. Toen viel in de herfst 402,7mm regen in De Bildt. Afgelopen najaar was dat 365mm. De oogst van '74 zag er veelbelovend uit. Men verwachtte opslagruimte tekort te komen. Dit pakte uiteindelijk heel anders uit. Slechts 30% van het areaal kon in 1974 worden gerooid. Omdat het in de winter van 1974-75 niet vroor, en het eind december droog werd, kon in januari en februari een deel van de oogst nog gerooid worden.

image
De Barth Gigant 4-rijïge aardappelrooier van De Feijter.

image
Typerend voor het bedrijf is dat de oogst niet met kipwagens werd getransporteerd maar in enorme kisten. In iedere kist past 5 ton aardappelen. Het bedrijf had er 200 en teelde begin jaren 70 zo'n 475 hectare aardappelen.

image
De Barth rooier was in 1970 aangeschaft. Hij is gebouwd door machinefabrikant Barth uit 's-Gravendeel, beter bekend van hun drainagemachines. De machine heeft 2 afvoerbanden en een 230 pk motor.

image
Een Ford 5000 helpt de wagen door het land te duwen. Let ook op de tweede man op de rooimachine die de afvoerbanden moest bedienen.

image
De Feijter bouwde zelf voorwielaandrijving onder de machine, waardoor het rooien heel wat beter ging.

image
In 1967 bouwde De Feijter zelf een 3-rijïge rooimachine. Deze werd voorzien van grotere banden. Als krachtbron voor de zelfrijder diende een International 724, het huismerk van dit bedrijf. Met zijn 75 pk had hij lang niet voldoende vermogen voor de zware omstandigheden.

image
Een trekker om te duwen was het gevolg, omdat de machine anders niet vooruitkwam.

image

image

image
International-importeur Englebert uit Voorschoten stelde een IH 4366 kniktrekker beschikbaar om de wagens op het land te trekken. Op het bedrijf was destijds maar 1 trekker met voorwielaandrijving: een IH 824.

image

image

image

image
Met zgn. 'Colombus' matten van kunststof kon een rijpad over het veld worden gelegd. Dat werkte perfect om de wagens aan en af te voeren.

image

image

image

image

image
Begin jaren 70 besloot de enorme International Harvester Corp. om het noodlijdende Steiger een kapitaalinjectie te geven. Onderdeel van de deal was dat kniktrekkerspecialist Steiger aan het merk een kniktrekker zou leveren. Dit werd uiteindelijk de 4366. Het chassis en de Safari-cabine waren afkomstig van Steiger. De motor en assen kwamen van IH.

image
In 1973 kwam de trekker op de markt, wat betekent dat hij gloednieuw was toen deze foto's werden gemaakt. Onder de motorkap ligt een 7,6L 6-cilinder die maximaal 225 pk levert.

image

image
Het verschil met de 'gewone' Franse IH's is behoorlijk!

image

image

image

image
Het trekkerpark in 1974. Vooraan de enige trekker met 4WD: een 824. Daarnaast 4x een IH 724, een 624 en een 434.

image
Bieten rooien in het midden van Zeeuws-Vlaanderen met behulp van een luchtkussenvoertuig.

image
Een Same met Gilles bietenlader en ernaast een IH die het luchtkussenvoertuig door de aardappelen trekt dat hier als laadplatform dient.

image
Deze 'Hovertrailer' werd door R.S. Stokvis en Zonen uit Rotterdam op de Nederlandse markt gebracht. Het apparaat heeft een 140 pk Ford dieselmotor en kan 10 of 15 ton laden. Hij kostte 70.000 gulden. Dat is omgerekend naar vandaag €130.000. Het apparaat werd vooral in Zuidelijk Flevoland ingezet bij het plaatsen van hoogspanningsmasten.

image
De percelen die begin '75 werden gerooid werden door De Feijter opnieuw gehuurd om met zomertarwe of gerst in te zaaien. De gerst wordt hier geoogst door een Massey Ferguson 760 van loondorser George de Badts uit Schoondijke. De combine is nog altijd in bedrijf in Z-V.

image
Opnieuw de Barth rooier samen met een IH 624. Gelukkig verliep de oogst van 1975 heel wat vlotter. Het rooien startte op 1 oktober en op 28 oktober was het volledige areaal binnen. Zonder onderbreken kon er gerooid worden.

image
Een IH 844-S voor 2 wagens met 3 kisten.

Wil je nog meer foto's zien van dit bedrijf? Kijk dan in ons archief.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 10 maart 2024 14:36 quote
Heel mooie serie van een bijzonder bedrijf.
comment Door KeesdeNood op zondag 10 maart 2024 17:31 quote
De Ford 4000 ?is een 5000 en was van de Lange Kees uit de Mosterpolder. Niels 475 Ha Feijter pachte zelf 250 ha en deed daar zelf al het werk aan . de andere 225 Ha werd onder contract geteeld door akkerbouwers die zelf al het werk deden zoals planten/spuiten enz. Het rooien van die 225 Ha werd wel door Feijter gedaan.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 10 maart 2024 17:36 quote
Bedankt Kees. Ik heb de info gebruikt uit het artikel van LM destijds.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.