FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1974 VII

Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 16 februari 2024 19:00

Veel beelden verslaan de DLG-tentoonstelling in Frankfurt, wat we nu als Agritechnica kennen. In 1974 was het alweer tijd voor de 53ste editie. Veel iconische trekkers werden er geïntroduceerd: Nieuwe MB Trac, Deutz Intrac, Schlüter Profi Trac 3000 en White Field Boss.
image
Door de aanwezigheid van een veiligheidsframe verdronk deze bestuurder niet.

image
De EEG-partners werken al sinds 1961 in een werkgroep aan landbouwveiligheid. Eén onderdeel is de OECD-norm voor de kantelbeveiligingsinrichting.

image
Op 3 juli werd in Mariahout een demonstratie voor zomerstalvoedering gehouden. Hier een New Holland 37 Double Chop maaikneushakselaar en Schuitemaker UTW loswagen. Ervoor een Renault 96. De sticker van de loonwerker is helaas net niet leesbaar.

image
MB Trac 65/70 met Niemeyer frontmaaier en Krone SW 5000 opraapwagen.

image
Renault 461 met Mentor frontmaaier en Hagedorn opraapwagen.

image
Welger SM 4 cirkelmaaier op een Same Corsaro 70 gebouwd. De maaier wordt hydrostatisch aangedreven. Erachter een Welger opraapwagen.

image
De nieuwe International 844 met een PZ CKC 165 cirkelmaaier en Fella opraapwagen.

image
Vicon CM 165 met Pöttinger opraapwagen achter en International 824.

image
De Miedema opraapdoseerwagen met dwarsafvoerband.

image
Herbort, geïmporteerd door de heer Mouwen te Harderwijk heeft een nieuw type oogstmachine voor doperwten. Het gewas wordt niet eerst gemaaid maar met een breedplukelement geoogst. Omdat minder loof hoeft te worden verwerkt (zo’n 40%) ligt de capaciteit flink hoger. De machine heeft 3 dors- en keerhaspels en een grotere en langere trommel. Het plukhaspel is 3 meter.1

image
Baas GmbH uit Wedel bij Hannover heeft voor de Deutz Intrac 2003 3 voorladers en 3 hefmasten ontwikkeld. Hier de voorlader.

image
De hefmast mest snelkoppeling.

image
De heer A.J. Vogelenzang uit Andels, bekend van zijn Votex boomgaard- en taluudmaaiers en Votex-Fella cirkelmaaier, heeft een verbeterde versie van de vingerbalkmaaier ontwikkeld. Die hoeft niet te worden geslepen en kan rijsnelheden tot 20 km/u aan.

image
Deze schaarmaaier heeft achter elkaar lopende bewegende snijvingers en vaste snijplaatjes.

image
Oktober.

image
Van 15 tot en met 21 september werd in Frankfurt aan de Main de 53e DLG-tentoonstelling gehouden. Niet in mei zoals gebruikelijk want de Frankfurter Messe was in die tijd niet beschikbaar. De meeste Duitse trekkerfabrikanten toonden nieuwe modellen Mercedes-Benz toonde ook deze Unimog U120 met een 120 pk dieselmotor. De machine was felgroen gespoten. Maximale snelheid uit de OM 352 zescilinder bedraagt 84 km/u.

image
De MB Trac 95 heeft een van de motor en transmissie geïsoleerde cabine. De zitting en bedieningsorganen kunnen 180 graden draaien. Helaas is de trekker pas in 1976 leverbaar. Hij kost 60.000 DM en de Unimog 74.000 DM.

image
Ook Deutz had groot nieuws. Alle trekkers hebben een andere kleur groen gekregen om ze beter zichtbaar te maken. Daarnaast is er de nieuwe 06-serie met 4 types. Ook bij de Intrac’s is er nieuws. Nieuw is de 2003 met een 4-cilinder van 60 pk. De indertijd getoonde 2005 is de Intrac 2006 geworden. Deze is voorzien van een 116 pk 6-cilinder. Hij heeft een Linde-Güldner hydrostatische transmissie.

image
Fendt had verschillende nieuwe trekkers. Een nieuwe is de F 275 GT met 72 pk motorvermogen en volledig gesynchroniseerde versnellingsbak met 14 versnellingen.

image
Hele grote trekkers waren er ook. Schlüter spande de kroon met hun Profi Trac 3000 TVL. Deze weegt 11,5 ton en heeft een 6-cilinder Schlüter motor die 280 pk levert. De trekker heeft een hydrostatische voor- en achterwielbesturing. De achteras wordt op de weg vastgezet. De differentieelgrendels werken automatisch. Detail: De trekker is voorzien van een radiotelefoon.

image
Steyr heeft voor hun vlaggenschip de 1400A gekozen voor tweewielbesturing met iets kleinere voorwielen. Hij levert 140 pk en er zijn 36x12 versnellingen.

image
Naast de Amerikaanse IH 4366 en MF 1800 was de White Field Bos 4-150 aanwezig. Deze heeft een Caterpillar 3208 V8 motor met 10,4 liter inhoud en 150 pk vermogen. De trekker heeft 6 versnellingen en een Hydraul-shift waarmee de snelheid 20% verlaagd en verhoogd kan worden onder last.

image
De Weichel-Porter is een werktuigtrekker met vierwielaandrijving. De motor is een 45 pk Perkins en het drijfwerk is van Reform-Muli. De trekker heeft 5! aftakassen en 3 hefinrichtingen. Er kunnen allerlei werktuigen aan worden gebouwd.

image
De halfgedragen wentelploeg van Rabewerk heeft een speciale kop waarmee gemakkelijker kan worden gedraaid.

image
De Amazone Jet 2000 pneumatische kunstmeststrooier met 12 meter werkbreedte.

image
Bij de Streumaster Perfekt van Diadem wordt de kunstmest aangevoerd door kettingen en verstrooid met tuimelschijven boven een spleet.

image
Nieuwe uitvoering van de Monosem pneumatische precisiezaaimachine.

image
Twee 2-rijige Gruse pootmachines kunnen tot een 4-rijer worden samengesteld. De inhoud bedraagt tweemaal 400 kilo.

image
De Perrot Minimat 50 voor in de hefinrichting van de trekker. Er kan 55 meter breed beregend worden.

image
De Krone TM 4/270 cirkelmaaier met aangebouwde schudder die het gras met klepels langs een vaste kam slaat.

image
Fella doet wat tegen het euvel van tanden die verloren worden en grote schade kunnen veroorzaken. Deze veiligheidstanden kunnen ook op oudere machines worden gemonteerd.

image :
De opraapdoseerwagen van Fella, de Senior-Kombi.

image :
De opraapdoseerwagen van Fristein heeft 2 loswalsen en een dwarsband.

image :
In de machine van Mengele wordt het lossysteem van de hakselwagen toegepast.

image :
Grote opraapwagen van Hagedorn met een inhoud van 50m³. Op de DLG werd hij getoond met een normale opraapwagen in de bak.

image
Claas Jaguar 80 SF met 3-rijige maisbek. Duitse fabrikanten beginnen langzaam aandacht aan zelfrijders te besteden. Deze machine is met een 8-cilinder 180 pk of 10-cilinder 238 pk motor leverbaar en hydrostatische aandrijving.

image :
Extra schudsysteem boven de stroschudders bij de Claas Dominator en Mercator.

image :
De Gehlbale 1400 oprolpers.

image :
Prototype van de zelfrijdende Grimme SF aardappelrooier voorzien van een 90 pk motor en hydrostatische Poclain aandrijving. De bunker bedraagt 3.500 kilo.

image :
Tweerijige Hagedorn aardappelrooier gebouwd op de Weichel-Porter werktuigdrager.

image :
De Schmotzer Euromat II bietenrooier. Het blad wordt na het koppen verspreid.

image :
Prototype van de 2-rijige Rustica bietenrooier. De machine heeft veel hydrauliek.

image :
De Kleine Automatic 10000 1-rijige bietenrooier met 2 bunkers voor de bieten en het gehakseld blad.

image :
Krone Agro-Trailer. Een containersysteem voor de landbouw.

image
Op een perceel zware kleigrond van 50% afslibbaar in Biddinghuizen werd een rooidemonstratie georganiseerd. De Grimme Duplex D2 wijkt af van andere 2-rijers door de verticale opvoer en naar voren lopende terugvoerband.

image :
De nieuwe 2-rijige Hassia SG2B gebouwd volgens het beproefde concept van een brede zeefketting, loofrollen en dwarsafvoer.

image :
De getrokken Vicon heeft dezelfde werkende delen als de zelfrijder.

image :
Wühlmaus rooier met een afvoerband met rubber pennetjes die veel loof, onkruid en kluitjes verwijderd.

image :
De zelfrijdende Amac ZR met hydrostatische aandrijving.

image :
De nieuwe zelfrijder van Barth met hydrostatische aandrijving en 3-versnellingsbak. De machine heeft als enige geen diabolo’s.

image :
De zelfrijdende Krakei met Ford trekker.

image :
De zelfrijdende Wühlmaus met een Fiat trekker. De zelfrijders hebben een capaciteit van 60 tot meer dan 200 hectare in de praktijk, zo blijkt uit proeven.

image :
De losbak van Vicon-Hercules met reinigingssysteem van rubberen sterrollen.

image :
Op het veld opgestelde losinstallaties werden door dieselaggregaten aangedreven.

image :
Timmerman & Verbeek uit Steenwijk heeft een aantal Hesston Field Queen bunkerhakselaars in ons land verkocht. Twee zijn in gebruik bij Grasdrogerij Abbekerk. De machine doet het goed op slappe en drassige grond.

image :
Er zijn 4 extra wielen gemonteerd om wegzakken te voorkomen. Er wordt gelost in een Marrel container die met vrachtwagens wordt getransporteerd.

REACTIES

comment Door KeesdeNood op zaterdag 17 februari 2024 15:14 quote
Van een 2 rij aard rooier van Barth ben ik in LM nooit iets tegen gekomen . De 4 rijer die na gebouwd werd van Aard handel De Feijter uit Breskens was meer bekend en daarvan stonden meerdere artikels in LM . Maar veel zijn er niet van gebouwd voor zover ik weet. Mogelijk doordat de 4 rijer zijn tijd te ver vooruit was.
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 17 februari 2024 19:10 quote
Ik heb volgens mij ook nooit een 2 rijer gezien Kees, hebben ze die gehad?

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.